Inspiratie15 januari 2024

De feestdagen van Frankrijk

De feestdagen van Frankrijk 

Dit artikel brengen wij je namens de Nederlands Franse Kamer van Koophandel (NFCC). De NFCC is een dynamische organisatie waar ondernemers, MKB'ers, multinationals en managers kunnen netwerken, informatie ontvangen en begeleiding kunnen krijgen voor de Franse markt. Als brug tussen Nederland en Frankrijk, publieke en private instellingen en nationale en regionale Franse markten, ondersteunt de NFCC bedrijven via lobbywerk, netwerkmogelijkheden en dienstverlening. Blijf via deze Kamer van Koophandel op de hoogte van de Franse zakelijke gebruiken, inclusief kennis over de onderstaande feestdagen, die goed pas kunnen komen! 
 

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag (Nouvel An) 
  Op de eerste dag van het nieuwe jaar zijn de meeste bedrijven en overheidsinstanties in Frankrijk gesloten.  Wel vliegend van start in 2024? Lees dan ons e-book Succesvol Zakendoen in Frankrijk met praktische informatie en contacten die je verder kunnen helpen met je onderneming in Frankrijk.  
   
 • Goede Vrijdag (Vendredi saint) 
  Goede Vrijdag, de vrijdag voor Paaszondag die jaarlijks wisselt afhankelijk van de katholieke kalender en die de kruisiging en dood van Jezus Christus herdenkt, is een vrije dag voor de regio’s Elzas en Moselle (57). In de rest van Frankrijk geldt dit niet als een feestdag. 
   
 • Paasmaandag (Lundi de Pâques) 
  Op Paasmaandag wordt de tweede dag van het paasfeest gevierd, waarop sommige christelijke gemeenschappen de opstanding van Jezus Christus vieren, volgend op Pasen op de zondag ervoor. Deze dag is in geheel Frankrijk een vrije dag. De dag wisselt jaarlijks, afhankelijk van de katholieke kalender. De meeste bedrijven en overheidsinstanties zijn gesloten. 
   
 • 1 mei: Dag van de Arbeid (Fête du Travail) 
  In Frankrijk is 1 mei een officiële feestdag, waarop de socialistische strijd om betere arbeidsomstandigheden wordt gevierd. Het is de enige dag van het jaar waarop werknemers wettelijk verplicht zijn om verlof te krijgen (behalve voor bepaalde beroepen die niet kunnen worden onderbroken, zoals in ziekenhuizen of het openbaar vervoer). 
   
 • 8 mei: Overwinningsdag 1945 (Fête de la Victoire) 
  Op 8 mei vieren de Fransen het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, vergelijkbaar met onze Bevrijdingsdag op 5 mei. Dit is een vrije dag, waarop veel bedrijven gesloten zijn.  

 

Dit verschilt natuurlijk niet veel met de rest van Europa. Een handig overzicht met algemene tips over zakendoen in Europa vind je hier, waarin behalve Frankrijk ook Duitsland, Polen en het VK aan bod komen. 

 

 • Hemelvaartsdag (Ascension) 
  Een christelijke feestdag die de opstijging van Jezus Christus naar de hemel viert, veertig dagen na zijn opstanding uit de dood. Deze dag vindt plaats op de donderdag, 39 dagen na Jezus’ dood. Dit is een officiële vrije dag in Frankrijk, waarop de meeste bedrijven en overheidsinstanties gesloten zijn.   
   
 • Pinksteren (Lundi de Pentecôte) 
  Tweede Pinksterdag, is een christelijke feestdag die wordt gevierd op de dag na Pinksteren, ter herdenking van de uitstorting van de Heilige Geest. Het is een optionele vrije dag: bedrijven mogen dus zelf kiezen of ze deze dag open zijn of niet.  
   
