Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Nieuws19 juni 2023

Ondernemersverhaal: Elsbeth Rensen zag internationale kansen in etiketten

Je staat er niet zo bij stil, maar elke dag heb je meerdere producten in je handen met een etiket erop. Denk bijvoorbeeld aan een Spa-flesje of een pakketjes die je ontvangt. Elsbeth Rensen-Rekker zag er samen met haar man Richard een zakelijke kans in. Ze produceren inmiddels elke dag 30 miljoen bedrukte en onbedrukte etiketten vanuit hun bedrijf Zolemba in Haaksbergen.

Meer dan 15 jaar geleden hadden Elsbeth en Richard een bedrijf in 2e hands producten die ze o.a. verkochten via eBay. De producten moesten verstuurd worden en daar hadden ze veel etiketten voor nodig. Die etiketten waren duur en moesten steeds grootschalig ingekocht worden.
Dat moest slimmer en voordeliger kunnen en zo was het idee voor Zolemba geboren.

Geen traditionele drukkerij

Ze zijn gestart met een webshop. De etiketten werden eerst in Nederland ingekocht, later in China. In 2013 begon de eigen productie en werden de eerste machines aangeschaft.
Zolemba is geen traditionele drukkerij, maar juist zeer innovatief, duurzaam en werkt met de meest moderne machines die er zijn. Ze zetten een nieuwe standaard in hun branche omdat ze altijd kijken hoe het nog sneller en duurzamer kan.

Snelheid is essentieel

In 2014 is het bedrijf Cash Converters verkocht zodat de focus volledig gelegd kon worden op de etikettenproductie vanuit Zolemba en Labeldiscounter. Snelheid is bij beide bedrijven essentieel: voor 21.00 besteld, is morgen in huis. De snelheid is niet alleen terug te zien in het leveren van de producten, het is ook terug te zien in de bedrijfsvoering. Zolemba houdt de wensen van de klanten goed in de gaten, speelt in op de veranderende markt – in binnen- en buitenland- en is vernieuwend in haar aanpak. Elke gewenste vorm, bedrukking en materiaalsoort kan binnen 24 uur verstuurd worden. “Snelheid is essentieel voor de klant. Een verwachting die waar gemaakt moet worden” aldus Elsbeth.

Duurzaam ondernemen is een must

Duurzaamheid staat bij het bedrijf uit Haaksbergen hoog op de agenda. Zolemba heeft bijvoorbeeld al 8 jaar een innovatieve inpakmachine. “Door luchtvrij en zonder afvulmateriaal te verpakken besparen we 50% volume in onze pakketten. Hierdoor kunnen er meer pakketten in een vrachtwagen wat enorm veel verspilling en uitstoot tegengaat”. Hoe het werkt? De inpakmachine maakt een 3d-scan van het etiket. Dan wordt het verpakkingsdoosje precies afgesneden zodat er geen afvalmateriaal als bubbelplastic nodig is en er grotere volumes verstuurd worden en geen onnodige lucht. Dat is voor de vervoerder ook interessant. Daarnaast zijn de etiketten van Zolemba altijd BPA vrij en FSC goedgekeurd, al ver voor het verplicht werd en is het bedrijf ook heel actief met recycling. De onderlaag, waar het etiket op plakt, is bijna 100% gerecycled.

Internationale focus

Het bedrijf is vanaf het begin al internationaal actief. Via de webshop kon er door heel Europa worden verkocht. Later is begonnen in Duitsland met het opzetten van een GMBH, en daarna volgende ze ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met eigen bedrijven “We hebben als eerste de websites in diverse talen gemaakt. De klant merkt niet eens dat het een Nederlands bedrijf is omdat de websites volledig in de taal van het land zijn, er staat een lokale vestigingen telefoonnummer en als ze bellen dan krijgen de klanten een medewerker aan de lijn die de taal spreekt. En dit alles gebeurt vanaf het hoofdkantoor in Haaksbergen. We hebben in Haaksbergen medewerkers op de klantenservice die de taal spreken van de klant, van Frans tot Spaans. Op die manier geven we vertrouwen aan de klant zonder dat we fysiek medewerkers in dat land hebben zitten. We hebben een kantoor in elk land waarin we actief zijn, zodat we de klant kunnen ontzorgen met BTW en we ook klanten kunnen ontvangen. Vanuit duurzaamheidsperspectief en snelheid hebben we in het Verenigd Koninkrijk voorraad liggen zodat we nog sneller kunnen leveren en er geen kleine hoeveelheden vervoerd hoeven te worden. De ambitie is om in Lyon en Zuid Duitsland ook strategische voorraad aan te leggen zodat we ook daar de levertijden verder kunnen verkorten.

