Internationaal zakendoen brengt kansen, maar ook uitdagingen. Zoals de bescherming van je intellectuele eigendommen. Duitsland heeft strenge regels voor intellectueel eigendom, en die zijn anders dan we gewend zijn in Nederland. Wij hebben de belangrijkste rechten omtrent intellectueel eigendom voor je op een rij gezet, en ook uitgezocht hoe je jouw bedrijf in Duitsland beschermt.
In Duitsland vallen intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) onder twee soorten recht: de nationale wetten, en de Europese wetgeving. De belangrijkste IE-rechten in Duitsland zijn:
Patenten: Een patent beschermt technische uitvindingen en wordt toegekend door het Duitse Patent- en Merkenbureau (DPMA). Een patent biedt exclusieve rechten voor maximaal 20 jaar.
Merken: Een geregistreerd merk beschermt namen, logo’s en andere onderscheidende tekens. Dit kan via het DPMA of via het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO) voor EU-brede bescherming.
Auteursrechten: Creatieve werken zoals teksten, muziek en software worden automatisch beschermd zonder registratie. Auteursrechten liggen in Duitsland, net als in de rest van de Europese Unie, vast tot 70 jaar na de dood van de schrijver.
Gaan jij en jouw bedrijf aan de slag met creatief materiaal in Duitsland? Zorg dat je contractueel de juiste zaken vastlegd. Lees hier hoe intellectueel eigendom en marketing werkt.
Ontwerp- en modelrechten: Deze rechten beschermen de uiterlijke kenmerken van producten en zijn vijf jaar geldig met mogelijkheid tot verlenging tot 25 jaar.
Handelsgeheimen: Bedrijfsgeheimen worden in Duitsland beschermd door middel van contracten en interne beveiligingsmaatregelen. De wetten hieromheen liggen ook vast in de wetgeving rond intellectueel eigendom.
Wil jij jouw bedrijf, creaties en innovaties beschermen? Dan zijn deze punten cruciaal:
1. Merk- en patentregistratie: Merken en patenten moeten worden geregistreerd bij het DPMA of via Europese instanties zoals EUIPO en EPO (Europees Octrooibureau.
Meer weten over merkregistratie in Duitsland? Lees het hier.
2. Gebruik Non Disclosure Agreements (NDA’s): Vertrouwelijkheidsovereenkomsten (NDA’s) die goed zijn opgesteld helpen bij het beschermen van bedrijfsgeheimen. Dit kan zowel intern, als bij samenwerking met Duitse partners worden ingezet.
3. Handhaving: Schending van de wetten omtrent Intellectueel Eigendom (IE), en inbreuk op IE kan juridische stappen vereisen. In Duitsland zijn er speciale rechtbanken die IE-zaken afhandelen en uitspraken doen omtrent mogelijke schadeclaims.
4. Samenwerking: De Duitse wetgeving rond Intellectueel Eigendom is complex. Een gespecialiseerde advocaat kan helpen bij registratie, bescherming en juridische handhaving. En kan je vertegenwoordigen bij eventuele rechtszaken.
• Controleer bestaande Intellectueel Eigendom registratie: Voordat je jouw merk of product in Duitsland introduceert, controleer of er geen bestaande merkregistraties of andere intellectuele eigendom zaken zijn die conflicten kunnen veroorzaken.
• Dien je aanvragen tijdig in: De registratie van patenten en merken kan maanden duren. Start het proces vroeg om juridische problemen te voorkomen. Laat je hierbij informeren door een professional om te zorgen dat aanvragen conform de Duitse wet zijn.
• Gebruik de ‘First-to-File’-regel: In Duitsland geldt ‘first-to-file’, wat betekent dat degene die een merk of product dat valt onder intellectueel eigendom als eerste registreert, de wettelijke eigenaar wordt.
• Bewaak actief je merk: Houd de Duitse markt in de gaten en onderneem actie tegen mogelijke inbreuk van jouw intellectuele eigendomsrechten.
In Duitsland is jouw intellectueel eigendom goed beschermt, als je strategische en doordacht aan het werk gaat. Door tijdig jouw merken, patenten en creaties te registreren en juridische ondersteuning in te schakelen, zorg je ervoor dat je bedrijf beschermd en succesvol de Duitse markt betreedt.
Wil je meer weten over zakendoen in Duitsland? Neem contact op met een expert via ons platform en zet de volgende stap in jouw internationale groei.