 • 14 Juli: Nationale feestdag (Fête nationale française) 
  Op 14 juli, ofwel Quatorze Juillet, vieren de Fransen hun nationale feestdag ter herdenking van de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, een belangrijke gebeurtenis tijdens de Franse Revolutie, evenals het Fête de la Fédération die de eenheid van het Franse volk vierde op 14 juli 1790. Op deze dag vinden er militaire parades en vuurwerkshows plaats. De meeste overheidsinstellingen en bedrijven zijn deze dag gesloten. 
   
 • 15 augustus: Assomption  
  Assomption, ook wel bekend als het Feest van Maria-Tenhemelopneming, is een katholieke feestdag die de geloofsovertuiging viert dat Maria, de moeder van Jezus, na haar leven op aarde zowel geestelijk als lichamelijk naar de hemel werd opgenomen. Het wordt op 15 augustus gevierd en bedrijven en overheidsinstellingen zijn die dag meestal gesloten. 
   
 • Zomer / La Rentrée 
  Het is goed om in gedachten te houden dat Fransen vaak een lange vakantie opnemen in de maanden juli en vooral augustus. In deze maanden ligt het bedrijfsleven nagenoeg stil en worden veel projecten doorgeschoven naar La Rentrée. La Rentrée is een Franse term die wordt gebruikt om de periode begin september aan te duiden wanneer mensen terugkeren naar hun dagelijkse routine na de zomervakantie. Het verwijst specifiek naar het begin van het nieuwe schooljaar, wanneer scholen, bedrijven en verschillende activiteiten na de zomervakantie weer van start gaan. 

  Snel van start gaan in La Rentrée? Neem deze zes tips over markttoetreding in Frankrijk mee! 
   
 • 1 november: Allerheiligen (Toussaint) 
  Allerheiligen is een christelijke feestdag ter ere van alle heiligen, bekend en onbekend, die in de hemel zijn. Het is een dag waarop katholieken en sommige andere christelijke denominaties hun overleden heiligen en geliefden herdenken. Het is een officiële feestdag waarop de meeste bedrijven en overheidsinstellingen gesloten zijn. 
   
 • 11 november: Wapenstilstand 1918 (Armistice) 
  Wapenstilstand 1918 is een Franse herdenkingsdag die de ondertekening van het staakt-het-vuren op 11 november 1918 om exact 11:00 markeert, waarmee de Eerste Wereldoorlog officieel tot een einde kwam. Op deze dag zijn de meeste bedrijven en overheidsinstellingen gesloten. 
   
 • 25 december: Kerstmis (Noël) 
  Kerstmis op 25 december herdenkt de geboorte van Jezus Christus en wordt wereldwijd gevierd door veel christenen als een belangrijk religieus en cultureel feest. Geldend als een van de belangrijkste christelijke feestdagen, zijn op deze dag alle bedrijven en overheidsinstellingen gesloten.  

  Een rustige periode als deze is bij uitstek geschikt om nog eens wat algemene informatie over zakendoen in Frankrijk te herhalen, bijvoorbeeld via deze videoreeks van de RVO over kansen bij het exporteren van jouw product of dienst naar Frankrijk.  
   
 • 26 december: Saint Etienne 
  Saint-Etienne wordt gevierd op 26 december en is een christelijke feestdag die de herdenking van de heilige Stefanus markeert, die in het vroege christendom als de eerste martelaar wordt beschouwd. Deze feestdag geldt alleen in de regio’s Elzas en Moselle (57). In de rest van Frankrijk geldt dit niet als een feestdag. 

 

Tot slot: ondanks dat Frankrijk erg op Nederland lijkt, zijn er toch grote verschillen op het gebied van zakendoen. Om hier meer over te weten te komen kun je hier de podcast van BNR Wereldveroveraars beluisteren, die dieper op dit onderwerp ingaat, of kun je via deze link een video en de brochure met zakelijke tips van de NFCC bekijken. 

Bron: Netherlands France Chamber of Commerce (NFCC) en NLinBusiness