Gepubliceerd op 21 juni 2021

Ondernemersverhaal Thimo Sommer; Toogethr opende kantoor in München in Coronajaar, ‘aandacht en ambitie geeft energie’

Thimo Sommer is COO bij Toogehtr. Voor Thimo zijn sleutelfactoren in zijn karakter bij internationaal zakendoen; Doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid, zich verdiepen in de andere cultuur. Toogethr is een scale-up met 44 medewerkers, die zich bezighoudt met nieuwe vormen van mobiliteit. Dit topic speelt in de hele wereld en houdt niet op in Nederland. De ambitie van Toogethr reikt verder dan Nederland alleen en ze zijn sinds 2020 nu ook actief in België en Duitsland.

Belangrijkste tip voor ondernemers die in het land zaken willen gaan doen? 'Wees flexibel en ondernemend'

Iets nieuws is soms lastig, een goed plan helpt

Toogethr is gestart met een marktanalyse, waarna ze dit vertaalt hebben in een business plan. Dat leidde vervolgens weer tot een uitvoeringsplan. Thimo: ‘Het kost veel tijd en het is iets nieuws, dus je kan zeggen dat het moeilijk is maar als je het aandacht geeft en de ambitie hebt, geeft het energie!’ Het oorspronkelijke plan was om het marktaandeel buiten Nederland te vergroten en onze groeiambities waar te maken. ‘Groei van het aantal klanten, waar wij impact mee kunnen maken is daarbij essentieel’, aldus Thimo. En het gaat goed met Toogethr in München. Ze hebben destijds direct een countrymanager aangenomen van Duitse origine, die continu aanwezig is. ‘Een goede structuur bij aanvang is belangrijk, daar hebben we veel aandacht voor gehad. Dit was een belangrijk leerproces, waardoor wij in de toekomst een nog betere balans zullen hebben tussen organisatorisch en marketing in een opstartfase’, vertelt Thimo verder.

De risico’s van internationaal ondernemen zijn volgens Thimo Sommer:

  • Onjuiste focus,
  • wet- en regelgeving,
  • Niet verdiepen in de cultuur

Neem tijd om je lokale netwerk te bouwen

‘Het opbouwen van een lokaal businessnetwerk is belangrijk’, vertelt Thimo, ‘geef het tijd om dat op te bouwen.’ Toogethr heeft veel baat gehad bij hun contacten met het Generaal Consulaat, NLinBusiness met hun Hub in München en natuurlijk het eigen netwerk met ondernemers, bijvoorbeeld met Bluefield Agency. Daarnaast heeft de lokale overheidsorganisatie Invest in Bavaria goed geholpen om in München een kickstart te hebben. Thimo; ’Je hebt veel aan je lokale netwerk. Zij zijn op de hoogte van lokale wet- en regelgeving, de cultuur en hot-topics. Ook verbinden ze je weer verder. Investeer in het bouwen van je netwerk.’

Verdiepen in Duitsland

Wil je Duitsland in? Vergeet dan niet om je te verdiepen in de cultuur. Een goede indruk maken op je Duitse handelspartner? Zorg dat je de Duitse taal wat beheerst.

Op zoek naar een cursus? In de International Business Academy bieden we verschillende cursussen aan om je voor te bereiden op zakendoen in Duitsland. Maak een goede start met de cursus 'e-Coaching Zakelijk Duits (1-op-1 training)'. Wil je meer weten over zakendoen in Zuid-Duitsland? Dan is de cursus 'Kickstart zakencultuur Duitsland' wel wat voor jou. 

Benieuwd naar het hele aanbod? Je vindt alle cursussen omtrent Duitsland hier: International Business Academy cursussen Duitsland.