Düsseldorf

Duitsland
Lokale tijd in Düsseldorf -
Het weer in Düsseldorf 7°C dichte mist
DUS

Doe zaken in Düsseldorf

Düsseldorf is een populaire zakenhub in Midden-West-Duitsland, met grote bedrijven en verrassend dichtbij Nederland.

Stel je vraag

Stats about City

+
Duitsland
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Duitsland Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 5,45 % 2020 vs 2019 - 5,42 % 2020 vs 2019 15-09-2021
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank - 55,06 $ 2020 vs 2019 (miljarden) + 5,19 $ 2020 vs 2019 (miljarden) 15-09-2021
Ease of doing business index World Bank + 0,36 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 15-09-2021
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank - 123,67 $ 2020 vs 2019 (miljarden) + 36,3 $ 2019 vs 2018 (miljarden) 15-09-2021

Tips voor zaken doen in Duitsland

Bron: rvo.nl

Gebruik geen voornamen

Het eerste contact is vaak kort, formeel en zakelijk. Voornamen worden niet gebruikt tenzij de gesprekspartner dit aangeeft.

Wees niet gehaast

Duitsers gaan voor zekerheid. Vasthouden wat je hebt, is vaak het devies. Veranderingen vergen daarom veel tijd en geduld, ook voor het bedrijfsleven. Maar als de zakenrelatie eenmaal goed is, dan is dit vaak ook voor de lange termijn. Duitsers werken vaak vele jaren met dezelfde toeleverancier.

Ken de keuken

Duitsers houden van lekker en goed eten en drinken. Kwaliteit is belangrijk. Typische Duitse gerechten en lekkernijen zijn: Sauerkraut mit Eisbein und kartoffelstock, braadworst, curryworst, berlinerbollen, lebkuchen. Bier is de nationale drank. Duitsers hebben de gewoonte om tussen de middag warm te eten.

Geef geen dure geschenken

Dure zakelijke geschenken zijn niet gebruikelijk. Wie toch een gebaar wil maken, neemt een klein geschenk van goede kwaliteit mee.

Bespreek geen privézaken

Voor Duitsers is hiërarchie erg belangrijk. Er is een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Privézaken worden niet besproken op de werkvloer.

Kies voor formele kleding

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een zakelijke bijeenkomst. Neem ook documentatie mee, bij voorkeur in het Duits. Zorg bij verkoop van technische producten ook voor de specificaties. Bij een zakelijke afspraak is formele kleding vanzelfsprekend. Duitsers zijn conservatief als het gaat om kleding bij zakelijke afspraken.

Vermijd conflicten

Is er een zakelijk conflict met een Duitse zakenpartner? Ga er dan niet vanuit dat dit op een informele manier wordt opgelost. In Duitsland worden conflicten minder snel in in goed onderling overleg bijgelegd. Ook neemt een Duitse zakenman eerder een advocaat in de arm.

Wees pünktlich

Plan zakelijke afspraken ruim van te voren. Een afspraak ligt in Duitsland vaak schriftelijk vast. Het maken van afspraken aan het einde van de dag is vaak niet wenselijk. Wees op tijd bij afspraken. Het kan namelijk gevolgen hebben voor de relatie met een zakenpartner als een afspraak gemist wordt.

Maak geen taalfouten

Taalfouten worden in schriftelijk Duits niet getolereerd. Zakelijke correspondentie moet in vlekkeloos Duits zijn opgesteld. Kies bij schriftelijk contact/uitingen voor een professioneel bureau en laat Duitse teksten controleren.

Gebruik titels

Wanneer iemand zich voorstelt met een titel, spreek hem/haar dan aan met deze titel. Let op dat de juiste titel gebruikt wordt. Duitsers vinden titels belangrijk en hebben respect voor academische prestaties en de bijhorende status.

Spreek Duits

Bij het zakendoen is de voertaal vaak Duits en niet Engels. Dit geldt vooral bij het traditionele midden- en kleinbedrijf. Het wordt gewaardeerd als er Duits gesproken wordt. Duitsers zijn op hun beurt perfectionistisch. Ze kunnen daarom soms terughoudend zijn om Engels te spreken.

Blijf formeel

De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Etiquette is belangrijk en tutoyeren uit den boze. Wel zijn er lossere omgangsvormen in sectoren waar jongeren werken. Denk aan ICT-bedrijven of de creatieve industrie.

roel westra

Wil je meer weten over Düsseldorf

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Roel Westra Hub manager Duitsland