Gepubliceerd op 23 augustus 2022

6 veelgestelde vragen over ondernemen in Duitsland

NLinBusiness krijgt heel wat vragen over ondernemen in Duitsland. Duitsland is dan ook de belangrijkste handelspartner van Nederland. In 2021 was de export van Nederland naar Duitsland goed voor 133 miljard euro. Hier vind je zes vragen én antwoorden over zakendoen in Duitsland. 

Lees hier meer over zakendoen in Duitsland

Ik wil een GmbH in Duitsland oprichten. Wat moet ik weten?

Een GmbH of Gesellschaft mit beschränkter Haftung oprichten heeft een aantal voordelen. Zo wekt lokale aanwezigheid vertrouwen bij mogelijke klanten en zakenpartners. Een GmbH maakt het ook makkelijker om personeel aan te werven en naast fiscale voordelen beschermt deze rechtsvorm ook je kapitaal. Hou er wel rekening mee dat een GmbH oprichten de nodige complexiteit met zich meebrengt. Er zijn ook kosten aan verbonden.

Lees meer over de voordelen en nadelen van een GmbH

Moet ik Duits leren als ik met Duitsers zaken wil doen?

130 miljoen mensen hebben Duits als moedertaal of tweede taal. Daarnaast is op de Duitse televisie een Duitse voice-over heel gewoon. Duits is ook een erkende wereldtaal en wordt vaak bij internationale instellingen gebruikt. Geen wonder dus dat niet alle Duitsers het Engels even machtig zijn, dat geldt ook nog voor jongere generaties. Zakelijk Duits leren is dus een goed idee en zal jouw kans op succes op de Duitse markt vergroten.

Lees hier meer over hoe je dit kan aanpakken

Wat zijn de kosten voor een Duitse medewerker?

De Duitse sociale zekerheidswetgeving is in beginsel van toepassing op werknemers die wonen in Duitsland en die (gedeeltelijk) in Duitsland werken. Je zal ook over het Duits salaris belasting in Duitsland moeten afdragen en je zal te maken krijgen met het Duits arbeidsrecht. Daarnaast is het relevant in welke deelstaat de werknemer woont.

In deze factsheet vind je een overzicht van de kosten en regels waar je best rekening mee houdt. Heb je koudwatervrees? Lees alvast dit succesverhaal.

Hoe spreek ik mijn Duitse zakenpartner het best aan?

In Duitsland kent men, net als in Nederland, twee manieren om iemand aan te spreken. Je hebt 'Sie' (formeel) en 'du' (informeel). Over het algemeen spreek je iedereen van 16 jaar en ouder met 'Sie' aan. Zakelijke contacten spreek je dan ook doorgaans met 'Sie' aan. En er zijn nog meer gewoontes die soms minder vanzelfsprekend zijn. Hoe spreek je bijvoorbeeld iemand aan die ouder is dan jij maar een lagere functie bekleedt?

Hier vind je tips over hoe je deze cultuurverschillen aanpakt

Ik ga zakendoen in Duitsland. Hoe dek ik me juridisch goed in?

Een populaire manier om jouw producten in de Duitse markt te verkopen, is via een handelsagent. Het is alvast handig dat het Nederlands en het Duits agentuurrecht op dezelfde Europese richtlijn gebaseerd zijn, waardoor beide wettelijke regelingen erg op elkaar lijken. En toch zijn er verschillen. De algemene voorwaarden van jouw organisatie en van de Duitse koper kunnen hier een doorslaggevende rol in spelen.

Hier vind je meer informatie over welke juridische voorzorgen je het best neemt wanneer je in Duitsland zaken wil doen.

Welke Duitse regio is kansrijk om zaken te doen?

Zuid-Duitsland en meer bepaald de deelstaat Beieren biedt veel kansen De hightechindustrie van de regio is de afgelopen jaren zo sterk ontwikkeld dat bedrijven uit meer dan 100 landen zich hier hebben gevestigd. De regio is ook dé gateway naar Centraal-Europa, Italië en Zuidoost-Europa en wordt gezien als de poort naar een wereldwijde markt met meer dan 500 miljoen potentiële klanten.

Ontdek hier meer over kansen voor jouw onderneming in Zuid-Duitsland