Mumbai

India
Lokale tijd in Mumbai -
Het weer in Mumbai 25°C mist

Doe zaken in Mumbai

Mumbai is met 13 miljoen inwoners de grootste stad van India en de poort naar een afzetmarkt van 1,3 miljard Indiërs.

Stel je vraag

Stats about City

+
India
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource India Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 2,05 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 234,78 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 3,55 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 350,29 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023

Feiten en cijfers India

Hoofdstad New Delhi (26.000.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Mumbai (20.410.000 inwoners), Bangalore (11.440.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 29 jaar
Oppervlakte 3.287 miljoen km²
Aantal inwoners 1.351.770.000 – 2019
Tijdsverschil +3,5 uur op de Nederlandse zomertijd en +4,5 op de Nederlandse wintertijd
Munt Indiase Roepie
Staatshoofd President Ram Nath Kovind
Voertaal Hindi en Engels

Tips voor zaken doen in India

Bron: rvo.nl

Let op de hiërarchie

De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. Hoewel het kastensysteem niet meer de norm is in zakelijke situaties, zijn werkrelaties in India nog wel vaak hiërarchisch. De baas neemt de besluiten. Houd hier rekening mee. Juniormedewerkers krijgen duidelijke instructies en bijna geen ruimte voor eigen inbreng.

Wees formeel

Indiërs vinden formele titels belangrijk en spreken graag met iemand op het juiste niveau. Een eerste handdruk is gebruikelijk, maar raak iemand daarna niet meer aan. Vermijd gesprekken over gevoelige thema’s als religie, armoede, immigratie of het kastensysteem.

Investeer in de zakenrelatie

Het is zeer belangrijk om een persoonlijke relatie op te bouwen met een zakenrelatie. Een Indiër doet namelijk alleen zaken met bekenden. Bezoek de Indiase zakenpartner of zijn bedrijf persoonlijk. Zakelijke diners zijn daarnaast gebruikelijk in India om de zakenrelatie op te bouwen. Het is de moeite waard, want een goede plaatselijke partner kan doorslaggevend zijn bij het zakendoen in India.

Spreek de juiste taal

India kent vele talen, maar Engels is een veelgebruikte taal bij het zakendoen in India. Houd er rekening mee dat het Engels van Indiërs redelijk formeel is. Probeer ook een paar woorden van de plaatselijke taal van de zakenpartner te gebruiken, zoals een groet of dankwoord. De zakenpartner waardeert dit.

Let op lichaamstaal

Wees bewust van lichaamstaal. Houd ongeveer een armlengte afstand aan. Vermijd houdingen zoals handen over elkaar en handen op de heupen. Zulke lichaamstaal kan agressief overkomen op zakenpartners.

Wees geduldig

Zakendoen in India kan relatief langzaam gaan. Voordat er een besluit is genomen, gaan er veel afspraken en opties heen en weer. Dit zorgt vaak voor vertraging. Verwacht daarom niet te snel resultaten maar wees geduldig. Plan genoeg tijd om tot afspraken te komen.

Vergader niet te vroeg

Plan vergaderingen in India niet eerder dan halverwege de ochtend. Door het drukke woon-werkverkeer kan een vroege afspraak lastig zijn voor de zakenpartner. Plan zelf ook genoeg tijd in om op de locatie van de afspraak te komen. Verder is het niet vreemd als Indiërs te laat komen, zeker bij afspreken met iemand die een hoge status heeft.

Vermijd eten met de linkerhand

Let er bij een zakendiner op dat de linkerhand nooit het eten aanraakt. Indiërs zien dit namelijk als onrein. Wijs ook niet met de linkerhand. Het is geen probleem om het bestek met beide handen te gebruiken. Veel eten Indiërs om geloofsredenen geen rundvlees.

Pas op met cadeaus presenteren

Begin het zakelijke contact goed door een klein relatiegeschenk te geven tijdens de eerste ontmoeting. Presenteer het geschenk echter met beide handen. De ontvanger zal het geschenk meestal niet gelijk openen. Dring hier dus niet op aan.

Kleed niet informeel

Vermijd informele kleding. Kies voor gepaste en zakelijke kleding. Door de hitte in India zijn kledinggewoontes wel aangepast op het klimaat. Zo is het bijvoorbeeld acceptabel om op een hete dag een overhemd met korte mouwen te dragen. Een korte broek is echter niet netjes.

Neem niet alles letterlijk

Om gezichtsverlies te voorkomen zeggen Indiërs geen nee. In plaats daarvan zeggen zij bijvoorbeeld "Ik zal het proberen" of "We zullen zien". Neem beloftes daarom niet al te letterlijk. Hier wijken Indiërs regelmatig van af.

Wees voorzichtig met alcohol

Het is niet altijd gebruikelijk om alcohol te drinken tijdens een zakendiner of -lunch. Zo drinken sommige Indiërs geen alcohol vanwege hun geloof. Let op wat de zakenpartner drinkt. Als hij geen alcohol bestelt, doe dit dan ook niet. Dat voorkomt een verkeerde indruk.

Wil je meer weten over Mumbai

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Max Kamperman Partner Success Manager