De Nederlandse Madelon de Grave, heeft in Hongkong het bedrijf Bamboo Scenes opgezet. Met haar liefde voor fotografie en kunst en een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid timmert ze aan de weg in deze wereldstad. Met Bamboo Scenes zorgt zij voor betaalbare kunst voor iedereen met een liefde voor Hongkong. De kunstenaarszijn locals met passie voor de straat. Madelon geeft op haar beurt weer terug aan de straat. Hoe? Dat lees je allemaal in dit interview!
Wanneer we Madelon spreken, is de corona pandemie bij iedereen het onderwerp van gesprek. Madelon woont in Hongkong, en we zijn erg benieuwd hoe het er daar voor staat. Ze vertelt ons dat het beter gaat dan eerst. Het aantal corona patiënten neemt af. Wel mogen er nog steeds maar maximaal 4 mensen bij elkaar zijn en moet je goed rekening houden met wat je doet.
Madelon woont nu vier en een half jaar in Hongkong en dit bevalt haar uitermate goed. “Ik had niet verwacht dat ik er zo lang zou zijn. Het is een heel fijne stad met heel mooie natuur. In de weekenden kan je gaan hiken, naar het strand. De combinatie wereldstad/natuur is super. Daardoor blijven veel mensen, waaronder ikzelf, langer dan ze van tevoren verwachten”.
Waarom ze ooit richting Hongkong is gegaan? Ze reisde sowieso al erg veel rond en hield ervan op andere plekken te wonen. “Ik woonde hiervoor in Zuid-Amerika en daarvoor in Shanghai. Mijn keuzes waren de afgelopen tijd nogal random. Ik vond Azië erg fijn en dacht, ik ga daar weer naartoe. Vervolgens ben ik zonder echt iets te hebben in Hongkong terecht gekomen”.
Het idee van haar eigen onderneming
We vroegen haar of ze toen ze in Hongkong ging wonen, direct haar eigen business gestart is, of eerst ergens anders is gaan werken. “Toen ik in Hongkong kwam, ben ik snel in contact gekomen met iemand die coworking spaces aan het opzetten was met fotografiestudio’s eraan vast. Ik ben voor hem gaan werken en kwam veel in contact met alle fotografen die gebruik maakten van de studio’s. We gingen evenementen en exposities organiseren om hun werk te tonen.” Madelon was verbaasd over hoeveel mooi werk er werd gemaakt door deze mensen en hoeveel mensen er interesse hebben in deze kunst, alleen geen idee hebben wat ze er verder mee moeten. Dat ze iets betaalbaars aan de muur kunnen hangen en dit geen fortuin hoeft te kosten.
“Ik dacht bij mezelf, waarom creëer ik geen platform met fotografen die hun werk kunnen tonen, en geïnteresseerden aan de andere kant om deze lokaal gemaakte kunst voor een betaalbare prijs te kopen.”
Ook vond ze, aangezien het veelal ‘street photography’ betrof, dat ze iets moest teruggeven.
Uiteindelijk is ze met dit idee aan de gang gegaan en heeft ze een website gebouwd en gelanceerd. Ze zocht een lokaal goed doel wat daklozen in Hongkong steunt en sprak met hen af dat 10% van de winst ten goede van het doel zou zijn. Middels een groot evenement heeft ze vervolgens haar onderneming de wijde wereld in gegooid met een grote expositie.
De eerste expositie
Haar eerste evenement werd een daverend succes. “Het stond binnen helemaal vol en buiten stond een rij aan de deur. Door lokale media werd er over geschreven en zelfs CNN pikte het op. Toen stonden we direct op de kaart! Dit heeft heel erg geholpen, mensen wisten ineens direct wat we deden en waar we voor stonden.” De exposities heeft ze daarna veelvuldig gehouden, waarbij ze continu vernieuwende dingen probeerde te doen.
“In een stad als Hongkong gaat alles heel snel. Je kunt snel iets opzetten maar je moet continu vernieuwend zijn. Mensen raken snel uitgekeken op iets omdat het leven in Hongkong snel en gehaast is. Ze denken altijd, what’s next. Daarom pakken we exposities elke keer anders aan, zodat mensen erover blijven praten”, aldus Madelon.
Ze geeft aan dat ze sowieso veel baat heeft gehad bij de lokale media.
