Nieuws14 oktober 2022

Exportondernemer op reis: Auping in Bogotá (Colombia)

Download nieuws

Justin Imhof is Area Sales Manager bij Auping en Business Club lid bij MKB Trade Office. Als we hem spreken vertelt hij enthousiast over de opening van de eerste Auping-beddenwinkel in Bogota in juni 2022. Dat was een officieel moment met de ambassadeur van Nederland, de pers en de directeur van Holland House (Jan Willem van Bokhoven) erbij.

Waarom is Auping naar Colombia gegaan? Colombia is een van de vooraanstaande markten in Zuid-Amerika en dus heel kansrijk om te starten voor Auping. Zij doen al 25 jaar succesvol zaken in Brazilië en daarom wilden zij uitbreiden naar dit continent.

Hoe is Auping zaken gaan doen in Colombia? Vlak voor de Covid hebben vier masterstudenten van het International Researchprogram 6 maanden marktonderzoek gedaan en zijn 6 weken in Colombia geweest.

De studenten hebben een marktonderzoek gedaan gefocust op mogelijke samenwerkingspartners in Colombia. Dit marktonderzoek resulteerde in een goed startplan  voor Auping.

Auping heeft alle partijen in de retailketen gesproken: zowel fabrikanten als retailers. Een mooie bijkomstigheid is dat in deze markt veel fabrikanten ook retailers zijn.

Met behulp van het team van Holland House Colombia is Auping in contact gekomen met Euromattress.

Euromattress heeft zelf al 14 winkels in Colombia. Binnen hun winkels kan Auping shop-in-shops openen. Op deze manier kan Auping naamsbekendheid creëren ook omdat Euromattress een deel van de marketing voor Auping doet. Het einddoel is een Auping Flagship Store in Bogota openen.

Covid-19
Maar toen kwam Covid-19. En alhoewel er wel een paar keer digitaal vergaderd werd, lukte het niet om digitaal tot het tekenen van een samenwerkingscontract te komen. Daarvoor zijn de CEO en de marketing manager van Euromatress in oktober 2021 naar Auping gekomen en Justin Imhof is juni 2021 naar Bogota gegaan. Het duurde drie jaar vanaf het eerste contact tot er een distributie overeenkomst is overeengekomen.

Hoe ervaarde je de cultuur van zakendoen in Colombia?
Justin gaf hierbij aan dat hij al jaren ervaring heeft met Latijns Amerika. Colombia was wel wat trager in het tot stand komen van handelscontracten: pas eind augustus 2022 is de eerste container gevuld vanuit Auping Deventer naar Bogota gegaan.

Bron: MKB Trade Office.