Ondernemen in Indonesië

Zakelijke kansen in Indonesië

Indonesië biedt mogelijkheden in de sectoren energie, high tech systemen & materialen en life sciences & health voor Nederlandse ondernemers. NLinBusiness.com ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het benutten van deze kansen met een sterk platform, marktinformatie en waardevolle contacten. Lees hier alles over ondernemen in de grootste markt van Zuidoost-Azië.

Partnernetwerk
Partners in Indonesië
Onze keuze

Dutch Business Network Indonesia

,

Meer info

Elceco

Commerciële Dienstverlener
Marloes Wittebroek

Marloes Wittebroek, Eigenaar | Directeur

Meer info

Culture-Inc

Commerciële Dienstverlener
Esther Janssen

Esther Janssen, Coach

Meer info

Dyami Security Intelligence

Commerciële Dienstverlener
Meggi Deltrap

Meggi Deltrap, Head of Business Development

Meer info

Acclime Group

Commerciële Dienstverlener
Michael Pronk

Michael Pronk, Partner, BD Director Europe

Meer info

Internationaalverzekeren.nl

Commerciële Dienstverlener
Robert Havekotte

Robert Havekotte, Eigenaar | Verzekeringsspecialist

Meer info

Nederlandse ambassade in Jakarta

Ambassade & Consulaat
Nederlandse ambassade in Jakarta

Nederlandse ambassade in Jakarta, Consulaire afdeling

Meer info

evofenedex

Ondernemersvereniging
Martijn Laan

Martijn Laan, Senior Marketeer

Meer info

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Overheid
RVO

RVO, RVO

Meer info

Dutch Business Network Indonesia (DBNI)

Business Council
Sander van der Meer

Sander van der Meer, Chair

Meer info

NBSO Surabaya

Overige Nederlandse posten
Dhr. Mario Lauw

Dhr. Mario Lauw, Chief Representative

Meer info
Publicaties
Actuele informatie over Indonesië
Interviews

Hoe The Compound Company op verkenning ging om Azië te veroveren

NLinBusiness.com
Interviews

Hoe Innovatest Europe de weg naar Azië verkent

NLinBusiness.com
Marktrapport

Marktrapport: Klimaatadaptatie projecten in Vietnam, Filipijnen en Indonesië

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Meer lezen?

Tips voor succesvol zakendoen in Indonesië

1. Geef geen groot geschenk

Geschenken helpen persoonlijke relaties op te bouwen. Deze geschenken moeten altijd worden ingepakt. Ze mogen vooral ook niet groot zijn, om enige indruk van corruptie te voorkomen. Let op voor religieuze gevoeligheden bij het geven van geschenken. Geef bijvoorbeeld geen alcoholische presentjes aan relaties met een islamitische achtergrond. Het is verder ongebruikelijk om een ontvangen geschenk uit te pakken in aanwezigheid van een zakenrelatie.

2. Start niet te laag in de hiërarchie

Er worden zaken gedaan met het contact op het hoogste niveau. Kom niet te laag in de organisatie binnen, anders is het heel moeilijk om een persoon met beslissingsbevoegdheid te spreken.

3. Verwacht geen ‘nee’

Nee zeggen komt niet voor bij de Indonesiërs. Dit betekent gezichtsverlies. In plaats van ‘Niet’ of ‘Nee’ spreken de Indonesiërs over ‘Minder’ of ‘Minder goed’. Dit om ‘ja’ te vermijden. Het is daarom verstandig om zakelijke afspraken goed vast te leggen.

4. Bekijk het visitekaartje goed

Visitekaartjes worden aan het begin van een vergadering uitgewisseld. Zorg ervoor dat op een kaart alle functies staan vermeld en overhandig het met de rechterhand. Neem met de linkerhand het visitekaartje van een relatie aan. Stop een ontvangen visitekaartje niet direct weg, maar bekijk deze goed en leg het daarna op tafel. Het is onbeleefd om te schrijven op een visitekaartje.

5. Gebruik vork en lepel

Wanneer koffie of thee wordt aangeboden, wacht dan tot de gastheer of -vrouw start of aangeeft wanneer er begonnen mag worden met drinken. Het is verder gebruikelijk om met een vork en lepel te eten, en dus niet met een mes en vork. Bij het afsluiten van de maaltijd wordt de vork neerwaarts op het bord gelegd en de lepel wordt daar kruislings overheen gelegd. Houd er verder rekening mee dat de meeste Indonesiërs een islamitische achtergrond hebben en eten en drinken volgens de principes van het geloof.

6. Let op de begroeting

Groet een Indonesiër met ‘Selamat’, wat vrede betekent. Doe dit langzaam en oprecht. De eerste begroeting omvat een langzame handdruk (altijd met de rechterhand) gepaard met een lichte knik van het hoofd. Als teken van respect is het goed om een man aan te spreken met ‘bapak’ of ‘pak’ en vrouwen met ‘Ibu’ of ‘bu’, gevolgd door de (voor)naam.

7. Heb geduld

Hoewel het goed is om op tijd te komen voor een afspraak, kan er niet altijd hetzelfde van een zakenpartner worden verwacht. Vergaderingen kunnen soms uren uitlopen. Dit komt vooral omdat er veel tijd in relatie-opbouw wordt gestoken. Zakendoen in Indonesië vereist daarom geduld en uithoudingsvermogen.

8. Wees persoonlijk

Indonesische zakenpartners kunnen al bij een eerste gesprek persoonlijke vragen stellen. Bijvoorbeeld over gezin, familie, land of geloof. Dit kan heel direct overkomen, maar is bedoeld om een persoonlijke relatie op te bouwen. Het menselijke element staat voorop, ook als er zaken worden gedaan.

9. Controleer de talenkennis

In Indonesië zijn er meer dan 300 talen en 6 grote godsdienstgroepen. Hierdoor bestaan er grote cultuurverschillen. Indonesisch is de officiële taal, de handelstaal is Engels. In grote steden en toeristische plekken beheersen inwoners vaak het Engels. Sommige oudere Indonesiërs begrijpen het Nederlands.

Niet gevonden wat je zocht? NLinBusiness.com kan jou persoonlijk verder helpen

NLinBusiness.com is hét platform voor internationaal zaken doen. Wij zijn in het leven geroepen om mkb bedrijven te ondersteunen in zaken doen in het buitenland. Neem gerust contact met ons op met een specifieke vraag.

Max Kamperman

Max Kamperman

Partner Success Manager voor NLinBusiness.com