Je weet het zeker, en het is tijd: jouw bedrijf moet de Duitse markt op. Maar waar moet je beginnen? Met het oprichten van een rechtsvorm? Of ga je eerst kijken naar welke vergunningen je nodig hebt om in Duitsland te opereren?
In deze blog gaan we in op de vergunningen voor de Duitse markt, en zetten we de regels voor je op een rij. Ook lichten we de drie grootste sectoren voor Nederlandse ondernemers extra toe: de bouw, detailhandel en zakelijke dienstverlening.
De eerste vraag is of je wel een vergunning nodig hebt. In Duitsland zijn sommige activiteiten gewoon toegestaan, maar anderen vallen onder de Gewerbeerlaubnis (bedrijfstoestemming). Of je een vergunning nodig hebt, hangt dus af van je sector, rechtsvorm en het type bedrijf dat je hebt.
Een paar voorbeelden van vergunningsplichtige beroepen zijn:
Voor zogenaamde vrije beroepen (zoals adviseurs, architecten of IT’ers) is meestal geen vergunning nodig, maar registratie bij het lokale Finanzamt en soms ook bij een beroepsorganisatie is wel verplicht.
Tip: Gebruik het portaal van het Duitse Ministerie voor Economische Zaken (www.existenzgruender.de) voor up-to-date informatie. Of ga het gesprek aan met één van onze experts.
Een bedrijf starten in Duitsland betekent dat je je moet inschrijven bij:
Daarnaast hebben enkele deelstaten (Bundesland) aanvullende eisen waar je aan moet voldoen. Zo heb je in Beieren mogelijk een extra horecavergunning nodig, of moet je in Nordrhein Westfalen een vergunning aanvragen voor bouwprojecten.
Bouw en installatietechniek
Vanwege de vraag naar vakmensen en duurzaamheid, zijn Nederlandse bouw- en installatiebedrijven populair in Duitsland en worden Nederlandse bedrijven makkelijk ontvangen.
Let op: voor bouwberoepen geldt vaak een vakbekwaamheidseis en registratie bij de Handwerkskammer. Ook heb je de nodige vergunningen nodig voor bouwprojecten, die per deelstaat kunnen verschillen
Detailhandel en groothandel
Voor winkels of e-commerce bedrijven in Duitsland zijn consumenteninformatie, retourbeleid en verpakkingseisen belangrijk, en tot in zekere mate verplicht. Verdiep je in de Verpackungsgesetz als je fysieke producten verkoopt, en neem contact op met een lokale expert om je te helpen met regiospecifieke wetten.
Zakelijke dienstverlening
Consultants, marketeers en IT-specialisten zijn goed vertegenwoordigd in Duitsland en deze industrie groeit. Deze beroepen zijn bestempeld als “vrij” en hebben daardoor minder registratie- en visumplicht. Maar als bedrijf moet je wel een correcte fiscale registratie hebben en voldoen aan GDPR- of IT-beveiligingsnormen.
Tip: Lees ook onze blog over het vinden van betrouwbare partners in Duitsland.
Kort samengevat: Of je nu timmerman, consultant of webshop-eigenaar bent — Duitsland kent duidelijke, maar soms lokale regels. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen.
Wil je weten welke vergunningen voor jouw bedrijf gelden? Klik hier en kom direct in contact met een expert uit ons netwerk via het platform van NLinBusiness.com.