“Op internet zijn er ook geen landsgrenzen. Als iemand in Duitsland jouw product wil kopen zeg je ja en zorg je dat het die kant op gaat”

Er zijn geen online grenzen

Op de vraag wat de aanleiding was om de etiketten internationaal te gaan verkopen geeft Elsbeth aan dat het voor haarzelf en haar man een vanzelfsprekendheid was. “Online is er geen landgrens, waarom dan alleen beperken tot Nederland? Het was een hele logische keuze voor ons om internationaal te opereren.”

Wat begon als een webshop is nu ontwikkeld tot een productiebedrijf. Bij de start hadden we kwaliteitsissues bij de inkoop in China. Toen hebben we onze koffers gepakt en zijn we naar China verhuisd. Daar zaten we in hetzelfde pand als de Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) . “Om in China te verblijven heb je een werk- en verblijfsvergunning nodig wanneer je een bedrijf opzet, daar hebben ze ons toen bij geholpen. “Het verblijf in China was een goede testcase waar we veel geleerd hebben. Daarna is een kantoor openen in Duitsland of Frankrijk niet meer zo moeilijk.”

“Na de NBCC zijn we in contact gekomen met de RVO door een post op LinkedIn over het Oranje Handelsmissiefonds. In 2019 hebben we ons daarvoor aangemeld en waren we één van de winnaars. Dat gaf nog meer ingangen, waardoor we de RVO nog meer gingen raadplegen.“ aldus Elsbeth. “Het was puur door die post op LinkedIn, we zijn niet zelf van te voren op onderzoek gegaan.”

Aan de slag met hulp van de NL Business Hub

“Het is belangrijk om te kijken waar je onderscheidend bent, Zolemba is onderscheidend door haar online strategie en snelheid; vandaag uw op maat gemaakte en bedrukte etiket besteld is binnen 24 uur verstuurd”.

Uiteraard zijn er ook uitdagingen bij internationaal ondernemen. In Frankrijk bijvoorbeeld, liep Zolemba tegen de Franse taal aan. Daar zijn ze in contact gekomen met Anouk Zoet van de Netherlands Business Council France (NLBC). Samen met de NLBC hebben ze gekeken hoe strategie en marketing passend te krijgen bij het land. Dat zijn hele belangrijke stappen vertelt Elsbeth. “Hoe zorg je ervoor dat je boodschap en aanbod echt aansluit? Je wilt trouw blijven aan je eigen strategie, maar ook rekening houden met de tradities en normen en waarden van het land waarin je onderneemt. Dat is best een zoektocht, hoe betreed je de markt op de juiste manier? En welke beurzen bezoek je?? Wij hebben er bijvoorbeeld bewust voor gekozen geen mensen in een auto op de weg te zetten, ook vanuit duurzaamheidsoogpunt.”

NLinBusiness en de NLBC helpen Zolemba met het vinden van relevante netwerkevenementen, brengen ons met de juiste partners in contact bij vragen en ze hebben leuke kennissessies. Zo hebben ze ons bijvoorbeeld goed geadviseerd toen we op zoek waren naar een juridische dienstverlener op het gebied van Frans recht.

Positief en kritisch blijven

Elsbeth is blij met de hulp van de NL Business Hubs, maar heeft ook tips. “NLinBusiness en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn in mijn beleving wel erg gestoeld op de pijlers van de overheid. Als etikettenverkoper hoor je dan nergens bij, er is geen handelsmissie waarbij je mee kunt omdat je niet binnen de pijlers valt.

Er is in mijn beleving een grote groep internationaal actieve MKB‘ers die nu niet in de hokjes passen maar wel gebruik zouden willen maken van de kennis, het netwerk en de services van bijvoorbeeld zo’n handelsmissie.
Bij de NLBC wordt wel veel georganiseerd op het gebied van e-commerce en logistiek, dat is voor ons waardevol.”

Tips voor andere ondernemers die internationaal (willen) ondernemen

“Ga het gewoon doen en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. We hebben voor het ondernemen in Duitsland ook contact gehad met Roel Westra van NL Business Hub Munich. Zolang je binnen de EU blijft is het allemaal ook niet heel ingewikkeld”.

Bron: NLBC.

Meer over deze organisatie

Netherlands France Chamber of Commerce (NFCC)

NL Business Hub
Noor Kleijweg

Noor Kleijweg, Business Development Manager

Meer info