Meer dan 2.000 Nederlandse bedrijven gingen je voor!

Ondernemen in Duitsland

Succesvol zakendoen in Duitsland

Wil je zakendoen in Duitsland? Of doe je dit al en wil je meer weten? Ben je op zoek naar de juiste contactpersonen, betrouwbare service providers om verder op te schalen? Wil je uitbreiden naar andere regio's of sectoren? Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt.

De uitdagingen van Nederlandse ondernemers in Duitsland

Thimo Sommer - Toogethr

"Neem de tijd om je lokaal netwerk op te bouwen. Wij hebben veel baat gehad bij onze contacten met het Generaal Consulaat, NLinBusiness met de NL Business Hub in München en natuurlijk ons eigen netwerk met ondernemers,"

Lees verder

Jacques van den Burg - IVS

“Zorg dat je de taal van het land spreekt en het rechts- en belastingsysteem ten minste in grote lijnen kent. Blijf altijd kritisch. Weet dat je het makkelijkst nieuwe klanten via bestaande relaties. En geef ten slotte nooit op.”

Lees verder

Rinze de Vries - Noria

“Wij merken niet zoveel cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland, De Duitse partij waar wij mee willen gaan samenwerken zit in Aken en dat is echt op de grens met Nederland. Hier is de cultuur heel erg vergelijkbaar met de Nederlandse.”

Lees verder

10 tips om succesvol zaken te doen in Duitsland

Hoe betreed ik efficiënt de Duitse markt? Wat moet ik vooraf regelen?
En hoe groei je door in Duitsland?
Op deze en andere vragen vind je een antwoord in dit e-book.

Events zijn dé plek om nieuwe mensen te ontmoeten

Het is een goed idee om events rond ondernemen in Duitsland bij te wonen. Duitsland is een land van beurzen, vooral vak- en handelsbeurzen zijn interessant. Duitsers vinden langetermijnrelaties op basis van vertrouwen zeer belangrijk. Bouw je contacten hier dus op.

Netwerkevents in Duitsland

  • Evenementen
  • Archief
Hannnover Messe
Organisatie:
  • Trade and Innovate NL
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • FME
  • Topsector High Tech Systems and Materials (HTSM)
  • TopSector Energie
  • Smart Industry
  • RAI Automotive Industry
  • FIER Automotive
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Nederland Paviljoen op Hannover Messe 2024

Hannover Messe is de grootste industriebeurs van de wereld. Deze editie laten 4.000 bedrijven zien hoe klimaatneutraliteit kan worden bereikt met elektrificatie, digitalisering en automatisering. Zij doen dit samen als… Lees verder

Inschrijving gesloten
München
Organisatie:
  • Netherlands Water Partnership

NL Pavilion at IFAT 2024

Are you a provider of and/or looking for solutions to future challenges? IFAT world’s leading trade fair for environmental technologies, is the largest platform for water, sewage, waste and raw… Lees verder

München
Organisatie:
  • Creative Arnhem

Munchen Creative Business Week

De Munich Creative Business Week (MCBW in München, Duitsland) is het grootste designevenement van Duitsland, en showcase voor de creatieve en designindustrie voor een internationaal publiek. Voor Nederlandse bedrijven en… Lees verder

Organisatie:
  • Atradius
  • evofenedex
  • Clingendael
  • NLinBusiness

Trends in Export & Global Outlook webinar

[For English, please see below]Wil je meer weten over de laatste exporttrends van internationale Nederlandse bedrijven en de bijbehorende geopolitieke vooruitzichten voor het komende jaar?Het NL Business Hub Netwerk en… Lees verder

Inschrijving gesloten
Organisatie:
  • Nederlandse ambassade in Riga
  • NWEA
  • PIB
  • Trade and Innovate NL
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Offshore Windenergie-missie naar Letland

Bent u internationaal actief in offshore-windenergie? En benieuwd naar uw zakelijke kansen in Letland? Neem dan op 24 en 25 april deel aan de handelsmissie naar Letland met het PIB-cluster… Lees verder

Inschrijving gesloten
Organisatie:
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  • NBSO Frankfurt
  • STRICK - Rechtsanwälte & Steuerberater

Webinar Duitse Verpakkingswetgeving

Staat u op het punt om uw producten op de Duitse markt te lanceren? Dan is het heel belangrijk dat u zich vertrouwd maakt met de Duitse Verpakkingswet. De onderneming… Lees verder

Inschrijving gesloten

Schrijf je in voor de gratis webinar "Aangepaste verpakkingswet in Duitsland"

15 september 2022

Wie producten op de Duitse markt verkoopt, is volgens VerpackG (de Duitse verpakkingswetgeving) verplicht om verpakkingen terug te nemen en te recyclen. Op 1 juli 2022 werd deze wet aangescherpt. Tijdens het webinar informeren we je over de bestaande regelgeving en praten we je bij over de belangrijkste wetswijzigingen.

Vergroot je netwerk en je business

NLinBusiness heeft een krachtig netwerk van betrouwbare publieke en private partners die jou helpen om jouw business uit te breiden in Duitsland. Ontdek ze hier.

Roel Westra

Vragen over ondernemen in Duitsland?

