Gepubliceerd op 2 september 2019

Duitsers doen graag zaken met Nederlandse ondernemers

Het wordt zo vaak gezegd: als je als mkb-ondernemer wil gaan exporteren, begin dan in Duitsland. Lekker dichtbij, enorme markt, betrouwbare partners, een taal die we doorgaans redelijk verstaan.

Niet voor niets is Duitsland met afstand onze belangrijkste handelspartner. Maar liefst 191 miljard euro verhandelden wij vorig jaar met onze Oosterburen. En de rek is er nog lang niet uit. Groente en fruit zijn sinds jaar en dag exportproduct nummer 1, maar andere producten stomen op en de kansen zijn er voor tal van sectoren.

 

Het was een succesvolle week

Zo was ik vorige week zakelijk missieleider van een handelsreis naar de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, met tientallen Nederlandse ondernemers uit de scheeps- en jachtbouw en de creatieve industrie. En in het bijzijn van de koning en de koningin en twee ministers. Het was een succesvolle week, waarin enorm veel contacten zijn gelegd die ongetwijfeld gaan leiden tot meer handel. Los van onze mooie producten doen Duitsers graag zaken met Nederlandse ondernemers vanwege hun innovatiekracht, hun keten-denken, flexibiliteit en ondernemende karakter.

 

Geen hit-and-run

Om de kansen optimaal te benutten, werken het Nederlandse bedrijfsleven (NL in Business) en de overheid (ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO.nl, Nederlandse ambassade in Berlijn) samen aan een Duitslandstrategie, om ons land en onze ondernemers nog beter te positioneren op de Duitse markt. Geen hit-and-run, maar een meerjarig programma met concrete ondersteuning voor mkb-ondernemers, zodat zij bijvoorbeeld ook meer rendement kunnen halen uit de activiteiten waaraan zij deelnemen, zoals handelsmissies en beursbezoeken.

Het is economische diplomatie in optima forma en dat juich ik van harte toe. Want een product aan een klant over de grens verkopen is één ding, een succesvol exportplan voor de langere termijn is iets anders.

 

Taal niet vergeten

Maar als we dan toch met een Duitslandstrategie bezig zijn, laten we dan het onderwerp taal niet vergeten. Natuurlijk kun je vast ook in het Engels communiceren met je Duitse klant, maar uit onderzoek blijkt dat het absoluut helpt als je de Duitse taal spreekt. Na jaren van daling stijgt het aantal jongeren dat op de middelbare school voor Duits kiest weer licht, maar feit is dat ondernemers op dit moment vaak moeite hebben om vacatures met talenkennis Duits te vervullen. Dus laten we ook in die taal investeren. Dat is dan een unique sellingpoint voor Nederlandse ondernemers, want Duits spreken… ik zie het de Fransen of Engelsen niet snel doen.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Tip1: Onlangs is de nieuwe ronde van ons Oranje Handelsmissiefonds weer van start gegaan. Dit fonds ondersteunt ieder jaar tien ondernemers bij het opzetten en uitbreiden van hun internationale netwerk. Het prijzenpakket bestaat onder andere uit één-op-één hulp van de ambassade bij het vinden van de juiste buitenlandse contacten over de grens, deelname aan een handelsmissie of internationaal beursbezoek, inclusief uitgebreide voorbereiding, begeleiding en vliegtickets, persoonlijk advies van experts en toegang tot de kennis, ervaring en het netwerk van de partners van het fonds. Klein of groot: schrijf je snel in en ding mee!

 

Tip2: Samen met onze partner TNT Nederland hebben we een hele handige business guide geschreven over zakendoen in Duitsland. Deze kun je kosteloos downloaden via MijnMKB (eenmalig account aanmaken). Doe er je voordeel mee!