Gepubliceerd op 17 juni 2021

Ondernemersverhaal; Jacques van den Burg is door bedrijfsovername ondernemer geworden in Duitsland; droom en uitdaging

Jacques is een Nederlandse ondernemer in Duitsland. Na jarenlang voor grote internationale bedrijven te werken en financiële rollen zoals CFO te hebben vervuld, begon het steeds meer te kriebelen om te gaan ondernemen. Samen met zijn vrouw Jacqueline is hij inmiddels eigenaar van het bedrijf IVS Industrietore & Verladetechnick GmbH in Nürnberg. 

Een bedrijf dat specialistische dienstverlening biedt op het gebied van industriele deuren, laadtechniek, toegangsbeveiliging en brandbeveiliging. De meeste klanten komen uit de ruime omgeving van Nürnberg en soms doen ze zaken in Oostenrijk, Zwitserland of Nederland.

Jacques van den Burg, eigenaar-directeur IVS Industrietroe & Verladetechnick GmbH

Ondernemer geworden in Duitsland

‘Een eigen bedrijf hebben is door de tijd heen steeds concreter geworden. Wat begon als een idee werd na jaren realiteit’, vertelt Jacques. Hij begon in 2011 samen met een vriend de website RTV Lokaal naast zijn werk. Het uitbouwen hiervan kwam in de koelkast doordat hij als Managing Director in Nürnberg aan de slag kon. Maar de wens om te ondernemen met een eigen bedrijf bleef en werd steeds concreter.

In 2020 nam hij IVS Industrietore & Verladetechnik GmbH over, en sindsdien is hij eigenaar-directeur van deze succesvolle MKB onderneming met 45 werknemers. Een droom die in vervulling gaat. Eindelijk aan het roer van een MKB onderneming met directe invloed op de werkvloer en het resultaat dat je met elkaar bereikt.

Uit ervaring weet Jacques dat internationaal ondernemen meer risico’s met zich mee brengt. Hij vertelt; ‘Je hebt gewoonweg met meerdere rechts- en financiële systemen te doen, en natuurlijk andere culturen waar je jezelf op moet aanpassen en rekening mee moet houden.'

’De belangrijkste karaktertrek om succesvol te ondernemen in Duitsland: het “zich verplaatsen” in de andere perso(o)n(en) en “nooit opgeven”!

Een goed netwerk is nooit een nadeel

Bij de overname en nu verdere opbouw van zijn bedrijf is hulp van buiten altijd welkom. Jacques geeft aan dat hulp vanuit vrienden en bekenden heeft veel gebracht. 'Elke ondersteuning is welkom, of dit nu is op het gebied van personeel, leveranciers, klanten, banken of consultants (bijv. accountants, belastingadviseurs, juristen).' Verder ook is het deelnemen aan bijeenkomsten interessant.

Wat in Duitsland goed werkt en past bij Jacques’ zijn werkwijze is het opbouwen van relaties via het bestaande netwerk. ‘Zo breid je ook uit’, aldus Jacques. ‘Je vindt dus ook nieuwe klanten via bestaande relaties.’ Jacques investeert bewust in opbouw van zijn netwerk en vindt het belangrijk om er ook voor zijn netwerk te zijn.

Tips

  • Elke keer weer opnieuw kritisch blijven, is heel erg belangrijk.
  • Zorg dat je de taal van het land spreekt en het rechts-/belastingsysteem tenminste in grote lijnen kent.

Op zoek naar een cursus? In de International Business Academy bieden we verschillende cursussen aan om je voor te bereiden op zakendoen in Duitsland. Maak een goede start met de cursus 'e-Coaching Zakelijk Duits (1-op-1 training)'. Wil je meer weten over zakendoen in Zuid-Duitsland? Dan is de cursus 'Kickstart zakencultuur Duitsland' wel wat voor jou. 

Benieuwd naar het hele aanbod? Je vindt alle cursussen omtrent Duitsland hier: International Business Academy cursussen Duitsland.