Interviews11 juni 2024

Hoe Kinti Coffee voet aan de grond kreeg in Colombia

Harm Jansen, oprichter-eigenaar van Kinti Coffee, vertelt hoe hij succesvol werd in Colombia. 

Wat doet Kinti Coffee? 

“We zitten in de hoge kwaliteit, duurzaam geproduceerde koffie. We sourcen koffiebonen bij boerencoöperaties in Colombia en importeren ze naar Nederland, waar we de koffie branden en verkopen. We hebben twee merken: ‘Kinti’ voor bedrijven – b2b is onze belangrijkste segment – en ‘Bochica’ voor supermarkten. Nederland is onze belangrijkste markt. Zo’n 25% van de omzet genereren we in het buitenland, vooral in Denemarken, Duitsland en België. Bijzonder aan ons model is dat we langetermijnsamenwerking zoeken met de boerencoöperaties. We doen bijvoorbeeld voorfinanciering van projecten en gaan samen met de boeren subsidietrajecten in. Onze klanten vinden duurzaamheid en transparantie belangrijk dus dat resoneert goed."

Hoe heeft NLinBusiness.com geholpen met jullie buitenlandambities? 

"Jan-Willem van Bokhoven, de directeur van Holland House Colombia, jullie NL Business Hub in Bogota, heeft op verschillende momenten heel goed geholpen. We zaten in een subsidietraject van de RVO met een aantal boerencorporaties en moesten juridische checks doen, maar we hadden geen lokaal netwerk. Binnen 24 uur stuurde Jan-Willem drie juridische adviseurs waar we uit konden kiezen. Daarnaast zijn we geholpen bij acquisitie en sales. Via Holland House kwamen we met de inkopers van lokale en internationale supermarkten om de digitale tafel. Bij veel adviseurs blijft het bij een idee, maar Jan-Willem pakte echt door. Dat zorgde voor snelheid in het proces. We zijn ook lid van het Holland House Colombia geworden. Sindsdien branden onze boeren hun bonen ook in Colombia zelf en ze bieden deze  onder hun eigen merk aan in Colombia. Dit willen we verder opschalen, en daar helpt Holland House ook bij. Ik heb ook contact gehad met jullie Hub in Chili, het Holland House Chili; dat loopt nog."

Wat is de belangrijkste les die jij andere ondernemers wilt meegeven? 

"Ga eerst te rade bij mensen die aantoonbaar ervaring hebben. NLinBusiness.com heeft een groot netwerk en weet precies wie je moet hebben met een specifieke vraag. Dat scheelt veel tijd. Er is een woud aan consultants waarbij vaak direct de teller gaat lopen, en dan is het nog maar de vraag of je waar voor je geld krijgt. Het is belangrijk dat je weet waar je aan toe bent. Dat er een paar spelers zijn waarvan je zeker weet die je echt verder kunnen helpen."

Kinti 1. overview assorti 16022019.jpg