tip Gepubliceerd op 25 mei 2020

De feestdagen van Mexico

Wanneer je op zakenreis gaat naar Mexico is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo kent Mexico redelijk wat nationale feestdagen die anders zijn dat wij in Nederland gewend zijn. De meeste bedrijven en overheidsinstanties zijn dicht tijdens deze dagen, dus mocht je naar Mexico willen reizen houd hier dan rekening mee. In dit artikel vind je de belangrijkste nationale feestdagen op een rijtje zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 

  • 1 januari: Nieuwjaarsdag

Op de eerste dag van het nieuwe jaar zijn de meeste bedrijven en overheidsinstanties dicht in Mexico.

 

  • 5 februari: Dag van de Grondwet

Día de la Constitución oftewel, de Dag van de Grondwet, is een nationale feestdag in Mexico. Sinds 2006 vindt deze dag op de eerste maandag van februari plaats. Op deze dag wordt de stichting van de Mexicaanse grondwet gevierd die uitgeroepen is in 1857. De Dag van de Grondwet is een officiële feestdag in Mexico en daardoor zijn overheidsinstellingen, waaronder scholen, evenals de meeste bedrijven gesloten.

 

  • 21 maart: de geboorte van Benito Juárez's

Benito Pablo Juárez García was een liberaal Mexicaans politicus en jurist. Tussen 1858 en 1872 was hij president van Mexico. Juárez wordt vaak beschouwd als Mexico's grootste en meest geliefde leider. Daarom is deze dag ook een officiële feestdag in Mexico en zijn  bedrijven op deze dag gesloten.

 

  • De donderdag en vrijdag voor Pasen: Semana Santa

Heilige Week: de dagen wisselen elk jaar en worden bepaald door het Vaticaan. In Mexico is het gebruikelijk dat scholen (inclusief universiteiten) de hele week vrij hebben. Werknemers krijgen alleen Jueves Santo (Witte Donderdag) en Viernes Santo (Goede Vrijdag) vrij.

 

  • 1 mei: dag van de arbeid

De Dag van de Arbeid op 1 mei is in bijna alle landen een officiële feestdag, ook in Mexico. Op deze dag, die voortkwam uit de socialistische en communistische arbeidersbeweging, viert men de strijd om betere arbeidsomstandigheden. De meeste bedrijven en overheidsinstanties zijn op deze dag dicht.

 

  • 16 september: Día de la independencia (Mexico’s onafhankelijkheidsdag)

Día de la Independencia is een nationale Mexicaanse feestdag. Op deze dag in 1810 verklaarde Mexico zich onafhankelijk van Spanje. Het duurde tot 1821 dat Spanje hiermee instemde en de onafhankelijkheid officieel werd verkregen. Sindsdien luidt de president van Mexico elk jaar op 15 september om 11 uur 's avonds Hidalgo's klokken, die zich bevinden in Mexico-Stad. Deze dag wordt gekenmerkt door optochten, concerten, drum- en fanfare-wedstrijden en speciale programma's op de nationale en lokale mediakanalen. De meeste bedrijven zijn deze dag gesloten.

 

  • 1 & 2 november: Día de Muertos

De Dag van de Doden is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Deze traditie vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november. Op deze dag wordt er gevierd dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde, en die van volwassenen op 2 november. Rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Hoewel deze feestdag wordt vermeld als een nationale feestdag is het voor de meeste bedrijven een werkdag.

 

  • 20 november: Día de la Revolución

Día de la Revolución is een officiële feestdag in Mexico, en markeert het begin van wat later de Mexicaanse revolutie werd. Dit gaat gepaard met festiviteiten in het hele land. Dit feest wordt zowel op 20 november (día histórico) als de derde maandag van november (día feriado) gevierd. Iedere derde maandag van november is daarom een een officiële vrije dag, waardoor zowat alle bedrijven zijn gesloten in Mexico.

 

  • 12 december: Día del Virgen de Guadalupe

De dag van de Maagd van Guadalupe is een katholiek feest en markeert de verschijning van de Maagd Maria in Mexico op 12 december 1531. Deze nationale feestdag in Mexico wordt altijd gevierd op 12 december en is een vrije dag voor de algemene bevolking en scholen, daarnaast zijn de meeste bedrijven zijn gesloten.

 

  • 25 december: Kerst

Met Kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. In bijna alle landen zijn bedrijven op deze dag dicht.

 

Naast deze vaste feestdagen kent Mexico een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Informeer jezelf dus goed over een bepaalde streek voordat je vertrekt!

 

Ben je nou benieuwd naar de do’s en don’ts over het ondernemen in Mexico? Lees dan dit artikel!