Gepubliceerd op 20 mei 2020

Verslag NRCC Webinar: Macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van Roemenië

Op donderdag 14 mei organiseerde de Netherlands-Romanian Chamber of Commerce (NRCC) in samenwerking met de Raffeisen Bank een webinar over de macro-economische ontwikkelingen en vooruitzichten van het land. In het speciaal werd er aandacht besteed aan de gevolgen van de coronacrisis.  

Het doel van dit webinar was om Nederlandse ondernemers die actief zijn in Roemenië op de hoogte te brengen van de economische situatie in het land waar zij zakendoen. Hoofdeconoom van de bank, Ionut Dumitrubehandelde in een uur de belangrijkste ontwikkelingen en aspecten van de huidige Roemeense economie. 

Wij waren erbij en delen met jou een opsomming van de belangrijkste leerpunten.

Update coronasituatie 

Ionut begint het webinar met een aantal cijfers over de coronasituatie. Er zijn relatief weinig geregistreerde COVID19-cases in Roemenië. Zeker ten opzichte van West-Europese landen.

Dit verschil uit zich ook economisch, aangezien de Roemeense regering tot dusver slechts 2% van het BBP heeft toegewezen aan maatregelen om de economie te stimuleren. Dit is een enorm verschil met landen in Oost-Europa, zoals Tsjechië dat 18% van het BBP uitgaf.

Desondanks staat het dagelijks leven ook in Roemenië op zijn kop, wat wordt geïllustreerd aan de hand van twee grafieken. Mobiliteitsrapporten van Google en Apple laten zien dat social distancing drastisch is toegenomen sinds de laatste week van maart. Het zegt genoeg dat het aantal routeaanvragen met bijna 80% is afgenomen. 

De Roemeense overheid 

Vergeleken met Nederland heeft de Roemeense overheid minder vet op de botten. Er is weinig financiële ruimte in het fiscale (budgettair) systeem om bedrijven te ondersteunen, want er is nu al een groot begrotingstekort.  

In maart van dit jaar waren overheidsbetalingen aan sociale lasten, salarissen, etc. hoger dan wat er geïnd werd. Op die manier zal het begrotingstekort alleen maar verder stijgen.  

Economie 

Er wordt een economische krimp van 7% verwacht voor 2020. Daartegenover staat de prognose dat de Roemeense economie in 2021 weer gaat groeien. De voorspelling is dat in 2022 de economie pas weer terug zal zijn op het niveau van 2019. 

Net als in vele andere landen, wordt het midden- en kleinbedrijf (mkb) economisch het hardst getroffen door COVID-19. Zeker specifieke sectoren zullen het blijvend moeilijk krijgen eeen aantal zullen zichzelf ook moeten heruitvinden. Een pleister op de wond voor de Roemeense economie is dat het land procentueel minder afhankelijk is van MKB-bedrijven dan de omliggende landen. Desondanks, ondersteunt de Roemeense regering MKB'ers door betalingsuitstel te faciliteren en 10 miljard leu vrij te stellen aan leningen en subsidies. 

Andere maatregelen die de overheid heeft getroffen ter ondersteuning van het ondernemingsklimaat, zijn bijvoorbeeld: 5-10 % korting op winstbelasting, 10% korting op inkomstenbelasting voor kleine bedrijven, vrijstelling van douanerechten en btw bij invoer van bepaalde producten zoals medicijnen en medische apparatuur. 

Andere nationale maatregelen omvatten, geen prijsverhogingen voor gas, water en licht en ook brandstof prijzen mogen niet worden verhoogd. Daarnaast is het verboden om bepaalde producten te exporteren zoals; tarwe, gerst, haver, maïs, rijst, tarwebloem, sojabonen, zonnebloempitten en zonnebloemolie.

De munt 

Door een slecht jaar voor de agrarische sector stijgt de prijs voor levensmiddelen rap. Daardoor zal de inflatie van de Roemeense leu extra gaan stijgen. 

De wisselkoers van Roemeense munt, de Leu Romano, wordt ook nog behandeld. In vergelijking tot munteenheden van omliggende landen is daling van de wisselkoers van de Roemeense munteenheid beperkt. De Poolse Złoty kent bijvoorbeeld een veel sterkere daling van de wisselkoers. Wel is er sprake van depreciatie van de Roemeense munt ten opzichte van de EURO. 

Monetaire verruiming 

Het laatste onderwerp van het webinar is de (mogelijkheden tot) monetaire verruiming. De Roemeense staat maakt volgens Ionut Dumitru onvoldoende gebruik van relatief goedkope leningen die zij kan krijgen bij de Europese Centra Bank, mogelijk om geen gezichtsverlies te lijden. Daar wordt het bedrijfsleven de dupe van, omdat de overheid (door het begrotingstekort) zelf onvoldoende middelen heeft om dat bedrijfsleven te ondersteunen. 

 

Vraag en antwoord

Een webinar geeft de kans tot interactie, dus de deelnemers worden in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Ionut Dumitru beantwoordt een vraag over pensioenen, het EU Recovery Package en de aankomende verkiezingen en mogelijke economische gevolgen hiervan. 

De Nederlandse ondernemer

Tot slot wordt er een interessante vraag gesteld door Maik Mandemaker namens NLinBusiness:  

"Kunnen Nederlandse bedrijven met een Roemeense entiteit gebruik maken van de (helaas wel gelimiteerde) hulppakketten?"  

Het antwoord hierop was volmondig ja. Met als kanttekening dat deze hulp gelimiteerd is door de budgettaire ruimte van de Roemeense overheid.  

Ondernemen in Roemenië? 

NLinBusiness en de NL Business Hub in Boekarest, de Netherlands- Romanian Chamber of Commerce, staan klaar om al je vragen te beantwoorden over ondernemen in Roemenië én het coronavirus. Behoefte aan een gesprek? Plan een call met de NL Business Hub in Boekarest en krijg direct antwoord op je vragen.