Gepubliceerd op 22 maart 2024

Internationaal ondernemen in een veranderende wereld

Artikel van Eric Schouten, van Dyami Services

Is het Nederlandse bedrijfsleven klaar?

De afgelopen dagen is het mij keer op keer opgevallen. Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt nog niet te beseffen hoe drastisch de wereld is veranderd. De alsmaar toenemende onrust op mondiaal niveau laat zien dat velen onvoldoende zijn voorbereid op de nieuwe realiteit van internationaal ondernemen.

Onrust als het nieuwe normaal

Van geopolitieke spanningen tot economische ups & downs en terreurdreigingen, het lijkt alsof er elke week wel een nieuwe uitdaging opduikt. Deze uitdagingen, hoe onvoorspelbaar ook, zijn nu onderdeel van het dagelijkse zakendoen. Ze raken aan de kern van handelsroutes, toeleveringsketens, personeelsveiligheid en financiële stabiliteit.

Impact op internationaal ondernemen

Het is een feit: Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn, zullen de impact voelen. Of het nu gaat om verstoringen in de #supplychain door geopolitieke spanningen of om werknemers die gestrand zijn vanwege plotselinge reisbeperkingen, de risico's zijn reëel en vaak onvoorzien.

Het is tijd voor het Nederlandse bedrijfsleven om wakker te worden en te erkennen dat de wereld er anders uit ziet en dat ook veiligheid hoog op de agenda hoort te staan. Bedrijven moeten proactiever zijn, zich aanpassen, en voorbereid zijn op onzekerheden. Dit gaat niet alleen over risicomanagement, maar ook over nadenken over de huidige bedrijfsmodellen, het diversifiëren van toeleveringsketens. Maar denk ook aan het aspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Ondernemers moeten zich bewust zijn van de mensenrechtenschendingen die in sommige landen plaatsvinden. Hierbij gaat het onder andere om kwesties als arbeidsrechten, vrijheid van meningsuiting en gendergelijkheid. Het negeren van deze kwesties kan niet alleen leiden tot reputatieschade voor het bedrijf, maar kan ook juridische en financiële gevolgen hebben.

Hou je medewerkers veilig

De zorgplicht van bedrijven voor hun zakenreizigers is belangrijker dan ooit. Dit vereist een vorm van leiderschap die verder gaat dan het traditionele runnen van een onderneming; het vereist een leiderschap dat prioriteit geeft aan de veiligheid en het welzijn van haar werknemers, en het voortbestaan van het bedrijf.

Elke leider of manager draagt de verantwoordelijkheid om zijn of haar medewerkers in een veilige omgeving te laten functioneren. Wanneer medewerkers op zakenreis gaan, verschuift die veilige omgeving van het kantoor naar een wereldwijd speelveld vol variabelen en potentiële risico's.

Wereldwijde crises zoals politieke onrust, pandemieën of natuurrampen kunnen onverwacht opduiken, waardoor zakenreizigers in gevaar kunnen komen. Rellen en demonstraties kunnen spontaan ontstaan, vaak aangewakkerd door plaatselijke of globale gebeurtenissen, en kunnen reisroutes en -plannen verstoren.

Een goed voorbereide reiziger is een veilige reiziger. Bedrijven moeten investeren in travel security trainingen voor hun werknemers. Deze trainingen kunnen werknemers uitrusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om gevaren te herkennen, risico's te vermijden en adequaat te reageren op noodsituaties.

Daarnaast zijn gedetailleerde reisbriefings essentieel. Voordat een medewerker op reis gaat, moet hij of zij volledig op de hoogte zijn van de potentiële risico's van hun bestemming, inclusief lokale wetten, culturele normen en actuele gebeurtenissen. Na hun terugkomst is een debriefing net zo cruciaal om ervaringen te delen, te leren en toekomstige reizen te verbeteren.

Duurzaam ondernemen is ook veilig ondernemen

Ik ga graag het gesprek aan met het Nederlandse bedrijfsleven om te sparren over hoe investeren in veiligheid er voor kan zorgen dat internationaal ondernemen zeker mogelijk blijft. Interesse? Neem dan nu contact met mij op.

 

Bron: Dyami Services.