Er zijn tal van redenen te bedenken om de stap te maken naar het buitenland. Deze stap brengt kansen met zich mee, maar ook uitdagingen. Je krijgt te maken met een andere cultuur en een andere manier van zakendoen. Wij spreken veel ondernemers die deze stap gezet hebben en vragen ze met regelmaat wat hun ervaringen zijn. Zo ook met ondernemen in Indonesië. Want waar moet je in Indonesië nou op letten? En wat is gebruikelijk wel of juist niet te doen tijdens een zakelijke bijeenkomst? Lees hieronder een aantal handige tips die je beter voorbereiden op jouw stap richting Indonesië!
Dingen waar wij in Nederland zakelijk gezien niet direct over praten worden bij de Indonesiërs wel uitvoerig besproken. Of je getrouwd bent, kinderen hebt, je leeftijd, religie. Name it, ze vragen het allemaal. Hiermee willen ze graag de persoonlijke relatie opbouwen. Wees dan ook niet verbaasd!
Indonesiërs vinden het erg lastig om nee te zeggen, dit zien ze als onbeleefd en soms zelfs agressief. Hierdoor gebruiken ze alleen de woorden minder, of minder goed. Het meest gebruikte woord door Indonesiërs is ‘Belum’ en betekent: nog niet. Echter betekent het in het Indonesisch een stuk meer en kan het voor een hoop dingen worden gebruikt. Wil je bijvoorbeeld aangeven dat je iets nog niet gedaan hebt maar dit wel van plan bent, dan zeg je belum. Ook als je het niet gedaan hebt en dit niet van plan bent. Of als je de vraag niet begrijpt en dit niet wilt toegeven. Zo zijn er nog een aantal scenario’s waarin belum het geschikte antwoord is. Kortom, één woord, tal van betekenissen.
In Indonesië is het erg gebruikelijk na een meeting of evenement een aantal foto’s te nemen. Vaak worden er formele en minder formele foto’s geschoten. Zijn ze niet naar wens, dan moet de shoot gewoon opnieuw! Waarom ze dit doen? Het dient voornamelijk als bewijs dat de meeting of het evenement heeft plaatsgevonden. Dit vastleggen van zakelijke momenten is niet alleen bij de jonge generatie populair, ook ouderen zijn fan van het maken van foto’s.
Uiteraard ben je bekend met Whatsapp, maar ken je de apps Grab en Gojek al? Deze twee zijn vrijwel onmisbaar in Jakarta en maken het leven voor jou als ondernemer een stuk makkelijker. De taxi app Grab werkt super eenvoudig en brengt je voor een habbekrats van A naar B. Met Gojek krijg je elke maaltijd en koffie bezorgd. Maar ook medicijnen, massages en schoonmakers kunnen worden geregeld met deze app. Volgens ondernemers is het dé app waar je in Indonesië niet zonder kunt! Om terug te komen op Whatsapp, zakelijk gezien gebeurt alles met deze app, vooral groepsapps zijn populair en worden snel ingezet als communicatiemiddel. Ook is het doodnormaal om documenten en contracten uit te wisselen via Whatsapp in plaats van e-mail.
Indonesiërs zien het concept ‘tijd’ anders dan dat wij dit doen. Ze zijn erg flexibel met deadlines en vergaderingen bijwonen. Laat komen op een afspraak wordt in de volksmond jam karet genoemd en betekent elastieke/rubberen tijd. Het is dus letterlijk nogal een rekbaar begrip. Kijk niet raar op als een deadline soms niet wordt gehaald of als mensen te laat komen. Ze excuseren hier zich wel voor, vaak is het drukke verkeer een goede reden voor het te laat zijn.