Video s23 maart 2020

6 tips over ondernemen in Thailand

Download video s

6 tips van Nederlandse ondernemers over ondernemen in Thailand

Zakendoen in het buitenland kan toch net even wat anders gaan dan dat wij in Nederland gewend zijn. We spraken daarom een aantal Nederlandse ondernemers die hier al volop ervaring in hebben en vroegen hen naar de belangrijkste tips voor zakendoen in Thailand.

 

Relatie opbouwen

Gijs Schoenmaker van CompleMed Health Care kan het niet treffender zeggen: Thailand is een relatiesamenleving. Dat betekent dat je eerst echt moet investeren in je zakelijke relaties, voordat men jou als zakenpartner serieus neemt. En relaties opbouwen in Azië doe je face-to-face, dus wees er op voorbereid je beoogde partners met grote regelmaat te bezoeken in het begin. Lukt dat niet? Voorkom dan dat je je geld ‘weggooit’.

 

Reizen

Bangkok wordt door velen gezien als dé stad waar alles gemakkelijk is, je kunt er binnen een mum van tijd eten krijgen en je verplaatsen in de stad verloopt gemakkelijk. Omdat deze miljoenen stad groot is kan het reizen van de ene afspraak naar de andere vaak wel wat tijd in beslag nemen. Om van de ene naar de andere kant van de stad te komen ben je toch al snel meer dan één uur onderweg. Lodewijk Veldhuijzen CEO van Anything App geeft daarom als tip mee om niet meer dan twee of drie meetings in te plannen op één dag. Je kunt hierbij gebruik maken van het openbaarvervoer, zoals de BTS Skytrain. Daarnaast maken veel mensen gebruik van een motor, waarmee je sneller over de drukke wegen verplaatst dan met een auto.

 

Gebruiken

In de Thaise cultuur is het belangrijk om conflicten en confrontaties te vermijden, om gezichtsverlies te voorkomen. Verbeter of bekritiseer daarom nooit je tegenpartij in het bijzijn van anderen. Kijk dus uit met je Nederlandse directheid en verwacht geen Nederlands tempo bij het zakendoen. Daarnaast zijn Aziaten zijn echte relatiemensen en het duurt even om deze relatie op te bouwen. Tijdens het opbouwen van deze relatie is het belangrijk om je niet te joviaal te gedragen, raak je gesprekspartner daarom niet aan. Thai vermijden elke vorm van fysiek contact met mensen die ze niet goed kennen. Daarnaast wordt het gewaardeerd als je een klein (relatie)geschenk meebrengt, typische 'Holland'-souvenirs zijn hierbij gewild. Deze cadeaus worden niet in het bijzijn van de gever uitgepakt, om gezichtsverlies te vermijden.

Concrete tips hoe je een bedrijf opzet in Thailand? Lees dan dit artikel!

(Bron: Statista, RVO)

Wist je dat Thailand onderdeel uitmaakt van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)? Wil je meer weten over ondernemen in deze ASEAN regio, meld je dan aan voor onze 'Ontdek zakendoen in Zuidoost-Azië (ASEAN regio)' campagne. Je ontvangt dan drie informatieve, inspirerende emails over zakendoen in deze kansrijke regio.