Als je overweegt om personeel aan te nemen of samen te werken in het buitenland, is het cruciaal om de lokale arbeidswetgeving te begrijpen. Hoewel Europese landen veel gemeen hebben, zijn er aanzienlijke verschillen in arbeidsrechten.
In deze blog belichten we drie landen waar de arbeidswetgeving aanzienlijk afwijkt van die in Nederland.
In Frankrijk is de standaardwerkweek wettelijk vastgesteld op 35 uur. Werknemers mogen maximaal 10 uur per dag werken, en overuren worden vaak gecompenseerd met extra vrije tijd (RTT) of hogere salarissen. Daarnaast zijn collectieve arbeidsovereenkomsten wijdverspreid en bieden deze uitgebreide bescherming aan werknemers, zelfs als ze geen vakbondslid zijn.
Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereist vaak goedkeuring van de arbeidsrechtbank of een formele procedure.
Lees ook direct over de verplichtingen rond de Franse sociale premies, de URSSAF.
Duitsland kent een systeem van medezeggenschap waarbij werknemers via de 'Betriebsrat' (ondernemingsraad) invloed uitoefenen op bedrijfsbeslissingen. De ondernemingsraad telt zwaarder dan bijvoorbeeld de medezeggenschapsraad in Nederland.
Daarnaast verschillen ontslagprocedures aanzienlijk van die in Nederland; hoewel er strikte vormvereisten zijn, zijn de mogelijkheden voor ontslag vaak ruimer, en is een hoge ontslagvergoeding meestal niet verplicht.
Meer over het Duitse arbeidsrecht lees je hier. Of verdiep je in werken met Duits personeel.
In Italië is de arbeidswetgeving complex en gebaseerd op verschillende niveaus van regelgeving, waaronder nationale wetten, collectieve overeenkomsten en individuele contracten. Een opvallend aspect is dat werknemers die vrijwillig ontslag willen nemen, dit moeten doen via een online portaal van het Ministerie van Arbeid, anders is het ontslag niet rechtsgeldig. Deze maatregel is bedoeld om misbruik door werkgevers te voorkomen.
Arbeidswetgeving varieert aanzienlijk binnen Europa. Het is essentieel om je goed te informeren voordat je personeel aanneemt of samenwerkt in het buitenland.
Wil je meer weten over arbeidsrechten in specifieke landen? Neem contact op met onze experts via NLinBusiness.com.