Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Tips26 maart 2025

Openstaande facturen in Duitsland: Hoe krijg je betaald?

Je levert keurig op tijd, maar de betaling blijft uit. Herkenbaar? Veel Nederlandse mkb’ers die zaken doen in Duitsland lopen hier tegenaan. 

Ondanks het ‘ordnung muss sein’-imago, worden facturen in Duitsland gemiddeld later betaald dan in Nederland. Dat kan frustratie en cashflowproblemen opleveren. Maar geen zorgen: er zijn concrete stappen die je kunt nemen om alsnog je geld te krijgen.

1. Check je factuur en betaalafspraken

Duitse bedrijven zijn een stuk formeler dan Nederlandser . Eén fout in je factuur kan al leiden tot vertraging omdat deze daardoor niet betaald wordt. Zorg dus dat je factuur vanaf het begin voldoet aan de Duitse eisen:

  • Volledige bedrijfsgegevens (incl. btw-nummer).
  • Omschrijving van de geleverde dienst of product.
  • Heldere betaaltermijn in dagen (gebruik bij voorkeur 30 dagen, tenzij anders afgesproken).

Tip: gebruik bij Duitse klanten altijd een schriftelijke opdrachtbevestiging met betaalvoorwaarden. Daarmee sta je op latere momenten juridisch sterker.

2. Blijf professioneel en geduldig, maar vasthoudend

Een eerste betalingsherinnering (d) stuur je na het verstrijken van de betaaltermijn. Duitsers waarderen een gestructureerde en beleefde aanpak:

  • Eerste herinnering: vriendelijk, geef 7 dagen extra.
  • Tweede herinnering: iets dwingender, noem gevolgen.
  • Derde herinnering: kondig incasso of gerechtelijke stappen aan.

Gebruik hierbij de juiste Duitse termen en toon. Een Duitstalige brief werkt beter dan een Engelse e-mail. Spreek je zelf geen Duits? Laat je dan helpen door een lokale expert op het gebied van incasso’s en contractrecht.

3. Schakel lokale hulp in bij uitblijvende betaling

Wordt er na drie herinneringen nog steeds niet betaald? Dan is het tijd om juridische stappen te overwegen. In Duitsland kun je via een zogeheten Mahnverfahren (versneld incassoproces) een gerechtelijk incassotraject starten. Dat werkt snel en relatief goedkoop.

Nog beter: voorkom juridische rompslomp en werk samen met een lokale partner die ervaring heeft met debiteurenbeheer in Duitsland. Lokale kennis en een netwerk maken het verschil.

4. Leer van je klantenbestand

Check voor je met iemand in zee gaat de kredietwaardigheid van nieuwe Duitse klanten. Gebruik betrouwbare bronnen zoals Creditreform of Bürgel. Een kleine investering in screening voorkomt grotere problemen achteraf.

Conclusie

Openstaande facturen in Duitsland zijn vervelend, maar met een gestructureerde aanpak en lokale ondersteuning krijg je sneller je geld.

Klik hier om via ons platform in contact te komen met een lokale expert die je helpt bij incasso in Duitsland – snel, professioneel en met kennis van de markt.

Lees ook onze blog over zakelijke contracten in Duitsland.
Bekijk ook de checklist: Zakendoen met Duitse partners.