Hamburg

Duitsland
Lokale tijd in Hamburg -
Het weer in Hamburg -1°C zware motregen
HAM

Doe zaken in Hamburg

Havenstad Hamburg is het economisch hart van Noord-Duitsland en na Berlijn de grootste stad van het land.

Stel je vraag

Stats about City

+
Duitsland
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Duitsland Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 0,84 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 26-10-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank - 187,74 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,36 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 26-10-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 190,67 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023

Tips voor zaken doen in Duitsland

Bron: rvo.nl

Blijf formeel

De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren uit den boze. Wel zijn er lossere omgangsvormen in sectoren waar jongeren werken. Denk aan ICT-bedrijven of de creatieve industrie.

Vermijd conflicten

Is er een zakelijk conflict met een Duitse zakenpartner? Ga er dan niet vanuit dat dit op een informele manier wordt opgelost. In Duitsland worden conflicten minder snel in in goed onderling overleg bijgelegd. Ook neemt een Duitse zakenman eerder een advocaat in de arm.

Bespreek geen privézaken

Voor Duitsers is hiërarchie erg belangrijk. Er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Privézaken worden niet besproken op de werkvloer.

Geef geen dure geschenken

Dure zakelijke geschenken zijn niet gebruikelijk. Wie toch een gebaar wil maken, neemt een klein geschenk van goede kwaliteit mee.

Wees niet gehaast

Duitsers gaan voor zekerheid. Vasthouden wat je hebt, is vaak het devies. Veranderingen vergen daarom veel tijd en geduld, ook voor het bedrijfsleven. Maar als de zakenrelatie eenmaal goed is, dan is dit vaak ook voor de lange termijn. Duitsers werken vaak vele jaren met dezelfde toeleverancier.

Maak geen taalfouten

Taalfouten worden in schriftelijk Duits niet getolereerd. Zakelijke correspondentie moet in vlekkeloos Duits zijn opgesteld. Kies bij schriftelijk contact/uitingen voor een professioneel bureau en laat Duitse teksten controleren.

Gebruik titels

Wanneer iemand zich voorstelt met een titel, spreek hem/haar dan aan met deze titel. Let op dat de juiste titel gebruikt wordt. Duitsers vinden titels belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status.

Spreek Duits

Bij het zakendoen is de voertaal vaak Duits en niet Engels. Dit geldt vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Het wordt gewaardeerd als er Duits gesproken wordt. Duitsers zijn op hun beurt perfectionistisch. Ze kunnen daarom soms terughoudend zijn om Engels te spreken.

Kies voor formele kleding

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een zakelijke bijeenkomst. Neem ook documentatie mee, bij voorkeur in het Duits. Zorg bij verkoop van technische producten ook voor de specificaties. Bij een zakelijke afspraak is formele kleding vanzelfsprekend. Duitsers zijn conservatief als het gaat om kleding bij zakelijke afspraken.

Ken de keuken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Kwaliteit is belangrijk. Typische Duitse gerechten en lekkernijen zijn: Sauerkraut mit Eisbein und kartoffelstock, braadworst, curryworst, berlinerbollen, lebkuchen. Bier is de nationale drank. Duitsers hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten.

Wees pünktlich

Plan zakelijke afspraken ruim van te voren. Een afspraak ligt in Duitsland vaak schriftelijk vast. Het maken van afspraken aan het einde van de dag is vaak niet wenselijk. Wees op tijd bij afspraken. Het kan namelijk gevolgen hebben voor de relatie met een zakenpartner als een afspraak gemist wordt.

Gebruik geen voornamen

Het eerste contact is vaak kort, formeel en zakelijk. Voornamen worden niet gebruikt tenzij de gesprekspartner dit aangeeft.

Wil je meer weten over Hamburg

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Roel Westra Hub manager Duitsland