Gepubliceerd op 11 november 2022

Interview: Succesvol met culturele verschillen

Robert Veldhuis is Country Manager Germany & Austria bij ACE Administration Services GmbH, een consultancy bedrijf dat advies over wetgeving en richtlijnen geeft aan financiële organisaties die in het buitenland willen ondernemen. Ze zijn actief in vijftien landen. “Wil je internationaal ondernemen? Dan is het cruciaal om de wetten, regels en cultuur van een land goed te kennen.”

 Het bedrijf heeft in ieder land een directeur die de zaken in het betreffende land regelt. Robert is verantwoordelijk voor Duitsland en Oostenrijk. “Ook al zijn deze landen dichtbij Nederland, de cultuur is totaal anders. Zelfs tussen de buurlanden zitten grote verschillen. De regels in Duitsland zijn bijvoorbeeld heel lineair. Er is één weg en als je die niet bewandelt, kom je er niet. In Oostenrijk is dat anders. En zijn er genoeg ‘omwegen’ en manieren om de regels op te rekken. Om goed zaken te kunnen doen is het belangrijk dat je dit soort dingen weet.”

Culturele fout in Maleisië

In Duitsland is het volgens Robert ook belangrijk dat je de taal goed spreekt en de tijd neemt om klanten te leren kennen. “Voordat je zaken kan doen moet je eerst met klanten hebben gegeten en hun vertrouwen hebben gewonnen. Niet alleen in Duitsland valt of staat het succes met het kennen van de maatschappelijke regels. In Azië bijvoorbeeld moet je je visitekaartje met twee handen aan iemand geven. Doe je dat zoals in Nederland achteloos met één hand, dan kan je het vergeten. Ik heb zelf ook ooit een culturele fout gemaakt. Ik ben links en at dus in Maleisië ook met mijn linkerhand. Het was geen zakelijk setting, maar toch heel ongemakkelijk in een land waar het onbeleefd en ronduit vies is om met links te eten.” 

Contacten via NLinBusiness

Ook al raakt de dienstverlening van ACE aan die van NLinBusiness, toch zijn ze volgens Robert geen concurrent. “Het netwerk van NLinBusiness is zo enorm, daar maken we zelf ook gebruik van als we ondernemers helpen in een land waar we nog niet zitten. Daarnaast werken we ook samen met NLinBusiness. We hebben een pilot voor bedrijven die naar Duitsland willen exporteren. We nodigen ze uit om een week naar München te komen waar we alles vertellen over ondernemen in Duitsland. Het is een hele goede eerste stap voor ondernemers. NLinBusiness heeft ons daar de contacten voor gegeven.

 Wil je internationaal ondernemen? Leer dan eerst de wetten, regels en cultuur van een land goed kennen.