Van fysiek naar online
Vandaag de dag gaat de business er wel wat anders aan toe: “Het afgelopen jaar is er heel veel gebeurd in Hongkong. We hadden eerst natuurlijk de protesten, vervolgens is het virus gekomen. Mijn business draaide veel op evenementen en exposities. Dit is nu al meer dan driekwart jaar niet mogelijk door al deze gebeurtenissen. Het is een maffe tijd. Hierdoor ben ik mijn business gaan verschuiven naar online, om zo toch te blijven verkopen en te kunnen tonen wat er gemaakt wordt. Gelukkig verkopen we nog steeds goed”.
Op de vraag of het online net zo hard verkoopt als fysiek, heeft ze geen eenduidig antwoord: “Enerzijds helpen de evenementen, exposities en art fairs enorm bij de verkoop. Mensen kunnen de kunst echt bekijken en kopen het vervolgens, of bekijken online wat wij doen en kopen fysiek een kunstwerk. Anderzijds is door de shift te maken naar online ook een ander publiek bereikt. Veel mensen reizen door Hongkong of hebben er gewoond. Deze mensen willen vaak als herinnering iets moois hebben en kopen dan online. Het bedrijf wordt hierdoor internationaler”. Het online ondernemen heeft haar dus zeker geen windeieren gelegd.
Het ondernemerschap
We vroegen haar of ze altijd al geweten heeft dat ze wilde ondernemen: “Ik heb ondernemen altijd erg interessant gevonden, alleen nooit echt gedacht dat ik dit moest gaan doen. Toch kwam ik er gaandeweg wel achter dat ik niet interessant vond het ‘standaard’ carrière pad te bewandelen. Vervolgens heb ik een aantal drastische keuzes gemaakt, ik ben naar Argentinië verhuisd en heb daarna ook nog bijna twee jaar in Guatemala gewoond. Elke keer wilde ik meer uit mezelf halen en uit mijn leven en merk dat ik dat in mijn business ook doe. Ik ben een workaholic, maar moet het wel echt zelf ontwikkelen. Dan krijg ik er zo’n kick van en voelt het niet echt als werk, meer als een uit de hand gelopen hobby”, aldus Madelon.
Madelon geeft aan dat ze eigenlijk alles op het gebied zelf heeft uitgevogeld, zonder financiële hulp van andere instanties. Wel heeft ze veel mensen om zich heen die haar hielpen in het begin, goede vrienden die de kaartjes checkten tijdens een evenement en aan de gasten uitlegden wat de kunstwerken betekenden. Daarnaast heeft ze een ‘make to order’ formule ontwikkeld voor het verkopen van de kunstwerken. Met deze formule wordt het werk pas geprint en ingelijst wanneer het daadwerkelijk is verkocht. Hierdoor hoeft ze geen grote investering te doen en/of rekening te houden met de voorraad.
Lokale hulp
“Het motto ‘learning by doing’ is er een die opgaat voor mij. Ik probeer iets, om daarna te zien of het werkt. Zo niet, dan stel ik bij en ga ik het anders doen. Wel was het fijn dat er organisaties actief zijn in Hongkong zoals bijvoorbeeld de Dutch Chamber of Commerce Hongkong en InvestHK."
Madelon heeft inmiddels ook iemand in dienst om online alles bij te kunnen houden. Daarnaast heeft ze een galerie, deze zit vast aan een wijnbar/restaurant. De perfecte combinatie zodat mensen kunnen komen kijken terwijl ze wat drinken en eten. Vervolgens kopen ze online een kunstwerk. Ook heeft ze mensen voor zich werken die de kunst printen en bezorgen.
Uitbreiden
Uiteindelijk wil Madelon Bamboo Scenes graag uitbreiden.
“Het heeft altijd al in mijn achterhoofd gezeten dit ook in Nederland te gaan doen, of nog op meer plekken. Toch wil ik Hongkong ook blijven doen, het is hier heel leuk en er liggen nog veel kansen. Wel is het essentieel dat je ergens fysiek aanwezig bent, zeker in het begin. Je moet goede verstandhoudingen opbouwen met de fotografen. Ook heb je lokale mensen nodig die je ter plaatse kunnen helpen. In deze tijd ga ik deze uitbreiding nog niet doen, het is nu niet handig met het coronavirus. Het scheelt dat het geen haast heeft. Het kan altijd nog”.
Meer weten over Madelon en Bamboo Scenes? Bekijk de website!