Inspiratie Gepubliceerd op 15 april 2019

Waarom je als ondernemer in Zuid-Duitsland moet zijn!

Duitsland: nummer 1 export land voor Nederlandse Bedrijven

Duitsland staat al jaren in de top 10 van export landen voor Nederlandse bedrijven. Volgens de RVO gaat jaarlijks 25% van de Nederlandse export naar Duitsland. Ook het Trend in Export onderzoek van 2019 bevestigt dat Duitsland voor Nederlandse ondernemers een kansrijke markt is. Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven voor het onderzoek geeft aan een stijging van omzet te verwachten in Duitsland voor 2019.

Maar Duitsland is groot. Dus waar ga je dan op focussen? Onderzoek wijst uit dat van de Nederlandse export naar Duitsland, zo’n 32,3% terecht komt in de regio Zuid-Duitsland. Zuid-Duitsland (Beieren, Baden-Württemberg en Hessen) is economisch gezien een sterke regio die veel kansen biedt voor de Nederlandse ondernemers. De regio heeft de hoogste economische groei en de laagste werkloosheid van heel Duitsland. Daarnaast is Zuid-Duitsland van alle Duitse regio’s de koploper op het gebied van internationale handel. Reden genoeg dus om dieper in te gaan op deze kansrijke markt! In dit artikel gaan we in op waarom je als ondernemer naar Zuid-Duitsland moet.

 

Jouw poort naar een wereldwijde markt

Als Nederland staan wij sterk op de markt als het gaat om innovatie en internationale handel. Maar ook Duitsland timmert hier hard aan de weg. De hightechindustrie van Zuid-Duitsland is de afgelopen jaren zo sterk ontwikkeld dat bedrijven uit meer dan 100 landen zich hier hebben gevestigd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Zuid-Duitsland nu verantwoordelijk is voor een omzet van ruim €400 miljard binnen de hightech industrie. Zuid-Duitsland, en met name de regio Beieren, heeft door zijn centrale ligging in Europa en uitstekende infrastructuur een hoge positie ingenomen op de internationale markt. De regio is de gateway naar Centraal-Europa, Italië en Zuidoost- Europa en wordt gezien als de poort naar een wereldwijde markt met meer dan 500  miljoen potentiële klanten. Het is dan ook niet voor niets dat grote bedrijven zoals Google, Microsoft en Huawei ervoor hebben gekozen om zich hier te vestigen.

München, City of Opportunity

München, een stad met 1,45 miljoen inwoners, is het hart van de internationale markt en de economische motor van Zuid-Duitsland. Jaarlijks vinden veel grote internationale beurzen zoals o.a. ‘Analytica’ (lab technologie, analytics, bioengineering), ‘Bauma’ (machinebouw), ‘ExpoReal’ (vastgoed),  en ‘Inter Solar’ (zon energie) plaats in München.  Rond de 4000 bedrijven binnen de hightech zijn gevestigd in en rondom München. De stad heeft een werkloosheidspercentage van 3,9%, en is de leider in digitalisering in Duitsland. De dynamische arbeidsmarkt, een breed scala aan innovatieve bedrijven, start-ups, wereldwijde toonaangevende bedrijven, maar ook de academische landschap, en investering vanuit onder andere de overheid in innovatie en research zorgt ervoor dat München een gewilde stad is geworden om zaken te doen.

Voor Nederlandse ondernemers met ambities om uit te breiden naar de Duitse markt liggen veel kansen binnen de auto-industrie, medische technologie en apparaten-en machinebouw industrie. Maar naast de hightech is de creatieve industrie van München ook sterk ontwikkeld.  Volgens Creative Holland is München in heel Europa een van de sterkste clusters in de creatieve industrie, naast Parijs en Londen.

 

 

Veel potentie voor Mkb

Als je denkt dat de Beierse markt alleen interessant is voor de grote multinationals, dan heb je het mis! De kracht van de Zuid-Duitse economie ligt volgens Invest in Bavaria toch echt in het middensegment. Kleine en middelgrote bedrijven (Mkb) zijn in Zuid-Duitsland verantwoordelijk voor 40% van de jaarlijkse economische prestatie van de regio. Daarnaast zorgen zij gezamenlijk voor 50% van de jaarlijkse investeringen. De kracht van de regio is dan ook de goede mix van familiebedrijven en multinationals.

 

NLinBusiness in München

Bij NLinBusiness geloven we in de kansen voor ondernemers in Zuid-Duitsland, en dan met name in München. Daarom is München ook één van onze Cities of Opportunity. In samenwerking met de lokale business community, het Deutsch-Niederländisches Geschäftsforums (DNG), het consulaat-generaal in München en private partners in Nederland wordt er op dit moment gedefinieerd hoe een NL business hub in München Nederlandse ondernemers verder kan ondersteunen. Wil jij de stap maken naar het ondernemen in Zuid-Duitsland? Wij helpen je graag met het vinden van de juiste partners.

 

Laat hier je gegevens achter

 

En als alle zakelijke kansen nou niet genoeg zijn om een gokje in Zuid-Duitsland te wagen, dan zijn er ook genoeg sociale aspecten om deze regio te bezoeken. Oktoberfest om maar één te noemen ;)…