Ho Chi Minh-Stad

Vietnam
Lokale tijd in Ho Chi Minh-Stad -
Het weer in Ho Chi Minh-Stad 28°C scattered clouds
VNM

Doe zaken in Ho Chi Minh-Stad

De handel met Vietnam zit al jaren in de lift. Na Duitsland, zijn we zelfs de tweede grootste Europese handelspartner van de Vietnamezen.

Stel je vraag

Stats about City

+
Vietnam
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Vietnam Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 0,3 % 2021 vs 2020 + 8,75 % 2021 vs 2020 22-12-2022
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 19,52 $ 2021 vs 2020 (miljarden) + 103,05 $ 2021 vs 2020 (miljarden) 22-12-2022
Ease of doing business index World Bank + 1,2 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 22-12-2022
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 16,38 $ 2021 vs 2020 (miljarden) + 92,77 $ 2021 vs 2020 (miljarden) 22-12-2022

Feiten en cijfers Vietnam

Hoofdstad Hanoi (7.000.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Ho Chi Minh Stad / Saigon (7.900.000 inwoners), Haiphong (2.350.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 32,6 jaar
Oppervlakte 331.210 km²
Aantal Inwoners 92.700.000 inwoners – 2016
Tijdsverschil +5 uur op de Nederlandse zomertijd, +6 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Vietnamese Dong (VND)
Staatshoofd President Tran Dai Quang
Voertaal Vietnamees

Sectoren met kansen

Retail industrie De middenklasse in Vietnam blijft maar groeien. Deze groep heeft meer te besteden en neemt qua Retail gedrag, zeker in Ho Chi Minh, steeds meer een Westerse houding aan. Dit vertaalt zich in een sterke vraag naar internationale, kwalitatieve en veilige producten. Met een potentiele afzetmarkt van 90 miljoen inwoners is dit voor Nederlandse ondernemers erg interessant.
Duurzame industrie Vietnam voelt de gevolgen van klimaatverandering extra hard. Zo stijgt de temperatuur in Vietnam gemiddeld twee keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde. En doordat Vietnam een lange kustlijn heeft en sterk afhankelijk is van de landbouw heeft het land hier extra last van. Ook is er in Vietnam een sterke urbanisatie gaande, wat nog eens extra druk zet op het (leef)milieu. Bijbenen van deze ontwikkeling is een uitdaging, waarbij Nederlandse expertise kan helpen. Er zijn hierdoor onder andere kansen in management, de verwerking van afval en op het gebied van vervuilde water- en lucht stromen.
Tuinbouw industrie De Vietnamese markt voor aardappelen, groenten en fruit is de afgelopen jaren sterk gegroeid. En die kansen blijven zich voordoen. De Vietnamese overheid heeft de intentie om de productie van agro-producten sterk te verhogen. Met focus op kwaliteit en productiviteit. Precies waarin de Nederlandse agro-sector goed is.

Tips voor zaken doen in Vietnam

Bron: rvo.nl

Kom niet te laat

Maak afspraken minstens een paar weken voor de geplande datum. In Vietnam ligt een afgesproken tijdstip ook echt vast. Dit geldt voor het avondeten, maar ook voor een werkbespreking. In het bijzonder bij afspraken met de overheid en bij een eerste zakelijke meeting moet u op tijd zijn.

Voorkom gezichtsverlies

Vermijd conflicten en voorkom gezichtsverlies door geduldig te zijn. In Azië verlopen zaken soms niet zo snel als in het Westen.

Geef niet direct geschenken

In Vietnam geven zakenpartners elkaar geen relatiegeschenken tijdens de eerste ontmoeting. Bij latere ontmoetingen kan dat wel. Vietnamezen waarderen simpele relatiegeschenken. Iets kleins uit eigen land is ideaal. Kies voor rood of goud verpakkingspapier. Vermijd blauw en zwart. Uit beleefdheid worden cadeaus niet geopend in het bijzijn van de schenker.

Sla opgediend eten niet af

Het is onbeleefd niet te eten wat er is opgediend. In de Vietnamese keuken zijn rijst, noedels en soep de basis. Pho is het meest gegeten gerecht. Dit is noedelsoep met kip of vis en groenten. Bij vrijwel elk gerecht komt gestoomde rijst op tafel. Bij een Vietnamees feest hoort vaak luide muziek, karaoke en sterke drank.

Respecteer de hiërarchie

Leer de hiërarchie kennen bij zakenpartners. Vietnamezen zijn gewend aan hiërarchie. Ook al hebben ze zelf een beter idee, ze doen wat de baas vraagt. Voor beslissingen is het belangrijk om bij de juiste persoon in de hiërarchie aan te kloppen. Spreek een Vietnamees contact aan met de voornaam, voorafgegaan door de Engelstalige aanspreektitel Mr of Mrs. Het laatste deel van een Vietnamese naam is de voornaam. Mr Nguyen Van Hai noemt u dus 'Mr Hai'.

Groet met buigend hoofd

Het schudden van handen is ingeburgerd, maar een traditionele groet kan ook. De traditionele Vietnamese groet bestaat uit het tegen elkaar plaatsen van de handpalmen en het buigen van het hoofd. Raak nooit het hoofd van andere mensen aan. Visitekaartjes worden veel gebruikt in Vietnam. Zorg voor tweetalige kaartjes in het Engels én het Vietnamees.

Bouw een band op

Bouw een persoonlijke band op met zakenpartners. Dit is in Vietnam erg belangrijk. Een Vietnamees waardeert humor, maar niet tijdens de eerste ontmoeting. Praat niet over politiek of de Vietnamoorlog, dat ligt gevoelig. Een betrouwbare lokale partner kan de voorbereiding aanzienlijk versnellen.

Draag nette kleding

Draag nette en bedekte kleding naar een zakelijke afspraak. Vrouwen dragen bijvoorbeeld een blouse of een jurk met mouwen. Mannen kunnen een overhemd met een nette broek dragen.

Wees geduldig

In Vietnam nemen mensen weloverwogen een besluit. Wees daarom geduldig. En neem de tijd om veel papierwerk te bekijken. Stuur achteraf een aanvullende e-mail om zekerheid te krijgen over een bereikte overeenstemming. Een vermeende 'ja' kan in Vietnam 'ja, ik begrijp wat u bedoelt' betekenen.

Maak niet te snel beloftes

Mondelinge afspraken zijn bindend voor Vietnamezen. Vermijd daarom beloftes die mogelijk niet waar te maken zijn.

Wees niet verrast door (glim)lachen

Vietnamese gesprekspartners kunnen ook glimlachen en/of lachen terwijl de omstandigheden daar geen aanleiding toe lijken te geven.

Leer Vietnamese woorden

Niemand verwacht dat een buitenlandse zakenpartner Vietnamees spreekt tijdens een zakelijke bijeenkomst, maar het is wel zo beleefd om een paar woorden te kennen. Veel mensen spreken Engels, maar beheersen dat niet op professioneel niveau. Zoek dus een betrouwbare tolk.

Jeroen Haver

Wil je meer weten over Ho Chi Minh-Stad

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Jeroen Haver International Business Manager