Gepubliceerd op 27 juni 2019

Maleisië: de gateway naar een enorme markt van drie miljard mensen

Marco Winter is Executive Director van de Malaysian Dutch Business Council in Kuala Lumpur, Maleisië. Opgericht in 1996 als netwerkorganisatie voor Nederlandse bedrijven en ondernemers. In eerste instantie tot 2003 met name gerund door partners van Nederlandse expats, tot er slechts 40 leden resteerden en er geen geld meer was voor kantoor, personeel en events. Marco Winter werd gevraagd om de club nieuw leven in te blazen en met succes. Nu is de  Malaysian Dutch Business Council (MDBC) een van de actiefste buitenlandse business council in het land.  

“Ik heb vanaf het eerste moment veel energie gestoken in het maken van een professionaliseringsslag”, aldus Marco Winter. “We hebben nu 250 actieve leden en die krijgen zo’n 40 uitnodigingen per jaar. Soms zijn we wel eens met 12 collega’s op kantoor in het centrum van Kuala Lumpur. Een hele uitbreiding! Maleisië heeft veel te bieden en geldt als rolmodel voor veel andere landen, zowel in de Aziatische regio en daarbuiten. Het land is stabiel, er heerst een handelscultuur, alleen staat het nog onvoldoende op het netvlies van veel ondernemers. Als ondernemer moet je goed bepalen wat belangrijk is op het vlak van handel, logistiek, personeel e.d. Maleisië scoort op individuele aspecten niet altijd als top, maar gecombineerd altijd wel een mooie 1e of 2e plaats. Daarnaast is het dichtbijgelegen Singapore drie keer zo duur, dus tel uit je winst”. 

 

Ondernemen in Kuala Lumpur

Het vestigingsklimaat is goed te noemen. Het land staat bekend om z’n gevoel voor protocol, titels en aanhef zijn zeer belangrijk. Sultans staan aan het hoofd van de verschillende regio’s en die leveren om de 5 jaar een Koning. Het land telt 30 miljoen inwoners, met de Malay (Islam) als grootste groep. Chinezen (Boeddhist) maken circa 25% van de bevolking uit en de rest bestaat voornamelijk uit Indiërs (Hindoe). Marco Winter: “ Dat speelt een rol, je moet goed bekend zijn met de do’s en don’ts van elke bevolkingsgroep, maar het belemmert het zakenleven niet, integendeel, het kan zeer stimulerend werken. Ze zeggen wel eens: ‘religious and racial harmony’. Het kost tijd en is belangrijk om je daarin te verdiepen, je moet uitzoeken welke bevolkingsgroep welke sector bepaalt. Het kan nogal een verschil in benadering maken of Chinese of Indiase Maleisiërs of de Malay een bepaalde sector domineren. Je moet geduld hebben, tijd maken om relaties te bouwen. Hospitality is een belangrijk element in het zakendoen, je eet en drinkt met elkaar, hebt het over de familie. Persoonlijke relaties en contact staan op één. Doe dat goed en respectvol en dan is de gunfactor hoog”. 

 

Drie miljard mensen

Naast de grote multinationals zijn er meerdere Nederlandse bedrijven actief. Marco Winter: “Zo’n 200 bedrijven, veel uit het MKB uit verschillende sectoren, zoals Semiconductors, Tech bedrijven die actief zijn in outsourcing en Zaadtechnologie (R&D en logistiek). Vergeet niet dat hoewel Maleisië zelf een relatief kleine thuismarkt heeft, het een gateway vormt naar drie miljard mensen. Niet alleen in de ASEAN regio, er wonen per slot van rekening veel Chinezen in Maleisië die toegang bieden tot het Chinese vasteland, Hong Kong en Taiwan, maar ook de Indiërs richting India en de Malay richting Golfregio en zelfs Afrika. Mijn advies aan ondernemers is dan ook, staar je niet blind op (de omvang van) China, het is makkelijker om een grotere regio via Maleisië te bereiken.  Maleisië biedt ook free trade agreements met al deze regio’s”. 

 

Meer dan netwerkbijeenkomsten en lobbywerk

De activiteiten van de MDBC beperken zich zeker niet tot alleen maar netwerkbijeenkomsten en wat lobbywerk. Marco Winter: “We hebben een open lijn met het Ministry of International Trade & Industry. De Maleisische agentschappen voor investment, handel en HR & immigratie zijn ook lid van onze council. We kunnen dus snel schakelen. Ook trekt onze business council gezamenlijk op met chambers van andere landen zoals die van de VS en Australië. We hebben immers met dezelfde issues te maken.  

We hebben naast onze basis in Kuala Lumpur inmiddels ook chapters in Penang in het noorden en Johor in het zuiden. Tevens werken we binnen de ASEAN regio nauw samen met de 5 overige soortgelijke Nederlandse chambers. De Nederland BV heeft behoefte aan coördinatie. Daarom zijn we ook erg blij met NLinBusiness”.  

“Wat het MDBC extra uniek maakt is ons stageprogramma dat als service aan de leden wordt aangeboden. Wij coördineren op jaarbasis 100 stageplekken in Maleisië voor Nederlandse studenten, sinds 2005 hebben we al meer dan 1000 studenten geplaatst. Daar zijn we enorm trots op.” 

 Ontwikkelingen in Maleisië

In Johor in het zuiden van Maleisië vlak boven Singapore vinden enorme uitbreidingen van mogelijkheden plaats, op het vlak van Smart Cities, technologie,  en infrastructuur. “Singapore is uit zijn jas gegroeid en te duur, met deze ontwikkelingen kan nu veel naar Maleisië worden overgeheveld. Daar moeten we als Nederlanders bij zijn. Vanuit Singapore worden deze ontwikkelingen ook gestimuleerd. Dagelijks gaan er een half miljoen forenzen vanuit Maleisië naar Singapore, dat moet worden teruggebracht door deze arbeidsplaatsen in Maleisië beschikbaar te maken”.  

Maleisië heeft veel te bieden, een goede infrastructuur, talrijke evenementen, prachtige natuur, de mooiste stranden en duiklocaties en een hardwerkende, gastvrije bevolking. En niet te vergeten het heerlijke eten! 

“Malaysia – Truly Asia dekt de lading dan ook goed, het beste van Azië vind je allemaal hier. Het land staat dan ook niet voor niets op de 15e plaats Ease of doing business”! 

 

Wist je dat Maleisië onderdeel uitmaakt van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)? Wil je meer weten over ondernemen in de ASEAN regio, meld je dan aan voor onze 'Ontdek zakendoen in Zuidoost-Azië (ASEAN regio)' campagne. Je ontvangt dan drie informatieve, inspirerende emails over zakendoen in deze kansrijke regio.