Gepubliceerd op 29 april 2019

Handelsmissie Vietnam met minister-president Rutte

Onlangs vond de handelsmissie naar Vietnam, onder leiding van minister-president Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen, plaats. Onze collega’s Jeroen Haver en Edo Offerhaus waren hierbij aanwezig en doen verslag. Op deze missie waren ook ruim 100 deelnemers vanuit 65 verschillende bedrijven aanwezig waarvan de meeste al actief zijn in het land.

 

Een persoonlijke relatie

Succesvol zaken doen in een land als Vietnam kost tijd. Vietnamezen hechten veel waarde aan een persoonlijke relatie voordat ze zaken gaan doen. Ze moeten je kunnen vertrouwen . En wat geeft meer vertrouwen dan meegaan op missie met de Nederlandse minister-president?

Deze missie bood veel ondernemers de kans om afspraken en contracten te bezegelen in aanwezigheid van Nederlandse en Vietnamese hoogwaardigheidsbekleders. Een reis met zoveel persbelangstelling kan goed in je exportstrategie passen. Zo wist ondernemer Jan Jaap van Upp! UpCycling Plastic dit moment goed te benutten om een nieuw contract te sluiten met een Vietnamese partij.

In onderstaand filmpje vertelt Jan Jaap hoe zo’n handelsmissie eruit kan zien en wat je als ondernemer hieraan kunt hebben.

 

Business Mixer

Om de meegereisde ondernemers zoveel mogelijk in contact te laten komen met lokale dienstverleners en Nederlandse ondernemers die daar reeds gevestigd zijn, organiseerde NLinBusiness samen met de Dutch Business Association Vietnam (DBAV) een zogenaamde Business Mixer in Ho Chi Minh-stad. Naast de leden van de DBAV waren ook Vietnamese (oud-) studenten uitgenodigd die in Nederland gestudeerd hebben en nu weer in Vietnam wonen en werken. Ook was een aantal Vietnamese bedrijven aanwezig die door Nederlandse uitgezonden experts geholpen zijn. Zij kunnen op hun beurt weer Nederlandse bedrijven in Vietnam verder op weg helpen of een interessante importpartner worden.

 

 

Toekomstplannen

Om ondernemers met plannen in Vietnam te kunnen ondersteunen hebben NLinBusiness en DBAV afgesproken gezamenlijk te werken aan een professionele business hub in Ho Chi Minh-stad. Edo Offerhaus: “Dit is een plek waar ondernemers terecht kunnen voor allerhande praktische vragen omtrent ondernemen in Vietnam, toegang krijgen tot het lokale netwerk van ondernemers en betrouwbare dienstverleners, een tijdelijke werkplek kunnen regelen en gebruik kunnen maken van passende diensten. Deze business hub zal zich in de toekomst aansluiten bij het netwerk van geaccrediteerde NL Business Hubs, zoals die in Bogotá en Kuala Lumpur.”

 

Ontwikkeling Vietnam

Met een jaarlijks economische groei van 7% ontwikkelt Vietnam zich in rap tempo. Er wordt sterk geïnvesteerd in infrastructuur. In alle grote steden vind je een uitstekend 4G netwerk. Bovendien wordt de Engels taal steeds meer gebruikt; de nieuwe Vietnamese generatie is leergierig, vastberaden en ondernemend. “Ik gaf mijn business card aan de 19-jarige scooter chauffeur die mij naar een afspraak bracht. Diezelfde avond kreeg ik een enthousiast bericht van hem in uitstekend Engels; het was de eerste business card die hij ooit had ontvangen en hij bedankte mij voor het gegeven vertrouwen op de scooter”, aldus Jeroen Haver.

 

Zet jouw eerste stap in Vietnam

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar hoe jij de eerste stappen kunt zetten richting Vietnam? NLinBusiness helpt je graag goed voorbereid op weg! Neem contact op met Jeroen of Flin.

Ben je al actief in Vietnam maar kun je nog wat tips gebruiken? Met hulp van ondernemers actief in het land schreven wij 8 tips om succesvol zaken te doen in Vietnam. Je leest de 8 tips hier.