Tips Gepubliceerd op 24 juni 2019

Tips voor zakendoen in Mexico

Als Nederlandse ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk tips & tricks tot je nemen voordat je de Mexicaanse markt gaat betreden met jouw product of service. Soms kunnen kleine aanpassingen namelijk de sleutel zijn tot succes. Een voorbeeld van een positieve aanpassing, is om soms een extra Corona biertje te drinken met je Mexicaanse zakenpartner. Ondernemers benadrukken dat je juist op deze manier meer kans maakt op een toekomstige samenwerking!

Wij vroegen ondernemers naar hun meest waardevolle tips voor het zakendoen in Mexico. Hierbij presenteren wij het eerste deel van de tips voor het zakendoen in Mexico.

  1. Geduld is een schone zaak

  Wanneer ondernemers gevraagd worden naar een verschil tussen zakendoen in Nederland en Mexico, refereren velen aan de term ‘ahorita’. Dit betekent letterlijk ‘zo meteen’, maar in de praktijk staat het voor elk tijdstip tussen nu gelijk en helemaal nooit.

  Je kunt je wel voorstellen dat het binnenhalen van een order dankzij deze mindset twee tot drie keer langer kan duren. Haast bestaat niet en pusherig gedrag werkt averechts. Leg jezelf en (zaken)partners geen onnodige druk op. Alles kost extra tijd in Mexico. Vasthoudendheid en geduld is een schone zaak..

   

  2. Wees persoonlijk in je contact

  In Mexico betekent geen relaties meestal geen zakelijke kansen. Iedere relatie brengt je niet alleen een directe stap dichterbij het groeien van je bedrijf, maar het geeft je ook een ingang tot een groter Mexicaans netwerk.

  Alhoewel Mexicanen erg gastvrij zijn, kost het tijd en energie om echt onderdeel te worden van de zakelijke gemeenschap in Mexico. Hoe persoonlijker je bent in je contact, des te groter de kans is dat je een duurzame vertrouwensrelatie krijgt met je Mexicaanse zakenpartner(s). En deze relatie leidt weer tot (nieuwe) business.

  Vraag bijvoorbeeld naar de familie van je zakenpartner, en zorg dat je hier bij de volgende ontmoeting specifiek naar vraagt.. Laat zien dat je persoonlijk geïnteresseerd bent!

   

  3. Maak gebruik van informele momenten

  Zoals in de inleiding al gesteld, worden de meeste deals gesloten in een status van ontspanning. Hier ligt dus een kans. Zowel het ontbijt als de lunch vinden in Mexico vaak plaats in een restaurant, waarbij je in een informele sfeer met een koper of verkoper kunt onderhandelen. Hier komt het persoonlijke aspect van zakendoen in Mexico weer naar voren.

  Let op; een uitnodiging voor een diner met een zakenpartner komt in veel minder mate voor. Ga dus voor de mogelijkheden om te ontbijten en/of te lunchen. Daarbij moet je ervan uitgaan dat het ontbijt vaak meer is om te onderhandelen over een deal, de lunch om te netwerken.

  Lunchen is wat informeler en de kans dat er onderhandeld wordt over een deal is kleiner. En als er dan toch wat zaken wordt gedaan, zal dit vaak niet meer dan 10 minuten van de 2,5 uur durende lunch beslaan. Let ook op bij het betalen: op z´n Nederlands de rekening splitten is heel raar. Wees bereid te trakteren. Dit zal je geen windeieren leggen!

  4. Neem een taalcursus of download DuoLingo

  Hoewel men in Mexico-Stad redelijk Engels spreekt, waarderen ze het wanneer je de taal (een beetje) spreekt. De Spaanse taal toevoegen aan je vocabulaire vergemakkelijkt niet alleen de communicatie, maar vergroot de sympathie die je bij de Mexicaanse mensen oogst. Het is dus niet onbelangrijk een lesje Spaans te nemen of de app DuoLingo uit te proberen.

   

  5. Wees positief over Mexico

  Een ander interessant punt die een Nederlandse ondernemer ons vertelde, is dat je altijd positief moet zijn over Mexico. De gemiddelde Mexicaan is snel op zijn teentjes getrapt! Hoewel Mexicanen ervan houden om te klagen over hun eigen land, stellen ze het absoluut niet op prijs als andere partijen daarmee instemmen en/of mee klagen!

   

  6. Neem contact op met de lokale Business Council

  Het hebben van de juiste contacten en toegang tot de juiste netwerken is – zoals je eigenlijk in alle tips terug ziet -  cruciaal voor het succes dat je zal hebben in Mexico. Een shortcut naar zo’n netwerk en contacten krijg je door lid te worden van de business council ter plaatse; het Holland House Mexico.

  Het Holland House Mexico heeft bijvoorbeeld een speciale matchmaking service, waarbij ze jou als Nederlandse ondernemer helpen met het vinden van de juiste potentiële klant, gebaseerd op hun kennis van de lokale markt.

   

  Schroom dus niet om contact op te nemen met het Holland House Mexico. Beter nog, is het bezoeken van het kantoor in Mexico-stad, waar je naast relevante informatie ook een adembenemend uitzicht in je op kunt nemen!

  Uitzicht vanuit het Holland House Mexico