Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Tips26 maart 2025

Duitse contracthandhaving: Wat moet je weten?

Als Nederlandse ondernemer denk je misschien: afspraak is afspraak. Toch werkt dat in Duitsland nét iets anders. Contracten worden daar letterlijk genomen. Alles wat niet zwart-op-wit staat, telt simpelweg niet.

Een mondelinge belofte? Geen poot om op te staan. Contracthandhaving in Duitsland is streng, formeel en juridisch scherp. In deze blog lees je wat je moet weten voordat je de Duitse markt betreedt.

1. Zet alles op papier (en doe dat goed)

In Duitsland geldt: schriftelijke contracten zijn de norm. Zorg dat je afspraken, leveringsvoorwaarden, prijzen én betalingstermijnen helder en ondubbelzinnig zijn vastgelegd en door alle partijen zijn ondertekend.

Let op: Standaard voorwaarden uit Nederland zijn vaak niet rechtsgeldig in Duitsland. Gebruik bij voorkeur Allgemeine Geschäftsbedingungen (AGB) die juridisch gecheckt zijn voor de Duitse markt.

Tip: Laat contracten altijd door een jurist controleren die ervaring heeft met Duits recht (BGB – Bürgerliches Gesetzbuch).

2. Duitse rechters lezen letterlijk

In Nederland is er ruimte voor interpretatie als het gaat om gemaakte afspraken, en het recht. In Duitsland is dit niet het geval. Duitse rechters kijken exact naar de letter van het contract. Dat betekent dat vaag taalgebruik of ontbrekende afspraken je duur kunnen komen te staan.

Tip: Gebruik nooit rechtstreekse vertalingen van je Nederlandse contract, maar werk met juridisch correcte Duitse versies.

3. Forumkeuze en toepasselijk recht

Zorg dat je vastlegt welk land het recht bepaalt én welke rechter bevoegd is. Wil je conflicten in Nederland oplossen? Dan moet dat expliciet in het contract staan. Anders beland je in het geval van een conflict voor de Duitse rechter – in het Duits, onder Duits recht.

Tip: Overleg met een lokale jurist of je kiest voor Nederlands of Duits recht, afhankelijk van je onderhandelingspositie en risico’s.

4. Handhaving via de rechter of arbitrage

Kom je er met de klant niet uit? In Duitsland is gerechtelijke handhaving goed geregeld, maar traag. Alternatieven:

  • Arbitrage: sneller, maar alleen als dat contractueel is afgesproken.
  • Mahnverfahren: snelle procedure bij wanbetaling (zie ook onze blog over openstaande facturen).

Een goed opgesteld contract is je beste verzekering tegen lange juridische trajecten.

Conclusie

Contracthandhaving in Duitsland is strikt en formeel. Een degelijk, juridisch correct contract voorkomt verrassingen en versnelt je succes.

Wil je zeker weten dat je contract waterdicht is voor de Duitse markt? Klik hier en match met een jurist die jouw bedrijf kent en je contracten controleert. Lees ook onze blog: Openstaande facturen in Duitsland: Hoe krijg je betaald? en bekijk de checklist Zakendoen met Duitse partners