Gepubliceerd op 29 januari 2019

NLinBusiness in actie

NLinBusiness en branches slaan handen ineen voor internationalisering

Op 6 december 2018 organiseerde NLinBusiness een eindejaarsevenement: een bijeenkomst voor zo’n 25 internationaal georiënteerde branches en clusters. We bekeken samen hoe we meer ondernemers kunnen inspireren voor het zakendoen in het buitenland. We spraken over samenwerking in de NLinBusiness-pilotsteden, over samenwerking op beurzen, evenementen en digitaal vlak. In 2019 hebben we ieder kwartaal bijeenkomsten gepland om verder te praten en tot mooie actie(s) te komen waarmee we ondernemers beter kunnen ondersteunen in hun internationaliseringswensen.

EU-Vietnam Free Trade Agreement

Samen met de Netherlands Vietnam Chamber of Commerce (NVCC) heeft NLinBusiness een goedbezochte bijeenkomst georganiseerd over het EU-Vietnam Free Trade Agreement. Hier sprak Dr.Oliver Massmann, partner bij Duane-Morris en adviseur van het Vietnamese onderhandelingsteam, met vijftig ondernemers over de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om business te doen in Vietnam. Op uitnodiging van de Nederlandse-Vietnamese Kamer van Koophandel(NVCC) en NLinBusiness wordt het EU-Vietnam Vrijhandelsverdrag besproken en kwam er antwoord op veel interessante vragen over bijvoorbeeld tenders in de havensector, distributie van farmaceutische producten/grondstoffen en nieuwe mogelijkheden voor textielinkopers. Nieuwsgierig naar jouw kansen op de Vietnamese markt, contacten en/of tips? Neem een kijkje op onze website of neem contact op met Jeroen Haver.

ReMeet Colombia 17 december 2018

Als opvolging van de handelsmissie naar Colombia eind november 2018 hebben we op 17 december in samenwerking met de Topsectoren Water & Logistiek en Tuinbouw en NWP de eerste Colombia ReMeet georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst hebben we in verschillende sessies gesproken over concrete vervolgstappen in Colombia en welke specifieke ondersteuning je als bedrijf hierbij nodig hebt. Welke kansen in Colombia voor het Nederlands bedrijfsleven zijn onbenut en kunnen samen mogelijk opgezet worden door op te pakken als consortia? Welke andere activiteiten, beurzen, missies in Colombia in 2019 zijn interessant voor bedrijven als volgende stap om weer een bezoek te brengen aan het land? De ReMeet was een goed moment om bij te praten met andere deelnemers uit de verschillende sectoren. Ook zijn er tijdens deze bijeenkomst nieuwe contacten gelegd door bedrijven om kennis uit te wisselen en mogelijke samenwerkingen aan te gaan.

Hierbij een aantal successen en opvolgingen vanuit de handelsmissie

1. Zomerbloementeler Florius SAS ondertekende een dertigjarig leasecontract met de Colombiaanse overheid. Het bedrijf zorgt hiermee voor duizend nieuwe banen, met name voor vrouwen, in een economisch zwakke regio.
2. In 2019 wordt toegewerkt naar een verdubbeling van het oorspronkelijke aantal ‘Healthy Villages’ die door een Nederlands consortium gebouwd gaan worden in Colombia. Het concept moet toegang tot gezondheidszorg op het vaak moeilijk toegankelijke Colombiaanse platteland mogelijk maken. Een publiek-privaat consortium onder leiding van Hospitainer trekt dit project. Het wordt begeleid door NL Works (‘De Werkplaats’) met als doel de komende tien jaar op te schalen naar meer dan 500 ‘Healthy Villages’.
3. Tijdens de CEO-meeting in Bogotá kwam naar voren dat de Nederlandse bedrijven die al lange tijd actief zijn in de stad ook behoefte hebben aan een betere invulling van de ‘last mile’ voor hun eigen distributie. Er is afgesproken om samen met jonge werknemers van deze Nederlandse multinationals een programma op te zetten om Colombian challenges te adresseren met Dutch solutions. Het doel is om Nederlandse mkb-bedrijven in te schakelen voor nieuwe innovatieve supplychainoplossingen in Colombia.
4. De Topsector Logistiek, de Kamer van Koophandel in Bogotá en het Logistieke Cluster Bogotá hebben afgesproken om concrete ‘low hanging fruit’ logistieke projecten te identificeren en te koppelen aan de Nederlandse kennis en kunde (lees bedrijven).
5. Diverse fietsbedrijven hebben met nieuwe samenwerkingen verschillende orders binnengehaald variërend tussen dertig en honderdvijftig fietsen! Ook heeft een fietsproducent de eerste contacten gelegd met een fastfoodketen in Colombia.