Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Ondernemersverhalen11 november 2022

Interview: De wereld aan je voeten met het netwerk van NLinBusiness.com

Jelle de Jong is directeur en oprichter van Lexia Analytics, gespecialiseerd in Trade Promotion Management software and Revenue Management. In 2012 startte hij zijn bedrijf samen met een studiegenoot uit Delft. Inmiddels hebben ze kantoren in Singapore, Bristol en Arnhem en doen ze zaken in heel Azië en Australië. Jelle’s tip voor startende ondernemers? “Luister naar Woody Allen: eighty percent of success in life is just showing up.”

Internationaal ondernemen is volgens Jelle een les in nederigheid en geduld. “Hoe goed je voorstel ook is, klanten moeten je eerst vertrouwen en dat kost meestal tijd. Transacties in de westerse wereld zijn vaak sneller en zakelijker dan in bijvoorbeeld Azië, waar klanten je eerst willen leren kennen. Het is belangrijk om daarin te investeren. Zodra je het vertrouwen hebt gewonnen, kunnen de zaken ineens snel gaan. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat er taalbarrières zijn. Soms vindt iemand het bijvoorbeeld lastig om een technisch probleem uit te leggen in het Engels, maar dat betekent niet dat het niet belangrijk is. Het kost tijd en energie om tussen de taalbarrières door te laveren en echt te doorgronden wat het probleem is. Maar als je die tijd en energie erin stopt, betaalt dat zich dubbel en dwars terug.”

Culturele verschillen, ook binnen Europa

Ook tijdens de implementatie van projecten gaan sommige dingen anders in het buitenland.  “Ons bedrijf heeft over het algemeen veel data nodig van nieuwe klanten. Vaak is de eerste batch die wordt gestuurd niet volledig. In Australië, Engeland of Nederland mail je dan een keer en gaat de klant er meteen mee aan de slag. In Azië duurt dat vaak wat langer en zien ze niet meteen de noodzaak om er snel werk van te maken. Dat kan processen vertragen. Maar ook binnen de westerse wereld zijn er  cultuurverschillen waar je rekening mee moet houden.  Zelfs in een land zo dichtbij als Engeland merk je dat een Nederlandse aanpak soms wat te abrupt is. In de woorden van een Engelse collega: “The Dutch are too honest to be polite and the Brits are too polite to be honest”. 

Waar ter wereld je ook gaat ondernemen, klanten moeten weten dat je bestaat. “NlinBusiness is daarbij een goede partner. In verschillende landen hebben ze hubs, waar Nederlanders werken die alles weten van ondernemen in het betreffende land. In ons geval zijn dat Hans in Thailand, Marco in Maleisië en Guido in Vietnam. Zij denken altijd mee en zorgen met hun enorme netwerk dat de eerste stappen van een kennismaking met een mogelijke klant heel soepel verlopen. Daarnaast weten ze precies welke evenementen en borrels voor ons belangrijk zijn om te bezoeken. En soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben.  Eén van onze klanten vond ons via een video op Youtube. Enkele e-mails verder waren we in gesprek en inmiddels is het onze grootste klant in Vietnam.”

Focus en toon een beetje lef

Het beste wat je volgens Jelle kan doen als je de grens over wil gaan met je bedrijf is een beetje lef tonen en gewoon beginnen. “Je gaat gegarandeerd fouten maken en een paar blauwe plekken krijgen, maar daardoor leer je juist. Maak gebruik van NLinBusiness, ze zijn heel makkelijk te bereiken. Bel ze op voor advies, of bezoek een evenement. Tijdens de NL International Business Day in september heb ik bijvoorbeeld voor het eerst onze Thailand expert Hans in levende lijve ontmoet. We hebben meteen dingen kunnen kortsluiten over onze aanpak in Thailand en ik heb zelfs iemand aangenomen. Je moet af en toe een beetje geluk hebben, maar je moet vooral zorgen dat je je gezicht laat zien. Als je tijd investeert in het contact krijg je daar de wereld voor terug.”

Investeer in het opbouwen van een zakelijke relatie. Hoe goed je voorstel ook is, klanten moeten je eerst vertrouwen en dat kost meestal tijd.

Hier vind je zakenkansen en netwerkmogelijkheden in Thailand