Inspiratie25 oktober 2021

Squiby Foods veroverde Colombia digitaal in 1 jaar tijd

Europa is bekend om zijn kwaliteitsproducten, van pecorino kaas uit Italië tot foie gras uit België of kaviaar uit IJsland. En de hele wereld is er dol op. Het in Hoofddorp gevestigde Squiby Foods speelt hier op in door producten in heel Europa aan te kopen en die in de gewenste hoeveelheden, groot of klein, en met de juiste documenten wereldwijd op te sturen naar importeurs, distributeurs en groothandels.

Markten diversifiëren

In zijn 25-jarig bestaan heeft Squiby Foods stap voor stap zijn markten uitgebreid. “Het begon bij het Midden-Oosten, daar hadden we de contacten en de knowhow”, vertelt Inge Segeren, die verantwoordelijk is voor nieuwe markten. “Daar kwamen later Afrika en Azië bij, het Midden-Oosten blijft een onstabiele regio, dus risicospreiding is aan te raden.”

Met de uitbraak van het coronavirus ging de diversificatie bij Squiby Foods onverminderd voort. “Veel klanten voelden de impact van de lockdowns hard, en wij dus ook. Dat heeft ons ertoe aangezet om ook de retailsector te gaan bedienen. En we blijven openstaan voor nieuwe markten. Zo kwam Colombia vorig jaar tijdens volle coronacrisis bij ons in het vizier.”

Digitale matchmaking

“Via NLinBusiness kwam ik in contact met Jan Willem van Bokhoven, directeur bij de NL Business Hub in Colombia. NLinBusiness en Jan Willem zagen veel potentieel voor ons in de Colombiaanse markt. Het is een jonge, groeiende markt, ondernemend en benieuwd naar de wereld in al zijn smaken. Daarnaast is het goed samenwerken met Colombiaanse ondernemers, ze zeggen waar het op staat.”

Colombia stond niet direct op de radar van Squiby Foods, het team had er geen netwerk en ook de taal waren ze niet machtig. “Maar we zagen kansen. Zo heeft Jan Willem ons met een achttal relevante partijen in contact gebracht. Ik deed met elk van hen een matchmakinggesprek en uiteindelijk zijn we met twee bedrijven in zee gegaan. Onlangs zijn de eerste twee orders de deur uit gegaan. En dat is, rekening houdend met alle papierwerk en andere drempels, een succes.”

“Alles bij elkaar was dit voor ons een goede formule. Er is minder tijd, energie en geld voor nodig."

“Alles bij elkaar was dit voor ons een goede formule. Het duurt in normale omstandigheden al minstens een jaar voordat je de juiste contactpersonen hebt gevonden en de markt hebt leren kennen. Het kan wel drie jaar duren tot er echt business uit voortvloeit. Zo ga je bijvoorbeeld eerst naar een beurs, huur je een stand van enkele duizenden euro’s, ga je bedrijven bezoeken, reis je een paar keer heen en weer. Het kost veel energie, tijd en geld.”

De eerste indruk

“Het risico van deze manier van werken is dat je eigenlijk maar één kans hebt om een goede indruk te maken. De gesprekken zijn online, dus het is anders dan een one-on-one gesprek. Het is belangrijk om vooraf goed te onderzoeken welke ondernemingen bij jouw bedrijfsvoering passen, de bedrijfswebsites te doorspitten, de contactpersonen te googlen, de bedrijfscultuur van het land te kennen. Ik kon de gesprekken in het Engels voeren, en dat helpt bij de opvolging.”

“Er gaat niks boven een fysiek contact om aan klantenbinding te doen. Maar digitale matchmaking blijft wel interessant voor een eerste contact.”

Inge denkt dat wanneer het coronavirus grotendeels achter ons ligt, het snel terug business as usual zou kunnen zijn. “Er gaat niks boven een fysiek contact om aan klantenbinding te doen. De klantenrelatie wordt soms zelfs een vriendschap. Je wordt uitgenodigd om bij de klant thuis mee te eten, of je wordt meegevraagd naar de voetbalwedstrijd van hun zoon. Maar digitale matchmaking blijft wel interessant voor een eerste contact.”

Heeft Squiby Foods ten slotte plannen om verder uit te breiden in Zuid-Amerika? “We kijken momenteel naar Mexico. Het heeft veel verschillen, maar ook veel gelijkenissen met Colombia. Het zou dus een goede fit kunnen zijn.”

Voordelen van digitale matchmaking

  • Het is goedkoper
  • Het is sneller en efficiënter
  • Het is laagdrempeliger

Voordelen van fysieke matchmaking

  • Het contact is persoonlijker
  • Je leert de cultuur makkelijker kennen
  • Het is makkelijker om vertrouwen te creëren

Heb je vragen? Neem Contact op met de NL Business Hub in Colombia