Maleisië biedt mogelijkheden in de sectoren energie, high tech systemen & materialen en life sciences & health voor Nederlandse ondernemers. NLinBusiness.com ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het benutten van deze kansen met een sterk platform, marktinformatie en waardevolle contacten. Lees hier alles over ondernemen in één van de hoogstonwikkelde economiëen van Zuidoost-Azië.
De officiële taal van Maleisië is het Maleis, maar dit wordt doorgaans ‘Bahasa’ of ‘Bahasa Melayu’ genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijn, Hokkien en Kantonees gesproken. De meeste mensen spreken Engels, en dit is doorgaans de handelstaal.
Houd bij het maken van afspraken met ambtenaren of Maleisische moslims, rekening met het vrijdaggebed. Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet altijd van je zakenpartner. De meeste Maleisiërs gaan relaxed om met tijd en deadlines.
Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Maleisië kent meerdere eretitels, zoals Dato’, Datuk, Tan Sri, en Dato Sri. Als je de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan, zonder daarbij zijn voor- of achternaam te noemen. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe, samen met het bijvoegsel ‘bin’ (zoon van) of ‘binti’ (dochter van).
De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas. Ook kleine beslissingen moeten meestal aan de baas worden voorgelegd.
Zakendoen en eten gaan in Maleisië hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner. Het is aan te raden om aan je zakenpartners voor te leggen wat passend is voor het gezelschap, afhankelijk van de (religieuze) achtergrond van de betrokken personen. Maleisische moslims drinken bijvoorbeeld meestal geen alcohol en eten geen varkensvlees.
NLinBusiness.com is hét platform voor internationaal zakendoen. Ons doel is om mkb-bedrijven te ondersteunen bij hun internationale ambities. Heb je een specifieke vraag? Neem gerust contact met ons op.