Wanneer je een bedrijf opzet, kom je in aanraking met verschillende soorten wet- en regelgeving. Dit is bij het oprichten van een bedrijf in het buitenland niet anders. Maar soms heb je naast landelijke wetten ook te maken met lokale overheden. En deze kunnen heel anders zijn dan je gewend bent. Lees in deze blog meer over hoe je met lokale overheden kan omgaan.
Lokale regelgeving, vergunningen of procedures zijn vaak zaken waar je nog nooit van hebt gehoord als je naar het buitenland uitbreidt. Je contact met de lokale overheid kan het verschil maken tussen een vliegende start of vastlopen in papierwerk. Maar hoe werkt dat per land? En hoe benut je hun rol optimaal?
De lokale overheid is vaak je eerste officiële aanspreekpunt. Je komt vaak al vanaf het eerste moment met hen in contact, en ze spelen een cruciale rol bij voet aan de grond krijgen door:
1. Zoek vooraf contact via lokale Hubs of business councils
Sta jij op het punt om een stap naar het buitenland te maken? Doe nu onze matchmaking tool, of bel ons. Zo kom je direct in contact met onze NL Business Hubs en andere betrouwbare partners die je helpen bij de juiste gang naar lokale instanties.
2. Begrijp de rolverdeling
In sommige landen regelt de gemeente alles, in andere landen ligt de macht bij regionale overheden. En andere wetten zijn landelijk geregeld en moeten via loketten in (provinciale) hoofdsteden. Laat je goed informeren over wie wat, en waar doet.
3. Vraag naar starterspakketten, subsidies of incentives
Veel steden willen buitenlandse bedrijven aantrekken en bieden daarom de mogelijkheden van belastingvoordelen, subsidies voor het openen van kantoren, gratis begeleiding of introducties bij netwerken.
Duitsland
In Duitsland speelt de Gewerbeamt (lokale handelskamer) een sleutelrol. Dit komt omdat in Duitsland elke regio en elke stad zijn eigen procedures heeft. Duitsland is daarnaast erg bureaucratisch, maar gestructureerd en betrouwbaar. Zorg dat je een lokale expert in je netwerk hebt, die jou kan helpen.
Frankrijk
In Frankrijk is veel centraal geregeld, en daarom is het Centre de Formalités des Entreprises (CFE) jouw startpunt. Daarnaast bieden lokale Kamers van Koophandel per regio en stad vaak hulp bij vestiging en subsidies.
Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk werkt de registratie landelijk via Companies House, maar de Local Enterprise Partnerships (LEPs) zijn lokaal actief met steunprogramma’s en advies. Let in het Verenigd Koninkrijk ook goed op waar je precies werkt. Engeland en Wales delen hetzelfde rechtsstelsel, maar Schotland en Noord-Ierland hebben hun eigen wetten en regulaties.
Kenia
De Keniaanse overheid investeert actief in buitenlandse bedrijvigheid. De Kenya Investment Authority (KenInvest) werkt nauw samen met lokale provincies om vergunningen en grondtoegang te regelen. De geaccrediteerde NL Business Hub in Nairobi staat voor jou klaar om je hierbij te helpen.
Thailand
In Thailand werk je vaak samen met de Board of Investment (BOI) én de lokale overheid. Zij helpen met vergunningen, belastingvoordeel en locatiekeuze. De taalbarrière en het cultuurverschil tussen Nederland en Thailand kan voor een blokkade zorgen, maar de experts van de NL Business Hub in Bangkok staan voor je klaar.
Een goede relatie met de lokale overheid opent deuren. Laat je vooraf goed adviseren, zodat je weet waar je aan toe bent en sneller kunt starten.
Sparren met een lokale expert? Klik hier en kom direct in contact met een NL Business Hub in jouw doelland. Zo weet je zeker dat je geen stap mist.
Lees ook:
Zakelijke cultuurverschillen in Azië
Zo vind je een betrouwbare partner in Duitsland
En lees hoe onze partner Cultural Insights Feltest hielp in Japan.