Gepubliceerd op 2 april 2024

De buitenlandparadox - Anita Blankestijn

Beste ondernemers en collega’s,

 

Laat me jullie meenemen in een verhaal dat ik vaak hoor sinds ik bij NLinBusiness.com werk. Zodra een mkb-ondernemer de stap naar het buitenland zet, gebeuren er twee dingen. De ondernemer ziet veel kansen om zijn markt uit te breiden of om een productielocatie in het buitenland te openen. En gaat vervolgens enthousiast aan de slag in een spannende markt waar veel anders is en de mogelijkheden eindeloos lijken. Wat is de wereld voor de ondernemer toch groot en interessant! Dit is de enthousiaste en positieve start die ondernemers maken.

Tegelijkertijd vertegenwoordigt de stap naar het buitenland voor de mkb’er vaak een behoorlijk risico. De inspanningen die nodig zijn om de nieuwe markt te veroveren kunnen niet worden ingezet op de thuismarkt. Daarvoor is het vaak te druk en is het bedrijf te lean. Ook blijken er meer uitdagingen in het buitenland die de ondernemer toch niet zelf kan oplossen. Er zijn vragen die niet gemakkelijk zelf te beantwoorden zijn. Het buitenlandavontuur blijkt naast inspirerend ook uitdagend en slokt  – zeker in het begin – veel meer tijd op dan vooraf was ingeschat. Mkb’ers twijfelen in deze fase vaak tussen stoppen of het vinden van de juiste dienstverlener die ze verder kan helpen. 

Natuurlijk, ik stel de zaken eenvoudiger voor dan ze zijn, maar dit is de situatie waar onze achterban vaak mee te maken heeft. Het is een fascinerende paradox die mij en het team van NLinBusiness.com sterkt in onze overtuiging dat het noodzakelijk is deze situatie te optimaliseren door digitalisering, zodat ondernemers sneller antwoord vinden op hun vragen en kansen sneller kunnen worden verzilverd.

Stel je toch eens voor dat een ondernemer met slechts een paar muisklikken terechtkomt bij de perfecte dienstverlener voor zijn of haar buitenlandavontuur, in plaats van een tijdrovende zoektocht op het internet en tijdens vakbeurzen en exportevenementen. En stel je voor dat deze mkb’er met de volgende vraag weer dezelfde online tool kan gebruiken om een nieuwe stap in weer een andere markt te zetten. De digitale tool om ondernemers met dienstverleners te matchen die wij nu ontwikkelen maakt dit allemaal mogelijk. De eerste resultaten en feedback van onze bèta-versie zien er goed uit. ik kan niet wachten om deze met jullie te kunnen delen. Stay tuned!

 

Met vriendelijke groet,

Anita Blankestijn, Managing Director NLinBusiness.com