Interviews12 juni 2024

Tribus kreeg de juiste informatie om verder te komen in Duitsland

Claudia Forger, verantwoordelijk voor business development en marketing bij Tribus B.V., vertelt hoe haar bedrijf verder kwam in de Duitse markt. Haar vraag op de website van NLinBusiness.com over wet-en regelgeving in Duitsland resulteerde in de juiste marktinformatie en contacten die Tribus B.V. verder hielpen.

Wat doet Tribus B.V?

Wij creëren al ruim 25 jaar rolstoeltoegankelijk personenvervoer. Wij bouwen merkonafhankelijk voertuigen om tot multifunctionele rolstoeltoegankelijke minibussen en ontwikkelen en verkopen de producten die wij toepassen. Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid staan centraal en wij voldoen aan de Europese richtlijnen voor personenvervoer. Dit doen wij met ruim 60 werknemers in Utrecht. Onze eigen innovaties exporteren wij naar 35 landen, voornamelijk in Europa maar ook daarbuiten. In Duitsland doen we veel openbaar vervoer; denk aan de buurtbussen die voornamelijk worden ingezet in dunbevolkte of landelijke gebieden waar de vraag naar vervoer lager is en reguliere busdiensten niet rendabel of praktisch zijn.  Ook hebben we nu twee grote Duitse klanten in het ‘on-demand vervoer’, MOIA (een technologiebedrijf van de Volkswagen Groep) en VIA Mobility Services,  waar we enorm trots op zijn. 

Hoe heeft NLinBusiness.com geholpen met jullie buitenlandambities?

Omdat wij in een nichemarkt zitten, doen wij veel veldwerk in het buitenland. Ondanks dat Duitsland een EU-land is, heeft elke deelstaat haar eigen wet- en regelgeving. Deze informatie is online moeilijk vindbaar en daarom heeft NLinBusiness.com ons geholpen, samen met de NBSO, met het verstrekken van marktinformatie en -contacten. Voor ons was het fijn en makkelijk om hierbij hulp te krijgen. Daarna hebben we het zelf opgepakt en zijn we gaan netwerken. We hebben nu een Nederlands bedrijf in de hand genomen dat voor ons gaat bellen naar Duitse stichtingen, zorginstellingen, openbaarvervoersbedrijven en taxibedrijven. Dit wordt door Duitse native speakers gedaan om het marktpotentieel zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op basis van de verzamelde gegevens willen we een goed onderbouwd besluit nemen over hoe we de Duitse markt verder gaan benaderen.

Wat is de belangrijkste les die jij andere ondernemers wilt meegeven?

Je moet in Nederland je huiswerk doen over de markt waar je in wilt stappen. Daarna zul je ontdekken dat er vanuit de overheid veel bereidheid is om Nederlandse ondernemers te helpen met ondernemen in het buitenland. Je denkt soms: waar moet ik beginnen? Want het is overweldigend en er komt veel bij kijken. Mijn advies is om het te gaan doen! Ga naar netwerkbijeenkomsten, breid je netwerk uit en vraag anderen om hulp. Uiteindelijk doen we het samen en met een goede dosis enthousiasme, lef en motivatie komen we er wel.

Tribus 14-9-485.jpg