video Gepubliceerd op 5 maart 2020

Tips over het ondernemen in Ho Chi Minh-Stad: deel 2

Ondernemen in Ho Chi Minh-Stad

We hebben in deel 1 van de ondernemerstips onder andere het gebruik van lokale autoriteiten behandeld, evenals het communiceren op gelijke niveaus. We hadden zoveel waardevolle tips van ondernemers dat we ook een tweede deel hebben gemaakt, we willen ze je immers niet onthouden.

In het tweede deel vertellen onder andere Margot van Gastel, Senior Consultant TBRC en Clemens Levert, CMO WeSports Vietnam, dat het krijgen en onderhouden van het lokale netwerk erg belangrijk is. Denk niet dat je zonder in Vietnam geweest te zijn succesvol kunt ondernemen. Je moet er echt naartoe, je onderdompelen in de Vietnamese cultuur en gebruik maken van het lokale netwerk. Er zijn veel communities met expats. Ook is de Dutch Business Association Vietnam (DBAV) een goed startpunt.

Tau van Ngo, CEO NWC Consulting geeft ook aan dat je echt tijd moet investeren in het zakendoen in Vietnam. Hij vertelt over het Vietnamese gezegde: ‘Vietnam zoekt boeren, geen jagers’. Boeren zijn van de lange termijn, ze planten en ze oogsten. Jagers komen ergens en schieten, het is iets eenmaligs. Geduld is dus een schone zaak, dit wordt ook beaamd door Tiemen Molema, eigenaar van de Compass Offices Vietnam. Drink koffie met je zakenpartners en steek tijd in ze, alvorens je tot handel overgaat.

Wist je verder nog dat het social media platform dat je gebruikt ook belangrijk is? Dat LinkedIn in Vietnam bijvoorbeeld lang zo populair niet is als in Nederland? In Vietnam wordt nog volop gebruik gemaakt van Facebook als zakelijke social media tool.

We maakten ook nog een video over de DBAV en een video over de karakteristieken van Ho Chi Minh-Stad. Deze vind je allemaal hier. Ook kun je alle video’s die we maakten in de verschillende steden terugvinden op ons YouTube kanaal.

Wist je dat Vietnam onderdeel uitmaakt van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)? Wil je meer weten over ondernemen in de ASEAN regio, meld je dan aan voor onze 'Ontdek zakendoen in Zuidoost-Azië (ASEAN regio)' campagne. Je ontvangt dan drie informatieve, inspirerende emails over zakendoen in deze kansrijke regio.