Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Tips19 mei 2025

Juridische valkuilen bij zakendoen in het VK

Sinds de Brexit is het juridische speelveld in het Verenigd Koninkrijk flink veranderd. Waar je voorheen vaak met één Europese richtlijn uit de voeten kon, krijg je nu te maken met aparte Britse wetgeving.

Of je nu een contract opstelt, een distributeur zoekt of goederen exporteert, juridische scherpte is een must bij handelen met en in het Verenigd Koninkrijk.

1. Let op bij het opstellen van contracten

Een contract dat in Nederland gebruikelijk is, hoeft in het VK niet rechtsgeldig te zijn. Denk aan leveringsvoorwaarden, aansprakelijkheid en betalingsafspraken. Britse rechtbanken hanteren andere interpretaties dan wij gewend zijn.

Tip: Laat je contracten altijd toetsen door een jurist met ervaring in het VK. Bepaal vooraf welk recht van toepassing is én in welk land een geschil wordt beslecht. Heb je hier vragen over, of zoek je een expert? Neem direct contact op met de NL Business Hub in Londen, en kom in contact met jouw betrouwbare partner.

2. Zorg voor correcte registratie van je onderneming

Wil je actief worden op de Britse markt? Dan kan het nodig zijn om je te registreren bij Companies House (het Britse handelsregister), zeker als je een vaste vertegenwoordiging hebt of personeel aanneemt.

Tip: Overweeg een lokale entiteit op te zetten of werk samen met een agent die je hierbij helpt. Op gov.uk vind je een handig stappenplan. Let ook op bij de verschillen tussen Schotland, Engeland, Noord-Ierland en Wales!

3. Denk aan intellectueel eigendom

Bescherming van je merk, logo of product is in het VK niet automatisch geregeld via EU-rechten. Sinds Brexit moet je je IE-rechten opnieuw claimen via het UK Intellectual Property Office (UKIPO).

Tip: Controleer of je merk of octrooi ook in het VK geregistreerd is. Zo voorkom je dat iemand anders ermee vandoor gaat.

4. Let op met btw en importregels

De BTW-regels tussen Nederland en het VK zijn gewijzigd. Zo moet je bij export naar het VK vaak een Britse btw-vertegenwoordiger aanstellen. En bij import gelden andere eisen voor facturatie, inklaring en douane.

Tip: Raadpleeg een fiscaal jurist of btw-specialist via onze marktplaats. En lees onze blog over import en export met het VK voor de praktische kant van deze regelgeving.

5. Consumentenbescherming en productaansprakelijkheid

Verkoop je producten aan Britse consumenten? Houd dan rekening met strengere consumentenrechten en productaansprakelijkheid. De wetgeving hierover wijkt af van de Europese.

Tip: Zorg dat je algemene voorwaarden voldoen aan Britse consumentenwetgeving. Werk je met een distributeur? Regel duidelijk wie waarvoor aansprakelijk is.

Conclusie

Het VK heeft sinds Brexit zijn eigen juridische spelregels. Wie zich goed voorbereidt, voorkomt dure fouten en onnodige vertraging.

Wil je zeker weten dat jouw juridische basis in orde is voor het VK? Kom via onze marktplaats direct in contact met een gespecialiseerde jurist of adviseur. Zo voorkom je verrassingen achteraf.