Gepubliceerd op 20 juni 2019

Waarom jij zaken moet gaan doen in China

Dat China als handelsnatie upcoming is kan je gerust een understatement noemen. Het land ligt op dit moment zelfs op koers om in 2030 de grootste economie ter wereld te worden.  

Al jarenlang maakt China grote moderniseringen door en is het goed op weg om de stap te maken van ‘Made in China’ naar ‘Invented in China’. Alom positieve ontwikkelingen dus, in het verre Oosten. We vroegen aan Nederlandse ondernemers die de stap al eerder hebben gewaagd, waarom je zaken in China moet gaan doen. 

     1. Sterk gegroeide economie 

    Het is economisch snel gegaan met China. Zoals Ben Boterkoper in zijn podcast aangeeft, is er in 30 jaar een rijkdom ontstaan waar wij enkele honderden jaren over hebben gedaan. En de groeit zet door. Een leuke uitdaging dus voor Nederlandse ondernemers om met hun specifieke kennis en kunde ook de komende 30 jaar mee te groeien! 

     

    2. Digitale revolutie 

    China is zeer modern als het gaat om gebruik van technologie. En de digitale innovatie in China blijft zich met ongelofelijke snelheid door ontwikkelen. Op het gebied van apps, mobiel betalen, sociale media en e-commerce kan China het westen goed bijbenen. Dit is ook terug te zien in de (beurs) successen van bedrijven als AliBaba, Wish en WeChat! AliBaba is op dit moment zelfs het grootste e-commerce bedrijf ter wereld! 

    Aangezien de Chinese markt digitaal vrij volwassen is, brengt dit veel kansen met zich mee. Zo doet ongeveer 10% van de Chinezen online haar boodschappen, waarvan 35% aankopen doet via de mobiel. De gigantische Chinese afzetmarkt is dus ook eenvoudig online te bereiken! 

    Ed Sander schreef zelfs een geheel boek over de digitale revolutie in China. ChinaTalk – De digitale revolutie in China. 

     

    3. De (Chinese) aanhouder wint. 

    Wanneer een Nederlandse ondernemer wordt gevraagd wat hij geleerd heeft van zakendoen in China, dan valt het meest op dat ze vertellen dat Chinezen echte doorzetters zijn. Als Chinezen een doelstelling formuleren, blijven ze consequent aan deze doelen werken totdat ze het hebben gerealiseerd. De aanhouder wint. Werken met doorzetters vergroot natuurlijk jouw kansen om te slagen in de Chinese markt! 

     

    4. Men spreekt beter Engels dan je denkt 

    Hoewel het - mocht je de Chinese markt willen betreden - niet onverstandig is om een tolk in arm te nemen, werken ook de mensen daar het niveau van hun Engels. En met resultaat. De generatie uit de jaren ‘90 spreekt vaak vrij aardig Engels. Natuurlijk is dit niet op hetzelfde niveau als een West-Europeaan, maar het niveau is veelal beter dan we denken. Gebroken Engels is tenslotte de meest gesproken taal ter wereld ;-)! 

     

    Tips voor ondernemen in China 

    Het succes van China heeft ook zijn keerzijde. Denk goed na over wat je wil verkopen en wat je gaat doen in China. Kwalitatief gezien worden er namelijk steeds hogere eisen gesteld aan (buitenlandse) producten of diensten. Je moet echt onderscheidend kunnen zijn in China. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de markt groot, maar de competitie is dat ook!

     

    Wil jij weten hoe moeilijk de Chinese taal is? 

    Bekijk dan het volgende filmpje!