Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Inspiratie27 maart 2025

Contractuele valkuilen in Duitsland: let hierop

Zakendoen in Duitsland betekent werken met een andere bedrijfscultuur en andere rechtsspraak. Dit betekent andere juridische spelregels dan je gewend bent vanuit Nederland. Een handdruk of korte bevestiging per mail is in Duitsland zelden genoeg als je voor de rechter staat. In deze blog bespreken we de meest voorkomende contractuele valkuilen, en hoe je ze vermijdt.

1. Mondelinge afspraken gelden, maar zijn riskant

In Duitsland zijn mondelinge overeenkomsten in principe rechtsgeldig, maar bewijs ze maar eens op een later moment. Duitse zakenpartners verwachten daarom een schriftelijk contract waarin alles duidelijk en gedetailleerd is vastgelegd. Een simpel drieregelig mailtje ter bevestiging, wordt niet als genoeg gezien.

Tip: Werk met een schriftelijk contract in het Duits, opgesteld of gecontroleerd door een lokale jurist.

2. Algemene voorwaarden? Die van de ander gelden eerst

Duitsers hanteren het “first shot”-principe: de algemene voorwaarden die als eerste worden overlegd, zijn in principe leidend. Dat kan nadelig uitpakken als je niet alert bent.

Tip: Verstuur altijd jouw algemene voorwaarden mee met je eerste offerte of bevestiging. Let wel op dat deze conform de Duitse wetten en eisen zijn opgesteld. Lees hier nu meer.

3. Stilzwijgende verlenging en opzegtermijnen

In Duitse contracten staan vaak automatische verlengingen en lange opzegtermijnen (soms 6 tot 12 maanden) vastgelegd. Dit wordt als normaal gezien, maar kan jou onnodig lang binden. Let hier dus op tegen de tijd dat het einde van een contract in zicht komt.

Tip: Lees de kleine lettertjes goed en onderhandel over kortere termijnen als je flexibiliteit nodig hebt.

4. Bevoegde rechtbank: Duitsland of Nederland?

Veel contracten verwijzen automatisch naar het Duitse recht en een Duitse rechtbank. Dat is niet altijd in jouw voordeel, vooral als er een conflict ontstaat. Leg dus vanaf het eerste moment vast in welke rechtbank zaken worden afgehandeld indien het zover zou komen: de Nederlandse of Duitse.

Tip: Overweeg een ‘jurisdictieclausule’ die Nederlands recht en een Nederlandse rechter aanwijst. Laat dit juridisch toetsen.

5. Aansprakelijkheid en boetebedingen

Duitse contracten zijn vaak streng als het gaat om aansprakelijkheid. Er kunnen forse boetes staan op kleine fouten of vertragingen. Dit past bij de Duitse zakelijke cultuur, waar men veel waarde hecht aan gemaakte afspraken en punctualiteit.

Tip: Laat clausules over boetes, leveringsgaranties en aansprakelijkheid altijd beoordelen door een Duitse contractjurist.

Kort samengevat: Duitse contracten zijn gedetailleerd en juridisch bindend. Laat je goed adviseren om dure fouten te voorkomen.

Klik hier om via onze marktplaats in contact te komen met een Duitse jurist of contractexpert.

Lees ook: Werken met personeel in Duitsland: dit moet je regelen.