Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Inspiratie25 maart 2025

Intellectueel eigendom en marketing in Duitsland 

Intellectueel eigendom is een belangrijk recht om te regelen, zeker als je werk grotendeels creatief is. Als jij jouw marketing- of designbureau naar Duitsland uitbreidt of verhuist, hoe werken jouw rechten daar dan? Hoe behoud jij het eigendom of recht over jouw werk? 

Creatieve beroepen zoals content creator, copywriter, designer of marketeer kan door het internet wereldwijd worden uitgevoerd. Dus sta jij op het punt je marketingbedrijf te verplaatsen, of uit te breiden naar Duitsland? Dan gaat het Duitse auteursrecht gelden op jouw werkzaamheden, en die van je personeel. Want wie bezit welke content eigenlijk in Duitsland? 

Hoe werkt intellectueel recht en intellectueel eigendom voor content en marketing in Duitsland? 

Als je in Duitsland je marketing en/of content-bureau op wil zetten, moet je weten wat er speelt. Duitsland heeft namelijk een uitgebreid en gedetailleerd juridisch kader waarin intellectueel recht, en intellectueel eigendom vallen.  

Wil je meer weten over hoe intellectueel eigendom werkt in Duitsland? Lees het hier.

Bescherming van auteursrechten in Duitsland

In Duitsland zijn je creatieve uitingen automatisch beschermd. Zodra je een tekst, afbeelding, video of liedje vastlegt op enige manier, geldt het Duitse Urheberrechtsgesetz (UrhG). Je hoeft niets te registreren of te publiceren – de bescherming start meteen. Handig om te weten als je je merk, content of product in Duitsland op de markt brengt.

Omdat auteursrechten ingaan vanaf het moment van creatie, moeten marketeers en contentproducenten er zeker van zijn dat hun ideeën en creaties niet overlappen met bestaand werk. En indien dit wel het geval is moeten jouw bedrijf, en jouw werknemers de benodigde licenties krijgen voor het gebruik van content. De UrhG benadrukt ook de morele rechten van de maker of degene die werk reproduceert, zoals het recht op naamsvermelding en bescherming tegen onrechtmatige wijziging, en dat dit in alle communicatie intact moeten blijven.

Merkenrecht en handelsmerken

Naast auteursrechten speelt het Duitse merkenrecht een cruciale rol in de marketingwereld. De bescherming van merken is in Duitsland geregeld in het Markengesetz (MarkenG). Hierin wordt beschreven hoe een merk ontstaat, welke voorwaarden er gelden voor de registratie en hoe inbreuk op merkrechten wordt aangepakt. Voor marketeers in Duitsland is het essentieel om niet alleen te controleren of een gekozen merk of slogan vrij is van conflicten, maar ook om nauwlettend te monitoren of concurrenten geen verwarrende overeenkomsten creëren die de herkenbaarheid of reputatie van het eigen merk kunnen schaden.

Wil je weten hoe je een merk registreert in Duitsland? Wij hebben dat hier voor je uitgewerkt.

Specifieke eisen voor content

Een belangrijk aandachtspunt voor zowel contentmakers als marketeers is de toepassing van de onthoudingsverklaring, een verplichting die niet alleen op Duitse, maar ook op Nederlandse websites relevant kan zijn. In Duitsland worden hiervoor strenge eisen gesteld aan de inhoud, de leesbaarheid en de begrijpelijkheid van dergelijke verklaringen, met als doel een heldere scheiding te creëren tussen wat wel en niet als intellectueel eigendom wordt beschouwd.

De Duitse wetgeving vereist dat voorwaarden rondom gebruik en verspreiding van content duidelijk worden vermeld in elke contract, zodat zowel de gebruiker als de rechthebbende exact weten welke rechten zijn overgedragen en welke bij de maker blijven. 

Digitalisering en de veranderende markt

De digitale transformatie heeft de manier waarop intellectuele eigendomsrechten worden beheerd en gehandhaafd ingrijpend veranderd. De opkomst van sociale media heeft geleid tot nieuwe manieren waarop we omgaan met content, waardoor er nieuwe interpretaties van bestaande wetten zijn. Denk bijvoorbeeld aan online content-sharing zoals stitching op TikTok, of collaborations op kanalen, maar ook de reproducties van marketingcampagnes.  

Duitsland heeft hierop gereageerd door een evenwicht te zoeken tussen de bescherming van de rechten van de originele makers en de bevordering van vrije informatie, en content maken waarbij bestaande content dient als inspiratie. Dit betekent dat bedrijven die in de digitale ruimte opereren, extra waakzaam moeten zijn en proactief juridische adviezen moeten inwinnen over de toepassing van de relevante bepalingen.

Conclusie

In Duitsland zijn je creatieve ideeën en merknamen goed beschermd door de wet. De regels zorgen voor een sterke juridische basis, zodat je content en merk veilig zijn. Voor marketeers en creatives betekent dit dat een goed begrip van de Duitse wetgeving – en de bereidheid om bij twijfel juridisch advies in te winnen – essentieel is om juridische complicaties te voorkomen en de waarde van hun intellectuele eigendom te waarborgen. Door gebruik te maken van de officiële Duitstalige bronnen, zoals beschikbaar op gesetze-im-internet.de, kunnen professionals zich verzekeren van de meest accurate en up-to-date informatie.

Ga jij je marketingbureau uitbreiden naar Duitsland? Of heeft jouw bedrijf een groeiende marketingafdeling? Wij hebben een aantal tips voor marketing op de Duitse markt voor je op een rij gezet. Lees ze nu hier.