“Je kan zelf niet volledig veranderen en dat zou je ook niet moeten doen. Maar je kan jezelf wel aanpassen”. Suerd Polderdijk, General Manager Asia Pacific van Frames, een systeemleverancier voor de energie-industrie in Kuala Lumpur, praat over ondernemen in Azië. “Je bent anders en dat is een deel van jouw toegevoegde waarde.” Naast zijn werk bij Frames is Polderdijk ook bestuurslid van de Malaysian Dutch Business Council (MDBC). Hij kijkt terug op ruim zes jaar zakendoen in Zuidoost-Azië en deelt zijn ervaring.
Na zijn masteropleiding Civiele Techniek startte Polderdijk bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat “Ik was verantwoordelijk voor het integreren van verkeersmanagementsystemen in de regio Amsterdam. Een erg interessante baan. Toch miste ik iets. Ik was jong en er was niets dat me bond aan Nederland en ik wilde bovendien ervaren hoe het was om te werken en leven in het buitenland. Andere mensen, een andere cultuur.”
Samen met zijn vrouw Merel zocht hij naar mogelijkheden om de stap naar het buitenland te maken. Uiteindelijk kwam er een kans, via de broer van zijn vrouw. Hij werkte bij Frames en overtuigde hem om de stap te maken. Het bedrijf wilde uitbreiden naar het buitenland en zocht mensen die dat voor elkaar wilden krijgen en in het buitenland wilden werken en leven.
De eerste indruk van Polderdijk over Maleisië was direct positief: “Maleisië kwam op mij over als een zeer toegankelijk en easy going land. Het was logisch dat we Kuala Lumpur kozen als onze hub voor Zuidoost-Azie. Alles om prettig zaken te kunnen doen is goed geregeld, terwijl de kosten erg laag zijn.”
De eerste kennismaking met een stad blijft je vaak lang bij. Polderdijk: “De eerste keer dat ik uit de trein stapte bij Kuala Lumpur Sentral – het centrale treinstation, viel me direct de kalmte op. Op Amsterdam Centraal zijn mensen druk en hebben ze altijd haast. In Kuala Lumpur is het ook druk, maar voelt het tegelijk kalm en rustig. Het is een grote metropool, maar tegelijkertijd behoudt de stad het gevoel van een grote ‘kampung’. De stad is een stuk minder hectisch dan Singapore of Hong Kong.”
De electrostatic coalescer van Frames zorgt ervoor dat water en zouten uit ruwe olie worden verwijderd.
Maleisië is een relatief open en modern land. Net zoals Nederland, zou je zeggen. Toch zijn er volgens Polderdijk grote verschillen. Zo zijn Nederlanders veel directer dan Maleisiërs. “In Nederland geldt: regels zijn regels. In Maleisië geldt, zoals een Maleise collega het mooi zei: A kan A zijn, maar ook B. Voor Maleisiërs hoeft het allemaal niet zo zwart-wit, het kan ook grijs zijn en dat is prima.”
De manier van communiceren is dus heel anders dan wij Nederlanders gewend zijn. Polderdijk: “We zeggen vaak tegen onze Nederlandse collega’s dat ze misschien wel een antwoord hebben gekregen, maar dat ze tussen de regels door moeten lezen. Antwoorden op je vragen zitten hier veel meer in de indirecte communicatie en lichaamstaal. Nederlanders kijken eigenlijk alleen naar wat er letterlijk is gezegd.”
Die andere manier van communiceren is niet alleen een uitdaging voor Nederlandse collega’s van Suerd. Ook de Maleisische medewerkers moeten leren om directer te communiceren met hun Nederlandse collega’s. Polderdijk: “Om de samenwerking en het wederzijdse begrip tussen de teams te stroomlijnen, organiseerden we bij Frames een cross-culturele training. In meerdere workshops werkten medewerkers aan beide kanten van de wereld aan basisregels voor een ideale samenwerking. Een erg interessant, motiverend en bruikbaar proces. En nog leuk ook!”
Polderdijk is naast zijn rol bij Frames ook betrokken als bestuurslid bij de MDBC. Dankzij deze positie heeft hij de kans om veel andere Nederlandse en Maleise ondernemers te ontmoeten tijdens overleggen, netwerkborrels en andere evenementen. Iets dat hij andere ondernemers ook aanraadt. “Natuurlijk moet je als ondernemer jouw eigen weg kiezen. Maar ik heb ook veel advies gekregen en geleerd van anderen. Ik ben zeker geen expert in de regionale markten en de zakelijke cultuur, maar ik zie en begrijp met mijn ervaring inmiddels wel de patronen.”
Wil je graag meer weten over zakendoen in Zuidoost-Azië? Lees hier het gehele interview met Suerd Polderdijk van Frames. En neem gerust contact op met Suerd!