Je levert een product of dienst aan een Duitse klant, maar de betaling blijft uit. Wat nu? Het incassotraject in Duitsland verschilt op een aantal punten van de Nederlandse praktijk. En als je de regels niet kent, kan je geld én tijd verliezen. Gelukkig kun je je goed voorbereiden.
In deze blog zetten we de belangrijkste incassoregels in Duitsland voor je op een rij. Zo voorkom je verrassingen en vergroot je de kans dat je krijgt waar je recht op hebt.
Een correcte en duidelijke factuur is de basis. Zorg dat je factuur voldoet aan de Duitse eisen:
Tip: Zet de betalingstermijn expliciet op de factuur, anders geldt automatisch de wettelijke termijn van 30 dagen. Duitsland hanteert strengere regels gebaseerd op afspraken en contracten. Lees hier meer.
Is de betaling niet op tijd binnen? Dan stuur je eerst een Mahnung (aanmaning). Deze bevat:
Tip: Gebruik duidelijke taal, schrijf in het Duits. En vermijd dreiging in je eerste aanmaning, dat werkt vaak averechts.
Betaalt de klant na herhaalde aanmaning nog steeds niet? Dan kun je een Mahnbescheid aanvragen via de rechtbank. Dit is een officieel incassoverzoek.
Tip: Laat dit proces begeleiden door een Duitse incassospecialist of jurist die de lokale procedures kent.
Snelle actie, duidelijke communicatie en kennis van de Duitse regels maken het verschil bij openstaande facturen.
Op zoek naar hulp bij incasso in Duitsland? Klik hier om via onze marktplaats een lokale incassospecialist te vinden die je helpt van herinnering tot gerechtelijke stap.
Lees ook: Frauderisico’s in Duitsland: Hoe voorkom je financiële ongelukken?