Nieuws Gepubliceerd op 19 juni 2019

Colombiaanse groep ondernemers bezoekt PostNL in Den Haag over cargo bikes.

Een Colombiaanse groep ondernemers, onder begeleiding van het Holland House Colombia, is op dit moment in Nederland om te kijken naar verschillende cargo bike oplossingen en hoe Nederlandse bedrijven deze cargo bikes gebruiken in hun organisatie. Zo bracht de groep afgelopen weekend een bezoek aan het Cargobike Festival in Groningen.  

Het bezoek van de Colombiaanse (fiets)ondernemers aan Nederland, is een opvolging van de uitgaande handelsmissie naar Colombia in november 2018 onder leiding van de minister-president Mark Rutte en zakelijk missieleider Hans de Boer. 

 

Bezoek aan PostNL

Na een succesvol verlopen Cargobike Festival, bezocht de Colombiaanse groep ondernemers op maandag 17 juni onder andere PostNL in Den Haag. Op het hoofdkantoor van PostNL werd een presentatie gegeven waarin verschillende interessante onderwerpen aan bod kwamen. Zo werd er verteld over de geschiedenis van postbezorging, maar vooral ook over de strategie en visie van het bedrijf ten aanzien van stadslogistiek en de rol van cargo bikes voor postbezorging in de steden. Er werd niet alleen strategie besproken, want PostNL beantwoorde vele praktische vragen. Ze gaven antwoord op welk software platform er wordt gebruikt voor de fietsroutes, hoe het is gestart met cargo bikes en waar ze tegenaan lopen qua ontwikkeling van de cargo bikes. 

 

Het gedrag van postbezorgers op cargobikes 

Een ander interessant punt die werd behandeld, ging over het gedrag van bezorgers op cargobikes. Aangezien men in Nederland gewend is om vaak door rood licht te rijden, moeten bezorgers hun gedrag veranderen. Als ‘industry bikes’, vertegenwoordigen ze namelijk het bedrijf, waar gepast bedrag bij hoort.  

Mensen die zich op een cargo bike verplaatsen met kinderen, gaan vaak voorzichtig over drempels heen. Dit is echter niet het geval onder de cargo bikes postbezorgers. Met 80kg aan pakketten op de fiets, wordt er nauwelijks geremd voor drempels. De fiets die wordt gebruikt moet dus een stevige zijn. 

 

Goed beeld verkregen 

Na afloop van het bezoek aan het hoofdkantoor van PostNL werd er een bezoek gebracht aan een city hub van PostNL in Den Haag waar de PostNL cargobike bezorgers terugkwamen van hun ochtendronde. Op deze manier kregen de bezoekers een goed begrip hoe het pakketjes bezorgen op cargo bikes nu in de praktijk eraan toe gaat. De Colombiaanse bedrijven waren onder de indruk van het gebruik van cargobikes door PostNL en hebben tijdens een 2,5 uur durend bezoek een goed beeld gekregen van de fietsen en het (zakelijk) gebruik ervan.  

Bron: PostNL jaarverslag 2018, future of city logistics, blz. 44

 

Een handelsmissie werkt twee kanten op! 

Waar in november 2018 een groep Nederlandse ondernemers uit de fietsmobiliteit sector de reis naar Colombia maakten, werkt de missie met de komst van de Colombianen naar ons land twee kanten op. De relatie tussen het Nederlandse MKB en de Colombiaanse fietsenmarkt wordt hier nog maar eens mee versterkt, en het bezoek van de Colombianen is een mooie illustratie van wat een handelsmissie op de lange termijn op kan leveren!