Gepubliceerd op 15 april 2019

Wat kan het Holland House Colombia voor jou betekenen?

Het blijft natuurlijk een grote stap om je business te verplaatsen naar een land als Colombia. Het ondernemen gaat nu eenmaal net even iets anders aan de andere kant van de wereld. Naast het feit dat je allerlei zaken wat betreft de Colombiaanse cultuur van zaken doen en de marktkansen vooraf helder wilt hebben, heb je als Nederlandse ondernemer voornamelijk behoefte aan lokale ondersteuning.

Wanneer je een onderneming begint in Colombia, val je wat dat betreft met de neus in de boter! In Bogota is namelijk het zogenaamde Holland House Colombia gevestigd. Deze handelskamer ondersteunt bij allerlei zaken, om jouw exportreis in Colombia tot een groot succes te maken!

Hieronder lichten wij vijf praktische zaken uit die het Holland House Colombia voor jou kan betekenen.

  1. Een community van 340+ Nederlandse ondernemers

  Als ondernemer ontvang je advies het liefste van andere Nederlandse ondernemers die je zijn voorgegaan. Je gaat op zoek naar gelijkgestemden die (deels) hetzelfde pad hebben bewandeld, waarbij je lering trekt uit de fouten of juist goede beslissingen die anderen hebben gemaakt.

  Sinds de oprichting van het Holland House Colombia in 2013 is er een community ontstaan van meer dan 340 Nederlandse ondernemers die elkaar actief helpen bij (business gerelateerde) vraagstukken. Het is gebleken dat er dankzij de community veel waardevolle informatie wordt uitgewisseld op het gebied van bijvoorbeeld praktische zaken. Hierdoor kun je gerust spreken van een kruisbestuiving waar alle communityleden baat bij hebben.

  2. Hulp bij het creëren van een netwerk

  Wanneer jij als Nederlandse ondernemer voet aan land zet in Colombia, mis je handelspartners en andere contacten die (mogelijk) belangrijk zijn voor jouw business. Hoewel je wellicht zelf een heel eind komt met het opbouwen van een (lokaal) netwerk, kost dit in een ander land ongelofelijk veel tijd en energie.

  Met al haar Colombiaanse contacten en aangesloten handelspartners, biedt het Holland House een shortcut naar deze informatie. Bovendien ben je ervan verzekerd dat je zakendoet met bedrijven die kwalitatief goed en (niet onbelangrijk) betrouwbaar zijn.

  Ter illustratie, van de 300 Ondernemers die in Colombia op handelsmissie zijn geweest voert een groot aantal op dit moment gesprekken met 10 tot 15 potentiële klanten en/of handelspartners. Deze ontwikkeling wordt onder andere besproken in de Podcast Grenzeloos ondernemen!

   

  Jan Willem van Bokhoven – directeur van het Holland House Colombia – omschrijft de stichting als een soort vliegende kiep voor Nederlandse bedrijven die voet aan de grond proberen te krijgen en willen opschalen.

  3. Holland House Colombia als sparringpartner

  Naast dat het Holland House een lokaal netwerk en community biedt, is er ruim voldoende kennis en kunde aanwezig om te fungeren als sparringpartner voor jouw bedrijf. Vanuit de Colombiaanse context wordt er meegedacht over jouw business. Een groot voordeel hiervan is dat mogelijke (complexe) problemen in een vroeg stadium kunnen worden gesignaleerd.

  Het Holland House noemt zichzelf een ‘one-stop-shop’. Met alle kennis verkregen via het doen van marktonderzoek, het helpen bij matchmaking en het verhuren van office space zijn ze daarmee de ideale sparringpartner. Het Holland House is door NLinBusiness geaccrediteerd, wat de waarde van het initiatief voor jou als ondernemer nog maar eens verder benadrukt!

  4. Salesman for a day

  Zeker in de opstartfase van jouw onderneming in Colombia, kun je behoefte hebben aan support van een lokale medewerker. Om dit probleem op te lossen heeft het Holland House Colombia het zogenaamde ‘Sales Representative for a Day’ concept in het leven geroepen. Dit concept wordt door andere ondernemers omschreven als handelsbevorderend detacheren. Een ondernemer kan iemand die bij het Holland House op de payroll staat voor het eigen bedrijf laten werken als een soort hulpkracht. Het aantal FTE kan in overleg worden vastgesteld. De tijd die de lokale medewerker voor de onderneming werkt, wordt gewoon gefactureerd vanuit het Holland House. Dit is zeer aantrekkelijk, aangezien de lonen in Colombia een stuk lager liggen dan in Nederland.

  5. Matchmaking

  Met haar waslijst aan contacten van zowel Nederlandse als lokale ondernemers in Colombia, heeft het Holland House goede mogelijkheden om je aan de meest relevante bedrijven te koppelen. In een gesprek kan je aangeven waar je naar op zoek bent en welke kansen je voor de onderneming ziet. Hierdoor wordt zakendoen ineens een stuk makkelijker.

  Het Holland House Colombia is de lokale begeleider bij de soft landing van je exportreis

  NLinBusiness heeft wereldwijd 40 Cities of Opportunity geselecteerd. In deze steden bouwen we actief aan NL Business Hubs, sterke netwerken van Nederlandse ondernemers en lokale dienstverleners. Ook in Bogota is een NL Business Hub aanwezig; Holland House Colombia. In samenwerking met Holland House Colombia bieden wij Nederlandse ondernemers die de Colombiaanse markt willen betreden de juiste ondersteuning, zowel online als offline, in Nederland én lokaal, om zo het ondernemen in Colombia nog makkelijker te maken.

  Ga naar Holland House Colombia