Gepubliceerd op 11 november 2022

Interview: Pionieren in terra incognita

Murat Turan is mede-eigenaar van GSDalliance, een bedrijf dat wereldwijd strategisch advies geeft in de legale cannabis-industrie. Officieel staat GSD voor Global Sales Development, maar de naam is ontstaan door het motto ‘Getting Shit Done’. En dat is precies waar Murat goed in is. Zijn tip voor andere ondernemers: Blijf niet trekken aan een dood paard, weet wanneer je moet stoppen.

De grootste uitdaging voor GSDalliance was het maken van een winstgevend business model. “We geven advies aan anderen en kwamen er vrij snel achter dat dat geen goed business model is. Klanten lopen met je advies de deur uit en jij hebt niets. Vervolgens zijn we gaan kijken of klanten vooraf konden betalen, maar ook dat werkte niet, want waar betaal je dan voor? Inmiddels hebben we de goede formule. Wij vertellen een bedrijf precies wat hun blinde vlekken zijn en delen ons globale netwerk (Alliance) om ze daarin te ondersteunen. Ook helpen we ze om hun commerciële doelen te bereiken. Wij krijgen vervolgens een aandeel in het betreffende bedrijf of een bonus bij het behalen van die doelen. Dat schept een sterke wederzijdse commitment.”

Roots en suits

Cannabis is volgens Murat momenteel de meest uitdagende industrie om in te werken. “Bijna overal is de productie van cannabis illegaal, maar veel landen beginnen wel wetten te maken voor de verspreiding ervan. In dat soort landen is het belangrijk dat de overgang tussen illegaliteit en legaliteit gemaakt wordt. Die overgang houdt in dat de ‘roots’ en ‘suits’ elkaar respecteren en samenwerken. Omdat ons team uit zowel roots, als suits bestaat, maakt dat ons uniek. Daarbij is er geen draaiboek. In veel landen moeten we rekening houden met stigma, cultuurverschillen en veranderende wetgeving. We moeten constant in beweging blijven, plannen aanpassen, en onze klanten daarin goed begeleiden.”

Check je bronnen

Murat vindt het belangrijk om te weten met wie hij zaken doet. “Sommige verhalen zijn nou eenmaal te mooi om waar te zijn en we zien helaas veel bedrijven met onmogelijke beloftes. We screenen onze klanten voordat we met ze in zee gaan en helpen onze bestaande klanten ook met het screenen van hun klanten. In een verkennend gesprek beoordelen we alles wat nodig is voor een goede samenwerking. NLinBusiness verbindt ons regelmatig met klanten die wij verder kunnen helpen. Het is fijn om te weten dat ze altijd achter ons staan. Ze versoepelen processen. Verder hebben ze de medical cannabis conventie in Thailand georganiseerd. Dat heeft ons bedrijf echt een boost gegeven. We konden ter plekke toetsen of onze producten en diensten aansloegen.”

Alleen maar ‘echte’ mensen

Hoewel ze officieel pas sinds januari bestaan, weet Murat nu al dat deze industrie pas aan het begin van een globale revolutie staat en de bereidheid tot samenwerking groter is dan in andere segmenten.“Het wereldje is heel klein. Iedereen kent elkaar,  probeert van elkaar te leren en samen te werken, mits je dynamiek tussen de ‘roots en suits’ begrijpt en respecteert. Er heerst een bijzonder groepsgevoel. En, van opschepperij is niemand gediend. Ik kom in deze wereld alleen maar echte mensen tegen.”

In een snel veranderende industrie zoals de cannabis, is het belangrijk is om constant in beweging te blijven, plannen aan te passen op basis van de veranderende wetgeving en klanten daarin goed te begeleiden.