Guangzhou

China
Lokale tijd in Guangzhou -
Het weer in Guangzhou 25°C bewolkt
CHN

Facts & Figures

In 2021 zal de virtuele handelsmissie naar China plaats vinden. De focus van deze missie liggen op cold chain logistics (koelketenlogistiek) en circulaire economie. Meer weten hierover of welke kansen er voor jou liggen? Vraag de marktrapporten over Cold Chain Logistics of de Circulaire Economie op via onderstaande knoppen.

Stats about City

+
China
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource China Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 0,8 % 2019 vs 2018 - 0,68 % 2019 vs 2018 25-05-2021
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 385,12 $ 2019 vs 2018 (miljarden) - 6,99 $ 2019 vs 2018 (miljarden) 25-05-2021
Ease of doing business index World Bank + 3,98 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 25-05-2021
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 1.147,07 $ 2019 vs 2018 (miljarden) + 36,35 $ 2019 vs 2018 (miljarden) 25-05-2021

Feiten en cijfers China

Hoofdstad Beijing (20.000.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Shanghai (24.000.000 inwoners), Chongqing (28.000.000 inwoners), Guangzhou (13.000.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 37 jaar
Oppervlakte 9.562.911 km² – 2018
Aantal Inwoners 1.386.000.000 inwoners – 2017
Tijdsverschil +6 uur op de Nederlandse zomertijd, +7 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Renminbi Yuan (CNY)
Staatshoofd President Xi Jinping
Voertaal Chinees (Mandarijn)

Sectoren met kansen

Cold Chain Logistics Cold chain logistics, ook wel koelketenlogistiek genoemd, is een markt die zich sterk ontwikkelt in China. Dit komt vooral door groeiende verstedelijking, het toenemend bewustzijn van de snelgroeiende middenklasse en de sterke focus op voedselveiligheid. De sector wil voldoen aan de hoge eisen en verwachtingen van de consument. Maar de huidige infrastructuur en technologie in China blijven nog achter (Bron: RVO).
Wageningen Universiteit en Research (WUR) heeft een marktstudie uitgevoerd over cold chain logistics in China. Dit is gedaan in opdracht van de Nederlandse ambassade in Peking en RVO. Wil je dit rapport ontvangen? Vraag het op per e-mail bij de Nederlandse ambassade in Peking via onderstaande button:
Vraag het Cold Chain Logistics Marktrapport op  
Circulaire economie De aandacht in China voor circulaire economie (CE) groeit al enkele jaren gestaag. De hoeveelheid afval groeit snel en is steeds complexer van samenstelling. Hierdoor ontstaan nieuwe, groeiende afvalstromen. Een van de Chinese antwoorden hierop is de inzet op de pilot ‘Zero waste cities’. In deze pilot-steden zet het land in op geavanceerde afvalverwerking en groene en circulaire technieken. (Bron: RVO).
Benieuwd naar de achtergrond van de pilot en in welke (sub)sectoren kansen liggen voor Nederlandse bedrijven vraag dan onderstaand rapport op via de Nederlandse ambassade door op onderstaande button te klikken:
Vraag hetZero-waste City Pilot Marktrapport op
Automotive China is een van de grootste producenten en consumenten van auto’s ter wereld. Eén van de belangrijkste autoproductie bases is gevestigd rondom Guangzhou. Kansen liggen in deze sector vooral in R&D-samenwerking, verkoop van innovatieve OEM-producten en Electric Vehicle-technologie infrastructuur. China biedt Nederlandse bedrijven een enorme markt, lage loonkosten en een toekomst als toonaangevende automarkt en R&D basis. De komende jaren zet China vooral in op de productie van elektrische auto’s. De grootste markt voor elektrisch vervoer bevindt zich momenteel in de grootstedelijke kustgebieden, zoals The Pearl River Delta, rond Guangzhou. (Bron: RVO)
Maritiem De maritieme industrie in China kenmerkt zich het komende decennium in verdere toename van orders, investeringen in uitbreidingen en het opwaarderen van de technologie in de verschillende sub-sectoren. De huidige technologie wordt opgewaardeerd voor de productie van premium ships, ocean engineering equipment en de verbetering van scheepsontwerpen. Hier liggen kansen voor de Nederlandse Mkb’ers met high-tech specialisatie in design, OEM-productie en nieuwe technologieën en materialen. Daarnaast kunnen de Nederlandse scheepswerven joint ventures opzetten in China of aan de Chinese scheepswerven outsourcen (bron: RVO).
Tuinbouw Greenport Holland International ziet goede kansen in China voor hoogwaardige (turn-key) tuinbouwprojecten. Waar liggen de grootste kansen? 1.Sierteelt: De provincie Guangzhou vormt de voornaamste productieregio voor potplanten 2. Groente en fruit: In de groente- en fruitproductie in China zijn Nederlandse bedrijven nog niet of nauwelijks actief. Actuele ontwikkelingen in de Chinese markt zijn de sterke groei van de binnenlandse vraag naar hogere kwaliteit en veiligheid, een groeiende vraag naar verpakt voedsel en verdere ontwikkeling van de export. Om dit mogelijk te maken zijn verbeteringen nodig in variëteiten, teelttechnieken, ketenmanagement, logistiek en voedselverwerking. (Bron: Green Port Holland International en RVO)

Wil je meer weten over Guangzhou

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Annemarie Dijkman International Business Manager