Gepubliceerd op 8 juli 2019

"Een gouden tip: word dikke vrienden met je Vietnamees personeel"

Onlangs spraken wij Guido de Leeuw, een van de twee eigenaren van het Vietnamese men’s lifestyle merkBarbaard. Ruim drie jaar al, runt Guido - samen zijn partner Tom Goedhart - de business vanuit het land gelegen in Zuidoost-Azië. We vroegen Guido naar de zakelijke avonturen en de uitkomst is dit interview waarin hij ingaat op de kracht van een barbershop, het vinden en verkrijgen en onderhouden van goed personeel en het toepassen van meerdere verdienmodellen. En dit allemaal in Vietnam.  

Geinteresseerd in Ondernemen in Vietnam? Blijf op de hoogte van onze Vietnam updates door je in te schrijven voor de nieuwsbrief!

Het begin van de ondernemersreis  

Tijdens zijn studie Hotelmanagement kreeg Guido de Leeuw een relatie met een Vietnamese schone. Hoewel de relatie geen stand heeft gehouden, is Guido’s liefde voor Vietnam gebleven. Dus waarom zou hij daar niet iets opbouwen? Ook Tom heeft een speciale connectie met Azië, aangezien hij een tijd lang in het werelddeel heeft gestudeerd. Met zijn ervaringen op zak had hij wel oren naar een zakelijk avontuur.

Guido en Tom - die jeugdvrienden zijn - kwamen elkaar na het afronden van de studie weer tegen en besloten een bedrijf starten in Vietnam. Ze zochten naar een concept dat aansloot bij zowel hun interesses als vaardigheden. Met een achtergrond in respectievelijk de hospitality branche en de wereld van design ontstond de ambitie om een lifestylemerk te creëren in Vietnam: Barbaard was geboren. 

Door hun gedeelde interesse in lifestyle, persoonlijke verzorging en kleding zijn Guido en Tom in contact gekomen met Schorem, de inmiddels wereldberoemde Rotterdamse barbier. Hier is het avontuur begonnen. “We zijn naar Vietnam gekomen als distributeur van Reuzel Pomade, het haarproduct van Schorem dat wereldwijd wordt verkocht. Het eerste jaar dat we hier waren hebben we niets anders gedaan dan producten distribueren. In eerste instantie is dat alleen Reuzel geweest, maar na een halfjaar werden dit er steeds meer”.  

Met het succesvol distribueren van de haarproducten bouwden de twee ondernemers al snel een groot Vietnamees netwerk op. En via slimme marketing ook een fanbase: ”De marketing van ons distributiebedrijf deden we vanaf het begin onder onze eigen naam Barbaard. Daardoor ging men onze merkpositionering van de beste kwaliteit haarproducten al snel herkennen. Om je een idee te geven: na het eerste jaar hadden we al 50.000 volgers op Facebook.” 

Guido & Tom met de eigenaren van de Rotterdamse barbier Schorem

Een barbershop in Vietnam  

Het idee om een barbershop te openen kwam daarna al snel. Waar in Nederland de barbershops als paddenstoelen uit de grond schieten, bleek er in Vietnam weinig aanbod te zijn en de vraag groot. “Ons merk werd geassocieerd met het hogere segment van barbershops, waar op dat moment nog weinig concurrentie in was. Toen we deze kans zagen, hebben we op een gegeven moment tegen elkaar gezegd: we gaan dit gewoon doen.”

Toen zijn de twee ondernemers de stappen gaan zetten om hun eerste barbershop te openen. Het opzetten van de shop duurde echter nog even. ”Omdat we de barbiers eerst nog moesten opleiden, zijn we uiteindelijk 6 maanden later opengegaan.” Guido en Tom knippen zelf namelijk niet. En dit heeft volgens hen grote voordelen. “Ik ben heel erg blij dat we geen barbier zijn. Dit stelt ons in staat om het bedrijf op een hele andere manier benaderen. We kunnen echt werken aan ons bedrijf, in plaats van in ons bedrijf.” 

Een barbershop runnen zonder zelf te kunnen knippen? Guido: “Gezien mijn hotelschoolachtergrond, merk je dat wij het bedrijf runnen als een hotel in plaats van als een traditionele barbershop. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het geavanceerde klant- en CRM systeem dat wij gebruiken, maar ook in de extra services die wij verlenen bij een knipbeurt, zoals een hapje en een drankje. In Ho Chi Minh bieden we klanten zelfs een combinatie van een barbershop en loungebar.” 

Wanneer we vragen of er ook veel Nederlandse ondernemers uit Ho Chi Minh de barbershop bezoeken antwoord Guido enthousiast ja. “Eigenlijk komen bijna alle Nederlandse ondernemers die in Ho Chi Minh zakendoen bij ons voor een knipbeurt. Daardoor zijn we ook nog eens een soort ontmoetingsplaats voor Nederlandse ondernemers.” 

De barbershop 'where the magic happens..'

Focus op je personeel  

Wanneer je als eigenaars van een barbershop zelf niet knipt, is goed personeel een absolute must.. Daarom hebben Guido en Tom een uitgebreide sollicitatieprocedure bedacht waarin alleen de beste kandidaten worden omgetoverd tot barbier. “Gelukkig waren er megaveel aanmeldingen op de vacatures, waardoor we de wervingsprocedure in drie ronden konden opdelen. De eerste ronde bestond uit speeddaten. In de tweede ronde keken we via slimme trucs of de kandidaten handig om konden gaan met een scheermes. Denk hierbij aan de opdracht om scheerschuim van een ballon af te scheren. Toen de betere kandidaten over bleven, hebben we in de derde ronde een escaperoom opdracht gedaan. Hiermee wilden we zien hoe de kandidaten zich sociaal gedragen en konden we hun vermogen tot samenwerken testen. Van vijftig kandidaten zijn we uiteindelijk naar vijf barbiers gegaan.”  

Naast het gehele proces om goed personeel te werven, proberen de mannen van Barbaard ook nog eens erg goed te zijn voor hun personeel. “Het is een strategische keuze om erg goed te zijn voor ons personeel. Zij zijn uiteindelijk degene die het bedrijf draaiende houden. We betalen een relatief hoog salaris, inclusief westerse extraatjes zoals vakantietoeslag.” 

Meerdere verdienmodellen  

De plannen van de twee Nederlandse ondernemers stoppen niet bij het huidige succes. De mannen willen het lifestyleconcept van distributeur, barbershop en loungebar nog meer verbreden. “We zien kansen om te experimenteren met meerdere verdienmodellen, die passen bij het merk dat Barbaard inmiddels is geworden.”  

Er zijn dan ook genoeg plannen voor de toekomst. Zo zijn de mannen van Barbaard op dit moment bezig met het lanceren van een eigen kledinglijn. “Met de kleding hopen we met het bedrijf weer een stap omhoog te maken, waarbij we de kledinglijn mogelijk ook lanceren op de Nederlandse markt. Onze barbiers zullen deze kleding natuurlijk zelf ook gaan dragen.” 

Inmiddels verkoopt Barbaard ook cadeaus via hun (web)shop. Guido: “Van onze louter mannelijke klanten in de barbershop begrepen we dat men problemen had met vinden van een leuk cadeau voor ‘de’ vrouwen. Ook op deze behoefte zijn we ingesprongen.” 

  

Sfeerimpressie van de barbershop

 

Ondernemen in Vietnam?!

Ben je benieuwd naar meer verhalen van ondernemers, nieuwsfeiten en andere kennis- en kansrapporten over ondernemen in Vietnam? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf van alle Vietnam updates op de hoogte.