Bogotá

Colombia
Lokale tijd in Bogotá -
Het weer in Bogotá 14°C zeer lichte bewolking
COL

Doe zaken in Bogotá

De bevolking van Colombia is jong en ambitieus. Bogotá speelt een belangrijke rol in de internationale handel van het land.

Stel je vraag

Stats about City

+
Colombia
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Colombia Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 3,52 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 26-10-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 25,43 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,82 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 26-10-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 17,28 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023

Feiten en cijfers Colombia

Hoofdstad Bogotá (9.770.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Medellín (3.934.000 inwoners), Cartagena (1.047.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 28,9 jaar (55% is jonger dan 30)
Oppervlakte 1.141.749 km² – 2017
Aantal inwoners 48.700.000 inwoners – 2016
Tijdsverschil -7 uur op de Nederlandse zomertijd en -6 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Colombiaanse peso (COP)
Staatshoofd President Ivan Duque Marquez
Voertaal Spaans

Sectoren met kansen

Landbouw en Agrifood De agrarische sector biedt werkgelegenheid aan bijna 5 miljoen personen en wordt beschouwd als de motor voor de toekomstige groei van de Colombiaanse economie, welke in 2019 naar verwachting zal groeien met 3,1%.
Life Science & Health Colombia heeft een Managed Competition gezondheidszorgsysteem, net als de Nederlanders. De meeste ziekenhuizen zijn privé in Colombia en veel privé-ziekenhuizen zijn nu van plan om nieuwe ziekenhuizen uit te breiden / te bouwen en zijn op zoek naar innovatieve geavanceerde technologie en design uit landen zoals Nederland.
Infrastructuur, transport & logistiek Colombia heeft een achterstand op het gebied van infrastructuur, zoals wegen, autowegen en spoorwegen. Het gebrek aan moderne infrastructuur kost het land een tot twee groeipunten per jaar en drukt de concurrentiekracht van de economie. Volgens cijfers van het DNP zal er tussen 2010 en 2020 hier flink in geïnvesteerd worden.
Water- en milieutechnologie Colombia heeft een probleem in de watersector door de hoge mate van fragmentatie. Het is één van de rijkste landen op het gebeid van watervoorraden maar door het gebrek aan infrastructuur zijn ze niet in staat geweest om de economische waterschaarste te beheersen. Hierin is het land dringend op zoek naar innovatieve oplossingen.
Voedselverwerking Colombia is een netto-importeur van vele ingrediënten voor de voedselverwerking en er zijn veel handelsmogelijkheden. Er is een groeiende binnenlandse vraag naar zoetwarenproducten en ingrediënten van hogere kwaliteit voor de groeiende chocolade-industrie.
Voedseldetailhandel In de afgelopen jaren hebben buitenlandse winkelketens een belangrijke aanwezigheid in Colombia ontwikkeld, waardoor meer winkels in het land zijn geopend. En daar blijven kansen liggen voor Westerse bedrijven.

Tips voor zaken doen in Colombia

Bron: rvo.nl

Gebruik aanspreektitels

Bij zakelijke bijeenkomsten spreekt men elkaar aan met 'señor' of 'señora'. Mensen met een hogere of academische opleiding spreekt u aan met doctor of doctora. Als u het gesprek in het Spaans voert, gebruikt u de beleefde usted-vorm. Neem visitekaartjes in het Spaans mee, net zoals promotiemateriaal, een prijslijst, brochures en eventueel offertes en contracten van de producten die u aanbiedt.

Bezoek conferenties

Colombiaanse handelsorganisaties, overheid en private organisaties houden jaarlijks een groot aantal conferenties en seminars. Dit zijn uitstekende gelegenheden om Colombiaanse zakenpartners te ontmoeten. Omdat het niveau van het gesproken Engels uiteen loopt, is het zeker een voordeel als u Spaans spreekt. U legt er gemakkelijker nieuwe contacten mee en u maakt zo een goede indruk.

Waardeer de koffie

Zakelijke afspraken vinden meestal buitenshuis plaats. Vaak tijdens een werkontbijt, -lunch of diner. Ook cocktails en recepties zijn goede gelegenheden voor het leggen van contacten en om zaken te bespreken. Als uw gesprekspartner u een kopje koffie aanbiedt, vergeet hier dan niet een complimentje over te maken. Colombianen zijn heel trots op hun uitstekende koffie.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Colombianen zijn prettige gesprekspartners en praten graag over familie, voetbal, muziek en cultuur. Begin zelf liever niet over onderwerpen als drugsproblematiek.

Probeer niet te overhaasten

Tijdens de eerste afspraken gaat het vooral om elkaar te leren kennen en vertrouwen op te bouwen. Neem hier de tijd voor. Colombianen zijn daarnaast niet altijd even punctueel. Als zakenpartners van elkaar verwachten dat een afspraak ook echt op het afgesproken tijdstip plaatsvindt, gebruiken ze de term 'hora inglesa', 'alemana' of 'holandesa'.

Let op de kledingstijl

Zoals het klimaat in Colombia per regio verschilt, verschillen ook de kledingvoorschriften. In Bogotá en de berggebieden kleedt men zich formeler dan in de tropische gebieden zoals Medellín en Cartagena. Daar is de kledingstijl wat losser. Ga niet te informeel gekleed; u kunt beter kiezen voor een formele kledingstijl.

Lise Hordijk

Wil je meer weten over Bogotá

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Lise Hordijk Teamlead International Business