Neem vrijblijvend contact op met de NL Business Hub in München
Roel Westra Directeur Business Club München

Vind de juiste zakenpartners in Duitsland

We hebben een aantal interessant zakenpartners op een rij gezet.

Veelgestelde vragen over zakendoen in Duitsland

 

Moet ik een GmbH oprichten als ik de Duitse markt wil betreden?

Een GmbH is het Duitse equivalent van een BV. Er is geen zwart/wit antwoord op deze vraag. Veelal is het niet strikt noodzakelijk om een GmbH op te richten als je exporteert. Toch kan het interessant zijn om te overwegen om een GmbH op te richten, om op die manier een meer Duitse identiteit uit te stralen en daarmee sneller vertrouwen te winnen bij je potentiële zakenpartners in Duitsland. Soms kan het ook interessant zijn om je financiën van je Nederlandse BV en je Duitse GmbH te scheiden. Bovendien zijn er soms juridische redenen om te kiezen voor een Duitse entiteit. Een groot aantal dienstverleners heeft zich op dit vraagstuk gespecialiseerd. Kijk eens in onze database met dienstverleners om een passende partij te vinden.

Hoe zit het met de verpakkingswet in Duitsland?

De Duitse verpakkingswet (VerpackG) verplicht alle bedrijven die een verpakking (in de breedste zin van het woord, dus ook bijvoorbeeld transportverpakkingen) als eerste op de Duitse markt brengen tot terugname daarvan. De zogenaamde ‘Erstinverkehrbringer’ betaalt een belasting bovendien een belasting over die verpakking. Je dient je te registeren bij de Zentrale Stelle. Om jezelf het leven gemakkelijker te maken kun je kiezen voor de samenwerking met een dienstverlener. Onze partner Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) heeft experts in dienst die je hierbij kunnen helpen.

Hoe zit het met je online zichtbaarheid en presentatie in Duitsland?

Met alleen het vertalen van je website naar het Duits ben je er nog niet. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je in Duitsland verplicht bent om een Impressum op je website te hebben. Daarnaast zullen je algemene voorwaarden (AGB) op juridische geldigheid volgens de Duitse wet gecontroleerd moeten worden. Denk daarnaast aan zaken als je disclaimer en privacyverklaring. De inmiddels bekende AVG-wetgeving is voor een groot deel op Europees niveau geregeld, maar Duitsland heeft een aantal aanvullende, strenge regels op privacy gebied. Naast de juridische aspecten is het natuurlijk belangrijk om goed na te denken over je vindbaarheid. Welke zoektermen gebruikt jouw Duitse doelgroep? Kijk eens in onze database met dienstverleners om bedrijven te vinden die jou kunnen helpen met jouw online marketing in Duitsland.

Een Duits bedrijf heeft mij op de vingers getikt omdat ik hem een e-mail gestuurd heb met mijn bedrijfspresentatie. Mag dit niet?

Net als in Nederland mag je consumenten en bedrijven in Duitsland niet ongevraagd benaderen met informatie, maar moet je hiervoor expliciete toestemming hebben. In Duitsland wordt hierop nog strenger gehandhaafd. Bovendien bereiken ons vaak signalen van bedrijven die inderdaad op de vingers getikt worden door partijen die ze benaderd hebben, soms met juridische consequenties als gevolg. Men leeft de wet in Duitsland vaak iets strenger op dan wij in Nederland. Een goede manier om toch aan contacten te komen zijn (virtuele) beurzen en netwerkevenementen. Als je het visitekaartje van iemand gekregen hebt, kun je immers bewijzen dat er persoonlijk contact heeft plaatsgevonden.

Gelden er specifieke voedingseisen in Duitsland?

Binnen de Europese Unie zijn veel eisen op één lijn getrokken, maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft Duitsland heel specifieke eisen aan haar bieren – het zogenaamde ‘Reinheitsgebot’. Ook geldt dat sommige producten die in Nederland in drogisterijen verkocht worden in Duitsland alleen in een apotheek beschikbaar zijn, denk bijvoorbeeld aan lichte pijnmedicatie.

Ik ben er achter gekomen dat ik met mijn metselbedrijf niet zomaar aan de slag kan in Duitsland, terwijl ik dacht dat dit binnen de EU geen probleem zou zijn. Waarom is dit?

De meeste beroepen kun je probleemloos uitoefenen in Duitsland, maar enkele beroepen zijn beschermd. Het gaat met name om ambachten, maar ook om enkele adviseren beroepen, denk aan binnenhuisarchitect. Dit soort beroepen dien je aan te melden bij de Handwerkskammer in Duitsland.

Mijn buitendienstmedewerker rijdt door heel Duitsland en is het grootste deel van het jaar aan de andere kan van de grens. Waar moet ik rekening mee houden?

Als je medewerker meer dan de helft van het jaar buiten Nederland verblijft, moet je er rekening mee houden dat een aantal sociale lasten in Duitsland afgedragen dient te worden. De grens daarvoor ligt bij 183 dagen. Generieke informatie hierover staat op de website van de Belastingdienst. Meer specifieke informatie kan de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) verstrekken. Zij kunnen bovendien ondersteunen bij vragen omtrent lease auto’s in het buitenland of salaris betalen aan medewerkers die volgens een Duits arbeidscontract werken.

 

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.